Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η υπέρβαση των 725 μονάδων

Πιέσεις στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και οι εξελίξεις στη Φρανκφούρτη, στο επίκεντρο. Η πορεία των τραπεζών καθορίζει την τάση. Ποιες μετοχές μπορούν να παίξουν ρόλο «αντίβαρου». Κλειστή η Wall Street.

ΧΑ: Ζητούμενο η υπέρβαση των 725 μονάδων

Μεικτές τάσεις στα υψηλά για τη Wall Street -που σήμερα αργεί λόγω Ευχαριστιών-, ανησυχητική υποχώρηση του DAX στη Φρανκφούρτη και «μάχες» πέριξ των 720 μονάδων στο ΧΑ. 

Διαφοροποιημένη η χθεσινή εικόνα μεταξύ Νέας Υόρκης - Φρανκφούρτης, καθώς οι εξελίξεις στη Γερμανία επηρεάζουν άμεσα (κατ' αρχάς) τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την προσοχή traders και επενδυτών να στρέφεται σήμερα στη συνάντηση Σταϊνμάγερ - Σουλτς.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για ώρα που λειτουργεί η Φρανκφούρτη, συνεπώς η συνεδρίαση θα συμπέσει χρονικά με τα όποια νεότερα και πιθανότατα οι κινήσεις των traders θα επηρεαστούν ανάλογα από την εξέλιξη της συνάντησης των δύο ανδρών (αμφότεροι ανήκουν στο SPD). 

Δεδομένου ότι η βραχυπρόθεσμη τάση για τον DAX παραμένει πτωτική, οποιαδήποτε υποχώρηση χαμηλότερα των 12.950 μονάδων σήμερα-αύριο θα άνοιγε short θέσεις, από τη στιγμή που ακολουθεί Σαββατοκύριακο. 

Στα καθ' ημάς, μία συνεδρίαση αναμονής και τακτικής, με τους παίκτες να κινούνται... μεικτά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και να αφήνουν χώρο για ενεργοποίηση όσων έχουν θέσεις στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Τυπική συνεδρίαση, όπου δίνεται χώρος για παιχνίδι σε μεσαία-μικρά καθώς τα ισχυρά χέρια παραμένουν παρατηρητές στα μεγάλα, σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων. 

Στην περιοχή των 720 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα των κρίσιμων 725 αλλά με χαμηλό ημέρας στις 718,98, δηλαδή υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης. Κάτι είναι κι αυτό. Και πάλι με απώλειες ο ΔΤΡ χαμηλότερα των 650 μονάδων, με επιθετικές πωλήσεις και τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να δίνει μία εξήγηση της στάσης συγκεκριμένων funds του City, που shortάρουν τις μετοχές του κλάδου.

Ο τζίρος στις τράπεζες στο 35% του τζίρου των 51,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερος απ' ό,τι στην ανοδική διόρθωση της Τρίτης. Κάτι είναι κι αυτό. Στις 1.881,13 ο FTSE25, που εάν υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.870 βάζει τους long σε μπελάδες. Για τον τραπεζικό κλάδο ενθαρρυντική ένδειξη η επίτευξη από την Εθνική του στόχου για τα NPLs στο τρίτο τρίμηνο. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank. 

Συνεπώς για σήμερα, που λόγω της συνάντησης Σταϊνμάγερ - Σουλτς, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα στη Φρανκφούρτη, απαιτείται αυξημένη προσοχή και σε εμάς. Λογικά αναμένεται χαμηλότερη ροή εντολών, λόγω της αργίας στη Wall Street, αλλά η αγορά έχει δείξει πως μπορεί να κινηθεί (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) και με 30-35 εκατ. τζίρο. 

Για τους long, ζητούμενη παραμένει η υπέρβαση των 725 μονάδων (τοπικός πυθμένας), ενώ σε ενδεχόμενη αδυναμία θα πρέπει να αναμένονται στηρίξεις χαμηλότερα των 700 μονάδων. Εμπειρος αναλυτής δίνει δύο τιμές (τοπικοί πυθμένες), στις 693 και 684 μονάδες, αλλά ας μην προκαταβάλλουμε τη συνέχεια, καθώς για το ΧΑ θα μπορούσε να μετρήσει θετικά ακόμη και μία καλή εξέλιξη λ.χ. στο θέμα της επίτευξης ενός SLA ενόψει του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την αγορά, εάν και εφόσον είχε προηγηθεί στις 29 Νοεμβρίου η ενεργοποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών. 

Μετοχές του δείκτη, με βάρος στη στάθμισή του, θα κληθούν σήμερα να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην περίπτωση που εκδηλωθούν πιέσεις στις τράπεζες. Στα 10,06 ευρώ με συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ είναι εκ των πρωταγωνιστών, με κίνηση προς τα υψηλά των 9,38 ευρώ και τρέχουσα τιμή στα 9,20 ευρώ με αυξημένο τζίρο ο Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco και ΤΙΤΑΝ μπορούν να δώσουν κίνηση, ενώ ερωτηματικό παραμένει η Coca Cola, που δεν θα πρέπει να χάσει τα 27,40 ευρώ. 

Εάν η συνεδρίαση κυλήσει περίπου όπως η χθεσινή, υπάρχουν δυνάμεις στα μεσαία-μικρά που θα επιμείνουν σε Χαλκόρ, Frigoglass, Flexopack, «ψάρια», Ελτράκ, Intralot κ.ά. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v