Το καλό και το κακό σενάριο για το Χρηματιστήριο

Σε τεχνικό «σταυροδρόμι» η αγορά, μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Κρίσιμη η αύξηση του τζίρου συναλλαγών. Οι νέες αντιστάσεις και στηρίξεις για τον τραπεζικό κλάδο. «Γκριζάρει» η εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το καλό και το κακό σενάριο για το Χρηματιστήριο

Το swap, όπως αναμενόταν, δεν αποτέλεσε καταλύτη για την ανοδική κίνηση των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να υποχωρήσουν σε χαμηλά 16 μηνών αυτή την εβδομάδα, παρά τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες να κινηθούν υψηλότερα.

Η συνεδρίαση της 15ης/11 ήταν πάντως ενδεικτική της κατάστασης αφού το νέο για το swap και την πρόοδο στο θέμα των πλειστηριασμών έφερε προσπάθεια ανόδου, η οποία ήταν για τους πωλητές η καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει απώλειες 11% και ο δείκτης των τραπεζών 45%. Στο τρίμηνο ξεχωρίζουν θετικά Μυτιληναίος, Motor Oil, Σαράντης, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής σημειώνουν απώλειες 59% και 56%, Eurobank 44%, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank 40% περίπου, ενώ Lamda Development και Folli Follie Group περίπου 24%. H εξέλιξη στην τιμή της Lamda Development αποτελεί κριτήριο για την ευρύτερη πορεία της αγοράς λόγω της σύνδεσής της με το project του Ελληνικού.

Η τεχνική κατάσταση στην αγορά πλέον είναι η ακόλουθη: Είτε χθες (16/11) ολοκληρώθηκε η πτώση βραχυπρόθεσμα και από αυτά τα επίπεδα ακολουθεί σημαντική τεχνική ανοδική αντίδραση λόγω των υπερπωλημένων επιπέδων προς τις 730/735 μονάδες, είτε ο ΓΔ συνεχίζει καθοδικά προς την επόμενη περιοχή στήριξης, που τοποθετείται στις 680/685 μονάδες. Αν οι επόμενες 2-3 συνεδριάσεις είναι με μικρή συναλλακτική αξία και διολίσθηση, αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για την αγορά, διότι οι 680/685 μονάδες θα φθαρούν ως επίπεδο στήριξης, όπως έγινε και με τα προηγούμενα επίπεδα.

Για να υπάρξει κάτι διαφορετικό, η αγορά θα πρέπει να μπορέσει να κινηθεί πάνω από τις 762 μονάδες, προς τις 775-780 μονάδες, σενάριο που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δείχνει εφικτό. Οι αυξημένοι όγκοι των συναλλαγών τη δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι υπέρ του μεσοπρόθεσμου θετικού σεναρίου. Τέλος, ο εκθετικός αλλά και ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών του Γενικού Δείκτη αποτελούν σαφέστατα τεχνικά εμπόδια από εδώ και πέρα, σε κάθε ανοδική προσπάθεια.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 715 μονάδες, αλλά και τις 660 μονάδες. Οι στηρίξεις πλέον είναι το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, αλλά σοβαρή στήριξη είναι οι 563 μονάδες. Οι αντιστάσεις πληθαίνουν με τις 660, τις 700/715 πλέον, τις 760 μονάδες αλλά και τις 800 μονάδες. Όπως είχαμε αναφέρει, μόνο ανοδική κίνηση και διατήρηση άνω των 800 μονάδων βελτιώνει τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του δείκτη.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την πιο καθαρή τεχνική εικόνα μεταξύ των τριών βασικών δεικτών. Μετά την αδυναμία διάσπασης των 2.030 μονάδων, έχει χάσει διαδοχικά τις στηρίξεις στις 1.910-1.920 μονάδες και χαμηλότερα στις 1.850 μονάδες. Πλέον παρακάτω βρίσκεται η ζώνη των 1.800, γιατί διαφορετικά ο πήχης χαμηλώνει επικίνδυνα κατά 50 ή και 100 μονάδες, ανάλογα με την κλίμακα μέτρησης, λογαριθμική ή αριθμητική.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v