ΧΑ: Νέο stop μπήκε στις 725 μονάδες

Δυσκολοκατάβλητες αποδείχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι 725 μονάδες. Ανοδικά οι τράπεζες, αδυναμία στα blue chips. Αθόρυβη άνοδος στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό. Ποια mid caps σημειώνουν συνεχόμενα υψηλά έτους. Στο +30% ο τίτλος του Υγεία.

ΧΑ: Νέο stop μπήκε στις 725 μονάδες

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μετά από πολλές συνεδριάσεις, το ενδιαφέρον έδειξε να επεκτείνεται και σε αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Αν αυτό έχει συνέχεια, θα είναι μία θετικότατη εξέλιξη, καθώς η αναρρίχηση των αποτιμήσεων σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, θα απεγκλωβίσει κεφάλαια, το οποία σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επανατοποθετήσεις θα αυξήσουν το ανακυκλούμενο χρήμα στο Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αφορμή για την μεταστροφή του ενδιαφέροντος προς τα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", έδωσε η προαιρετική δημόσια πρόταση που κατέθεσε για, έως, το 30% του Υγεία η Γεώργιος Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών. Το προσφερόμενο τίμημα, σε μετρητά, ανέρχεται σε 0,45 ευρώ ανά μετοχή και σε αυτή την τιμή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του Υγεία, διακινώντας 3.532.401 τεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη έφερε γενικότερη κινητικότητα στον κλάδο Υγείας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν την συνεδρίαση με ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), οι τίτλοι των Υγεία (+30,06%, ανώτατο όριο ανόδου για σήμερα, σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α.), MIG (+5,56%) και Ιασώ (+21,4%), ενώ κινητικότητα σημειώθηκε και στον τίτλο του Ιατρικού (+9,32%)

Με δεδομένο ότι η MIG κατέχει το 70,3% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία, η προσφορά της Αποστολόπουλος Holdings απευθύνεται στους μετόχους μειοψηφίας, που κατέχουν το 29,62%. Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση τα στοιχεία, κανένας μέτοχος, πλην της MIG και της θυγατρικής της Marfin Capital, δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και αυτό δυσκολεύει την "αποστολή" της δημόσιας πρότασης.

Από την άλλη, την πρόθεσή της να μην πουλήσει μετοχές του Υγεία ξεκαθαρίζει η MIG, με ανακοίνωσή της στις Χρηματιστηριακές Αρχές, τονίζοντας, παράλληλα, ότι "η Διοίκηση της MIG έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ΥΓΕΙΑ και στη δυνατότητά του να αποτελεί σήμερα και στο μέλλον τον κυρίαρχο πυλώνα στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα".

Με τα παραπάνω δεδομένα, αυξημένου ενδιαφέροντος θεωρούνται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως η συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου θα διαφανεί αν υπάρχει διάθεση να βγει στο ταμπλό εντολή αγοράς υψηλότερα των 0,45 ευρώ, κίνηση που θα δώσει "τροφή" σε σενάρια, αλλά και θα δημιουργήσει αντανακλαστικές αντιδράσεις και για τις άλλες μετοχές του κλάδου.

Να σημειωθεί ότι τόσο η μετοχή του Ιατρικού και ακόμα περισσότερο η μετοχή του Ιασώ, κινούνται κοντά στα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και υψηλά πολυετίας.

Μετά και το σημερινό κλείσιμο οι κεφαλαιοποιήσεις διαμορφώνονται ως εξής: Υγεία (137,579 εκατ.), Ιατρικό (111,889 εκατ.) και Ιασώ (84,637 εκατ.).

Όμως δεν είναι μόνο ο κλάδος Υγείας που φαίνεται να παρουσιάζει "συγκινήσεις", από τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, καθώς και άλλες μετοχές, απολύτως αθόρυβα, σημείωσαν και σημειώνουν συνεχόμενα υψηλά τρέχοντος έτους, ή και πολυετή υψηλά και μάλιστα με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα των 750 μονάδων.

Έτσι κοντά στα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και πολυετή υψηλά, παραμένουν οι Ικτίνος (-1,42%), Space Hellas (+3,22%), Χαλκόρ (-0,74%), Cenergy (+4,67%), Mermeren (-0,07%), Ελτράκ (-2,90%), Έλαστρον (+8,55%) και όχι μόνο, δίνοντας, εκ νέου, ενδιαφέρον σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, που παρέμενε σε απαξίωση ενδιαφέροντος και συναλλαγών, για πολλά χρόνια.

