ΧΑ: Κατεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Περιορίζονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω από τις 725 μονάδες. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha, MIG, EXAE, OΠΑΠ, Σαράντης. Στο +30% η μετοχή του Υγεία. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Κατεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Αναμονής συνέχεια από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, αλλά με τους αγοραστές να έχουν προβάδισμα έχοντας όμως χάσει ορμή.

Δείκτες και μετοχές ενδεικτικές της συγκρατημένης προσδοκίας που επικρατεί από νωρίς για τις εξελίξεις που ακολουθούν, καθώς γερμανικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του SPD θα κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρες τις θέσεις του και πως αυτές θα είναι στην προοπτική ενός διαλόγου με το CDU.

Τυπική συνεδρίαση συγκρατημένης προεξόφλησης αλλά με μετρημένες κινήσεις, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο και τον ρυθμό συναλλαγών στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, συνακόλουθα στο ΧΑ.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 13.040 μονάδες (0,25%), στο Παρίσι ο CAC στις 5.411 (0,55%) και στην Αθήνα, ο ΓΔ στις 727,58 (0,97%), ο ΔΤΡ στις 665,84 (2,68%) και ο FTSE25 στις 1.894,11 (0,64%).

Υπεραπόδοση του πιεσμένου τραπεζικού κλάδου, που παίρνει «ανάσες» και από το ξαφνικό bonus για τα stress tests. Πάντως τις τελευταίες ημέρες η στήλη αναφερόταν στις κινήσεις των ΕΚΤ και SSM να μεταθέσουν για λίγο τη σχετική περίοδο ελέγχων, υπό την ανησυχία της Φρανκφούρτης κυρίως για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Και κοντά στους γείτονες, οι διεργασίες παίρνουν και εμάς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Εν πάση περιπτώσει, «ανάσες» για τον πολύπαθο κλάδο που κερδίζει πόντους και οι traders ξαναμετρούν σημαντικές αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδας. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Στις 659 ο ΔΤΡ, πρακτικά απέχει από τις ζητούμενες 680 μονάδες αλλά ο δείκτης μετρά απόδοση 1,6% σε εβδομαδιαίο, η Alpha Bank στο 1,46 ευρώ αντιδρά 0,69%, η Εθνική στο 0,239 με 0,8%, η Eurobank στο 0,56 με 0,5% και η Πειραιώς στα 2,02 ευρώ, η μόνη με αρνητικό πρόσημο.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω από τον μ.ο. εβδομάδας (στα 55 εκατ. ευρώ με το χθεσινό «κλείσιμο»).

Τζίρος κατά 33% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά μεγαλύτερη διασπορά σε blue chips, με μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σε: ΥΓΕΙΑ (έντονη κινητικότητα και απόδοση 30% λόγω της Δημόσιας Πρότασης Αποστολόπουλου), ΟΠΑΠ, Jumbo, MIG (με άνοδο 7,78% , καθώς ωφελείται άμεσα από ενδεχόμενη θετική εξέλιξη), Μυτιληναίος, Coca Cola, ΔΕΗ, FF Group, ΙΑΣΩ (ευνοείται έμμεσα από τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας), ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (η αγορά «οσμίζεται» εξελίξεις), Viohalco, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ.

Πέραν των όσων σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, τις εξελίξεις στη Γερμανία, οι traders εστιάζουν και στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και σε επιμέρους, που αφορούν συγκεκριμένες εισηγμένες.

Ετσι οι επικείμενες ανατροπές στους δείκτες FTSE25 ευνοούν ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, σε αντίθεση με ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis και Attica Bank που... υποβιβάζονται και με τις αλλαγές να ισχύουν από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 5,89-6,04 ευρώ, με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρους.

Για τη μετοχή της Επιχείρησης, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, τα 6,15 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, ενώ στήριξη παραμένει στα 5,71 ευρώ. Στην ΤΕΝΕΡΓ, στα 4,18-4,29 ευρώ η μετοχή, σε ανοδικό momentum και αξιόλογες συναλλαγές.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Lamda Development, που «έτρεχε» ανοδικά μετά την πρόσφατη σημαντική διόρθωση και με τις χθεσινές διευκρινίσεις του CEO να ενισχύουν τον «αέρα» των αγοραστών. Στα 5,54-5,69 οι συναλλαγές.

Πέραν αυτών κινητικότητα παρατηρείται και σήμερα σε μετοχές μεσαίας/χαμηλότερης αποτίμησης, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 72/28. Η συγκεκριμένη σχέση είναι η καλύτερη (υπέρ των ανοδικών) τις τελευταίες 9 συνεδριάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να δείχνει για τη διάθεση κατ' αρχάς των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με σημαντική άνοδο εκτός από τις ΥΓΕΙΑ, MIG, ΙΑΣΩ και για Frigoglass, Ιατρικό, Ελαστρον, Κέκροψ, Νηρέα, Ιντρακόμ κ.α.

Το τελευταίο είναι, κατά την εκτίμησή μας, ίσως το μεγαλύτερο κέρδος από τη σημερινή συνεδρίαση, η συνέχιση της μόχλευσης από εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες, αλλά και νέων που ενεργοποιούνται σε αυτές τις συνεδριάσεις. Και το κρατάμε, καθώς πάγια τακτική μας είναι να εστιάζουμε σε μετοχές και λιγότερο στους δείκτες και η ολιγομελής ομάδα των blue chips χρειαζόταν προσθήκες από τις χαμηλότερες κατηγορίες, για να αφυπνισθεί λίγο και η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, επιτέλους, να κινηθεί κάπως.

Στις 14:10 είχαν γίνει συναλλαγές 23,9 εκατ. μετοχές, με τζίρο 14,1 εκατ. ευρώ σε ανοδική φορά και με διαφαινόμενη την επιβεβαίωση του ζητούμενου, δηλαδή ενός «κλεισίματος» πάνω από τις 725/726 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v