Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 705 μονάδων κινείται το ΧA, με τον τζίρο να ανεβάζει ταχύτητα. Στο +3% η μετοχή της Eurobank. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Alpha, OTE, Eλλάκτωρ. Απώλειες για Εθνική, Μυτιληναίο, Fourlis. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Νηνεμία μετά την... πλημμύρα ή ανασύνταξη μέχρι την επόμενη. Θα φανεί, σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ημέρα λήξεως της σειράς των ΣΜΕ του δείκτη, μηνός Νοεμβρίου.

Κρίσιμη η ημέρα για τη Φρανκφούρτη, σημαντική και για τη Wall Street, μετά την έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη μεν Γερμανία σήμερα -και το Σαββατοκύριακο- διακυβεύονται αρκετά ως προς την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης, στις δε ΗΠΑ πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική νίκη της κυβέρνησης Τραμπ, αν και ακολουθεί η δεύτερη δοκιμασία στη Γερουσία.

Αυτά συνθέτουν σε γενικές γραμμές το εκτός... τειχών κλίμα, με τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από νωρίς σε ήπια υποχώρηση. Ενδεικτικά πριν λίγο ο DAX στις 13.038 μονάδες κατά 0,05% χαμηλότερα, αλλά μεγαλύτερες απώλειες για ΙΒΕΧ (10.045 με μείον 0,45%) και ΜΙΒ (22.088 με μείον 0,58%). 

Στα εντός... άλλη μία αρχή συνεδρίασης με εμφανή την προσπάθεια να ανασχεθούν οι πωλητές, στις... εσχατιές των 700 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη), με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρείται για πολλοστή φορά να βρεθούν στηρίξεις και δυνάμεις για μία ανοδική διόρθωση, την ώρα που οι αγοραστές παίρνουν «ανάσες» και σε αρκετές εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. 

Λίγο πάνω από τις 700 μονάδες ο ΓΔ, στην περιοχή των 1.840 μονάδων ο FTSE25 και στις 620 μονάδες ο ΔΤΡ. 

Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης ανέλυε τα δύο βασικά σενάρια, καθώς το ΧΑ είναι σε τεχνικό «σταυροδρόμι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τη βραχυπρόθεσμη τάση. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ρυθμιστής της στάσης των επενδυτών, κυρίως όμως των traders, με τον ΔΤΡ σε συνεχόμενα χαμηλά και σωρευτικές απώλειες που φτάνουν στο 25,70% από την αρχή του έτους, όταν ο ΓΔ έχει κέρδη 9,46% στην ίδια περίοδο. 

Εμφανής η και σε 12μηνη μέτρηση απόκλιση τραπεζικού/μη τραπεζικού τμήματος της αγοράς, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που επιτρέπει -μέχρι τώρα- τη συντήρηση μεσομακροπρόθεσμων θέσεων από πολλά ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. 

Η σημερινή συνεδρίαση έχει μπροστά της (στις 14:15) τη δημοπρασία στη λήξη της σειράς Νοεμβρίου, με τα μέχρι τώρα στοιχεία από το ΧΠΑ να δείχνουν λίγες θέσεις στην τρέχουσα σειρά και στην επόμενη. Στα 282 και 198 ΣΜΕ του δείκτη, αμφότερα με μικρό premium (στις 11:12), χωρίς να δίνεται σαφής εικόνα για τις διαθέσεις των traders. 

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές/τζίροςμ θυμίζοντας πως μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση ο μέσος όρος ήταν ανεβασμένος σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στα 54 εκατ. ο μ.ο. τζίρου έναντι περίπου 44-45 εκατ. των δύο προηγούμενων εβδομαδιαίων κύκλων. Προφανώς αυξημένη προσφορά σε υποχώρηση της αγοράς και σημαντική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου. 

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, «ανάσες» και για τις 4 συστημικές τραπεζικές, με αγορές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (με πωλήσεις στον ΑΔΜΗΕ), ενώ στο συν οι δεικτοβαρείς Motor Oil, Jumbo, TITAN, FF Group, αλλά με μικρές απώλειες -0,22%- οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και Μυτιληναίου. 

Στις 36/23 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, στο 49% ο τζίρος στις τράπεζες (δλδ. 5 εκατ. ευρώ), με σημαντική άνοδο Ελτράκ, Cenergy, MIG κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v