Από την άλλη και παρά την κίνηση των Τραπεζικών μετοχών προς σχετικά υψηλότερα επίπεδα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν δημιούργησε "κύματα ενθουσιασμού", καθώς ούτε το τεχνικά ζητούμενο έδωσε, που ήταν ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 725 - 727 μονάδων, αντιθέτως το τελικό κλείσιμο βρήκε τους βασικούς δείκτες προς το χαμηλό ημέρας, αλλά, πολύ περισσότερο και γιατί συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα πενιχρό τζίρο, που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σε μία τέτοια περίπτωση ισχύει ο χρηματιστηριακός νόμος που λέει "αφήστε τους δείκτες και ασχοληθείτε με επιμέρους μετοχές", κάτι που δεν αποκλείεται να επαληθευτεί και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αν κάποιοι από τους βασικούς μετόχους επιδιώξουν να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις των εταιρειών τους, λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού έτους.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού κλάδου, που αξίζει υπενθύμισης ότι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να "ασχοληθούν" μαζί του μόνο αν ο Τραπεζικός δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 703 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 732 μονάδων, "καύσιμα" για την σημερινή ανοδική κίνηση, που στο τέλος "έμεινε από δυνάμεις", έδωσε η είδηση σύμφωνα με την οποία, "οι Τράπεζες επισπεύδουν τα πωλητήρια χαρτοφυλακίων δανείων και θυγατρικών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σχετικές συναλλαγές ως τον προσεχή Μάιο, όταν αναμένεται να τελειώσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).".

Από εκεί και πέρα, η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης δεν δικαίωσε τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που περίμεναν σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και ακραίες μεταβολές που θα έφερναν αύξηση του τζίρου, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Χ.Α. για σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, στον FTSE26, ο οποίος μετά τις αλλαγές ξαναγίνεται FTSE 25, μπαίνουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (+4,33%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,4%) ενώ διαγράφονται οι Ελλάκτωρ (-3,27%), Fourlis (-2,20%) και η Attica Bank (0%). Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2017.

Από τις σημερινές μεταβολές των παραπάνω τίτλων, διαφαίνεται ότι η ανακοίνωση δεν έφερε "ακραία" φαινόμενα στο ταμπλό του Χ.Α. και τα περισσότερα κλεισίματα διαμορφώθηκαν από τις τελικές δημοπρασίες, χωρίς αυτό να αποκλείεται ότι θα συμβεί όσο πλησιάζει η 18η Δεκεμβρίου, από κινήσεις Θεσμικών χαρτοφυλακίων, που είτε θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις (ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), είτε να ρευστοποιήσουν επιθετικά (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ, ΑΤΤ).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η έλλειψη σημαντικών βοηθειών από τα μη Τραπεζικά blue chips, εικόνα που θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανησυχίες αν διατηρηθεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον μη Τραπεζικό 26αρη, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% διακρίθηκαν μόνο οι ΕΧΑΕ (+2,48%), Σαράντης (+3,68%, μετά το χθεσινό -3,4%) και Viohalco (+1,33%)

Αντίθετα και πλην των όσων αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου, δεν έλειψαν οι "ενδιαφέρουσες" κινήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερες κεφαλκαιοποίησης.

Έτσι, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (+4,24%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική η Ιντρακόμ (+5,56%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική η Frigoglass (+14,58%, δεν αποκλείεται να ακουστούν ενδιαφέροντα σενάρια τις αμέσως επόμενες μέρες), κάτι "κουνιέται" στον Κέκροπα (+6,25%), όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η ανακοίνωση για την κάλυψη της Α.Μ.Κ. (Δευτέρα 27/11), ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε και ο Νηρέας (+3,57%).

Τεχνικά, με τις Τραπεζικές μετοχές να "μένουν από δυνάμεις" και τον υπόλοιπο FTSE26, να δίνει ελάχιστες βοήθειες, επόμενο ήταν να μην αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 725 - 727 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,07%) υψηλότερα των 1899 μονάδων, που είναι και το "stop" στο "intraday short".

Να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές μέσα στην ζώνη 725 - 727 και έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα και ίσως αυτό να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο, δίνοντας κέρδη 1,5% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 1,89% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα ο τζίρος μειώθηκε κατά 27% και διαμορφώθηκε στα 43 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 12,36% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 22%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Σε αντίδραση βρίσκεται το Χρηματιστήριο, προσπαθώντας να δημιουργήσει κάποιες στηρίξεις" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Η ζώνη που κινούμαστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "λούμπεν", καθώς έχει χαθεί η ανοδική δυναμική και ψάχνουμε για κατεύθυνση.

Τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε είδαμε τη δημόσια πρόταση για το ΥΓΕΙΑ, που ανέβασε όλες τις μετοχές του Ιατρικού κλάδου και ενίσχυσε το ενδιαφέρον για μη Τραπεζικές μετοχές.

