Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο

Μάχες αγοραστών - πωλητών στην αγορά, με τον ΓΔ να κινείται πάνω από τις κρίσιμες 744 μονάδες. Σε θετικό έδαφος περνούν Eurobank, Εθνική, σταθεροποιούνται Πειραιώς, Alpha. Ανοδική κίνηση για Μυτιληναίο, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Προσπάθεια εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο

Αχτίδες ενθάρρυνσης μέσα στο...τραπεζικό σκοτάδι, από ηγετικές δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επιχείρηση αναστροφής της τάσης εδώ και ώρα σε εξέλιξη στο δοκιμαζόμενο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ισχυρά χέρια βγαίνουν μπροστά και κόντρα στις συνεχιζόμενες πιέσεις που υφίστανται οι τράπεζες.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές η σχετική προσπάθεια, σταδιακά μετά τις 11:30-12:00 και αφού για ένα διάστημα δοκιμάστηκε η ευρύτερη περιοχή των 744 μονάδων. Χαμηλά επίπεδα, όπου ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά αρχικά λιγοστών αγοραστών σε μία μικρή ομάδα μετοχών, για να ακολουθήσουν και άλλοι, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, μέχρι πριν λίγο.

Διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 750-741-756 μονάδων, με σημαντική ανάκτηση χαμένου εδάφους εδώ και ώρα. Αντίστοιχα για τον FTSE25 διακύμανση στις 1.978-1.945-1.960 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 722-695-710 μονάδες. Τα χαμηλά ημέρας καταγράφηκαν και για τους τρεις βασικούς δείκτες στο προαναφερθέν διάστημα, οπότε και δοκιμάστηκαν οι αντοχές πωλητών - αγοραστών.

Σημειωτέον πως μέχρι εκείνη την ώρα, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 14 εκατ. ευρώ, με το 75% στον τραπεζικό κλάδο. Στην προσπάθεια αντίδρασης που ακολούθησε, έγιναν άλλα 15 με 16 εκατ. ευρώ, με το 68% στις τράπεζες. Στοιχεία ενδεικτικά της στάσης των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο αλλά και της διάθεσης για intraday από τα χαμηλά ημέρας, καθώς από την προσυνεδρίαση αναμενόταν σήμερα μεγαλύτερη μεταβλητότητα, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η προσπάθεια (ενδεχομένως συντονισμένη) συγκεκριμένων μη τραπεζικών δυνάμεων είχε κατ' αρχάς... ψυχολογικό αντίκτυπο στις τάξεις των αγοραστών, καθώς την κίνηση των 4 blue chips ακολούθησαν άλλες 6-8, με αποτέλεσμα μετά τις 14:15 να διαμορφωθεί μία ικανή ομάδα εισηγμένων/blue chips με διάθεση αναστροφής.

Ξεκινώντας από τις 4 μετοχές, που ήταν σε long φορά στη διόρθωση (στις 11:30) και εκτείνοντας σε τίτλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, EXAE, ενώ έδαφος κερδίζουν και άλλα blue chips.

Η μετοχή της Jumbo στα 13,35 ευρώ, της ΜΟΗ στα 21,50, του Μυτιληναίου στα 9,27 αλλά και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 4,25 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 9,49 ευρώ κ.α.

Οπως σημείωναν νωρίτερα στελέχη της αγοράς, η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 9μήνου (3μήνου) δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές και traders να έχουν ακόμη καλύτερη εικόνα για τις μη τραπεζικές εταιρείες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) βραχυπρόθεσμα.

Στις 14:20, ο ΓΔ με απώλειες 0,39% ήταν πάνω από τις κρίσιμες 744 μονάδες.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, η συνέχεια προοιωνίζεται με αυξημένη μεταβλητότητα και περισσότερες «μάχες» πωλητών - αγοραστών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v