ΧΑ: Αναζητά το… κάτι παραπάνω ο Γενικός Δείκτης

Η υπέρβαση σε πρώτη φάση των 725 μονάδων αποτελεί πρώτο στόχο για τους αγοραστές. EwG, swap ομολόγων και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιες είναι οι μετοχές με… ενδιαφέρον.

ΧΑ: Αναζητά το… κάτι παραπάνω ο Γενικός Δείκτης

Πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» του Νοεμβρίου την Πέμπτη, πάνω από τις 725/726 μονάδες. 

Στις 723,18 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, την Παρασκευή, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις στο τέλος της συνεδρίασης και τους long υπό προϋποθέσεις να μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Εστω στο τέλος. Πολλά τα κρίσιμα μέτωπα της εβδομάδας, εκτός και εντός, όπως σημειωνόταν στο σχόλιο της Κυριακής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις, που λογικά θα έχουν αμφίρροπη εξέλιξη. 

Με θετική απόδοση 12,36% ο ΓΔ από την αρχή του έτους, ο FTSE25 στις 1.880,74 επίσης θετικός με 8,04%, με τον ΔΤΡ στις 653,55 «βαρίδι» με απώλειες 22,01% και ευχάριστη έκπληξη τον FTSE MidCap στις 1.048,60, με θετικό πρόσημο 39,13% πάντα στο ίδιο διάστημα. 

Την τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται το swap, υπάρχουν οι συναντήσεις των τραπεζιτών με το κλιμάκιο του SSM, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συγκαλείται προγραμματισμένο EwG όπου εκτός απροόπτου θα συζητηθεί το πώς θα πάει η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση (ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας), με την προσδοκία ενός SLA, η αγορά περιμένει εξελίξεις από το... μέτωπο του Ελληνικού και τέλος, με μία σειρά εισηγμένων ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. 

Αυτά τα σημαντικά εντός, γιατί και εκτός αναμένονται ακόμη πιο σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη στάση των traders τις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, στο «κλείσιμο μηνός και βιβλίων» μέχρι και την Πέμπτη. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, έχοντας καιρό αρκετό ακόμη μέχρι τα stress tests, με τις αποτιμήσεις να έχουν πιεσθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πληθώρα funds να έχει «γράψει» υψηλές αποδόσεις από τη διόρθωση των μετοχών του κλάδου. Μία εικόνα ενδεικτική της short διάθεσης και θέσεων αρκετών funds μάς είχε δώσει τελευταία ο Γιώργος Α. Σαββάκης για τα εκ Λονδίνου χαρτοφυλάκια

Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα θα μπορούσαν οι traders να «γράψουν αποδόσεις» από ένα «γύρισμα» του κλάδου ενδεχομένως με μία «κάλυψη short θέσεων» ή προεξόφληση ευνοϊκών εξελίξεων με κινήσεις τους έως το πρώτο 15νθήμερο Δεκεμβρίου. Εξ όσων γνωρίζουμε, υπάρχουν funds που θέλουν να βγουν long στον κλάδο, γι' αυτό να θυμίσουμε πως ελάχιστη προϋπόθεση είναι η πειστική υπέρβαση (κατ' αρχάς) των 700 μονάδων. 

Μία-δύο λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά προς τις 15-20 Δεκεμβρίου και θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τις δύο πλευρές: οι μεν ξένοι «κλείνουν βιβλία» στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι δικοί μας προς το τέλος του Δεκεμβρίου, προς τις εορτές, οπότε εάν τους δοθεί χώρος, θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις θέσεις τους από την Παρασκευή και μετά. Με ένα καλό Eurogroup την προσεχή Δευτέρα θα έχουν πλεονέκτημα.

Η δεύτερη σχετίζεται με την υποεπένδυση συγκεκριμένων funds, που βάσει των θέσεων τους, που θα δικαιολογούνταν να έχουν σε μία «αναπτυσσόμενη» αγορά (όπως η ελληνική), έχουν περιθώρια να τις ενισχύσουν (ώστε να φτάσουν στον δικαιολογούμενο βαθμό κάλυψης). Μένει βέβαια να τους δοθούν κίνητρα και προϋποθέσεις για να κινηθούν αγοραστικά πριν το κλείσιμο του έτους, αλλά όπως σημείωνε ένας έμπειρος παράγων, αυτή η παράμετρος δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί. Συνεπώς στα υπόψη από την προσεχή Δευτέρα, εάν και εφόσον συντρέξουν οι λόγοι. 

Προσώρας εστιάζουμε σήμερα-Πέμπτη και στα επιμέρους: ΕΥΔΑΠ, η είσοδος στον FTSE25 διευκολύνει την προσέγγιση/υπέρβαση των 6,15 ευρώ, ΥΓΕΙΑ, η πρόταση Αποστολόπουλου «έδειξε» πως τόσο ο κλάδος όσο η εισηγμένη θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων, Viohalco (Cenergy/Χαλκόρ), συνεχίζουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων (κλείσιμο μηνός, κλείσιμο έτους), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε φορά προς τα 4,40, ΤΕΝΕΡΓ, η είσοδος στον δείκτη φέρνει συναλλαγές, Lamda Develpment, κίνηση προεξόφλησης πως θα εξευρεθεί διέξοδος στα... αδιέξοδα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κυοφορούνται εξελίξεις στα ενδότερα του ομίλου, Motor Oil, επίκειται η νέα παρουσίαση σε ξένους θεσμικούς και πάλι στο Λονδίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Long οι θέσεις σε: ΟΠΑΠ, Motor Oil, TENEΡΓ, Fourlis, ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Ζητούμενο για τον ΓΔ η υπέρβαση των 725/726 με ένα μηνιαίο κλείσιμο στις 738+ να είναι το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο, για τον ΔΤΡ υπέρβαση (τουλάχιστον) των 700 και για τον FTSE25 απαραίτητα των 1.900 μονάδων για να έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης το θετικό σενάριο, που ακολουθούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v