Η στήριξη των Ξένων φαίνεται να συνεχίζεται, με τη βράβευση του Πρωθυπουργού, αλλά και τις διάφορες εκθέσεις που φαίνεται να υιοθετούν πιο χαλαρά κριτήρια.

Η επόμενη βδομάδα είναι γεμάτη νέα.

Γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, που αναμένεται να εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων της Ελλάδας και πιθανόν να φέρει βελτιωμένες αξιολογήσεις από τους Ξένους Οίκους.

Θα μας επισκεφθούν και πάλι οι Θεσμοί, που έχουν θέσει σαν προαπαιτούμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και να υπάρξει πρόοδος στις Αποκρατικοποιήσεις.

Η Γερμανία ακόμη δεν έχει Κυβέρνηση, αλλά ούτε και "όρεξη" για εκλογές.

Στη Βουλή αναμένεται ένταση, που φαίνεται να δυναμώνει τελευταία, προδιαθέτοντας για εξελίξεις.

Πρώτες αντιστάσεις στις 735 και τις 748 μονάδες και μετά πολλές άλλες που έχουν δημιουργηθεί.

"Παρόλα αυτά, ακόμη η αντίδραση δεν έχει πείσει για την ανθεκτικότητά της και συνίσταται προσοχή" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Η επαφή με το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων δούλεψε ως 'σάλπιγγα έγερσης' για τους αγοραστές, σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη μέσα στη ζώνη μερικής αντίστασης των 715 με 738 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η δυναμική του αγοραστικού τζίρου συναλλαγών θα καθορίσει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, την περαιτέρω κίνηση του Δείκτη, καθώς στη περίπτωση που προκληθεί επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 738 μονάδων, θα θέσει ως βραχυχρόνιο στόχο αρχικά τις 750 μονάδες και μετά την πολύ "βαριά" περιοχή αντίστασης των 765 με 770 μονάδων. Ως θετική θα χαρακτηριζόταν και η διάσπαση της καθοδικής τοξοειδούς γραμμής τάσης, στις 746 μονάδες περίπου.

Η "αρπαγή από τους πωλητές" της περιοχής πέριξ των 1900 μονάδων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα ανάψει το "πράσινο φως" για μια ανάβαση προς το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1930 με 1955 μονάδων. Αντιθέτως άρνηση ανοδικού "πατήματος" άνω των 1900 μονάδων, θα δώσει καθοδική λαβή στους πωλητές για μια κίνηση προς το πολύ ενδιαφέρον διαγραμματικό επίπεδο των 1823 μονάδων.

Μαίνεται στο Τραπεζικό Δείκτη η μάχη μεταξύ αγοραστών - πωλητών με τους τελευταίους, μετά την πρόσκρουση με την ισχυρή επαφή στήριξης των 604 μονάδων, να έχουν παραδώσει έδαφος, οπισθοχωρώντας προς τις 675 μονάδες.

"Ανοδική διάσπαση των 675 μονάδων, θα ανοίξει το πεδίο αντιπαράθεσης των 725 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την Εγχώρια Αγορά να βρίσκει κάποιο ανοδικό ρυθμό και τις Ξένες Αγορές σε φάση διακοπών, το επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε αξιόλογα σημεία ζωής την εβδομάδα που πέρασε" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας, τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των Τραπεζών, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και κάποια καλά αποτελέσματα εννεαμήνου, έφτιαξαν κλίμα δίνοντας, κατά περίπτωση, εναύσματα για έντονες "συγκινήσεις".

Μετά από αρκετές εβδομάδες αδράνειας, υπήρξε περισσότερο περιεχόμενο προς αξιολόγηση, ξεφεύγοντας από την κλασική ομάδα των μετοχών που δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, Θεσμικά κεφάλαια, εμπλουτίζοντας το εύρος συμμετοχής. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, πλέον, σε μια εβδομάδα που, παρά τα κλισέ, δεν μπορεί παρά να είναι κρίσιμη αφού αποφάσεις, γεγονότα και τεχνικά διαγράμματα φαίνεται να εξέρχονται από την φάση αναμονής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρήκε πάτημα στην περιοχή των 700 μονάδων (17/11) από την οποία διένυσε μια αξιόλογη αντίδραση 30 περίπου μονάδων. Στις 700 μονάδες οι ταλαντωτές "τίμησαν" τις υποτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης, δίνοντας μια προσεκτική αντίδραση χαμηλού, σχετικά, τζίρου, η οποία θα κριθεί άμεσα, καθώς από τις 730 και τις 740 μονάδες διέρχονται οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης, δίνει ένα μικρό ανοδικό περιθώριο έως τις 770 μονάδες, όπου έχει πλέον παγιωθεί σαν επίπεδο αντίστασης, μετά τις τρεις πρόσφατες αποτυχημένες απόπειρες διαφυγής.

Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί ίσως την "μητέρα όλων των μαχών" της φετινής χρονιάς:

Αν οι αγοραστές κερδίσουν αυτό το γύρο, έχουν αξιόλογες πιθανότητες να ξαναδούν επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες, ίσως και μέσα στο Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι 700 μονάδες μάλλον θα ξαναδοκιμαστούν, ακολουθώντας το αργό πλάγιο μοτίβο που είναι σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο και μετά.

Τα ραντεβού με τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (SSM - Single
Supervisory Mechanism) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας. Τα πρώτα δύο "ακούσματα" από τις τηλεδιασκέψεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, σε ότι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους δεν ήταν αρνητικά, καθώς και οι δύο Τράπεζες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, σε σχέση και με τους νέους στόχους.

Την Πέμπτη, ως είθισται, πριν από Eurogroup αναμένεται συνάντηση εργασίας (EWG) για την εξέταση της λίστας των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης η 27η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία υψηλού ειδικού βάρους για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνέλευση των συμβολαιογράφων που θα αποφασίσει, εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους.

Η κρισιμότητα της απόφασης συνδέεται με το γεγονός ότι, πλέον, το χρονικό ορόσημο της έναρξης των πλειστηριασμών που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς (29/11) έχει έρθει πολύ κοντά, απειλώντας με νέα καθυστέρηση την έναρξη της διαδικασίας, φορτίζοντας αρνητικά την ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την φημολογία που αφορά την επάρκεια των προβλέψεων του Τραπεζικού κλάδου.

Τελειώνει ο Νοέμβριος την ερχόμενη εβδομάδα και μαζί και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα το απόγευμα της Δευτέρας στις 27 Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα είναι η σειρά της Lamda Development με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για την πορεία της Αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Την Πέμπτη 30/11 μετά την λήξη της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Folli – Follie.

Στο "καμπανάκι" της συνεδρίασης της Πέμπτης, θα λάβουν χώρα και οι εξαμηνιαίες αλλαγές του MSCI, με μοναδική αλλαγή την προσθήκη του Σαράντη στον MSCI Small Cap.

"Στις 28 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 29 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου, περιορίζοντας τις 'κουρεμένες' σειρές από το PSI που βρίσκονται σε κυκλοφορία σε πέντε. Τέλος, την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στοιχεία για τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις του Οκτωβρίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Αυστραλός" ASX 200 (-0,06%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου το τέλος της σημερινής συνεδρίασης βρήκε τον Hang Seng (+0,53%) με τα μεγαλύτερα κέρδη.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρεί ο Χρυσός, μικρά κέρδη για Ευρώ και Πετρέλαιο, στον απόηχο της είδησης ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν στα βασικά σημεία για την επέκταση των περικοπών παραγωγής Πετρελαίου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν και οι δύο Πλευρές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ και Κράτη που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, με επικεφαλής τη Ρωσία, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για να συζητήσουν για την παράταση των περικοπών της παραγωγής τους.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, βελτιωμένη ήταν η εικόνα του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο "Ifo", με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να διαμορφώνεται στις 117,5 μονάδες, έναντι των 116,6 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 124,4, έναντι του 125 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 111 μονάδες, έναντι των 108,9 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Ινστιτούτο "Ifo" εκτιμά πως η Γερμανική Οικονομία θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το δ’ τρίμηνο και 2,3% στο σύνολο του 2017.

Από την άλλη, η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, υπερασπίστηκε το σχέδιο για υψηλότερες προβλέψεις για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα δείξει ευελιξία στην εφαρμογή της πρότασης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δύο μετρήσεις της IHS Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 54,6 μονάδες τον προηγούμενο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διολίσθησε στις 54,3 μονάδες, από 54,6.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καλύπτει τον τομέα της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών, υποχώρησε στο 54,6 από 55,2 προηγουμένως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την τιμή - στόχο των 6,30 ευρώ και τη σύσταση "Buy" διατηρεί για τη μετοχή της Fourlis, η Eurobank Equities σε σχετικό report.

Στα 2,6 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα προσαρμοσμένα κέρδη της ΕΧΑΕ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας πτώση 26,5%, προβλέπει η IBG σε σχετικό report.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς, στα 3,2 από 5,3 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή και καταθέτει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 2,51 από 3,13 ευρώ θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και καταθέτει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 729,25 μονάδες (+1,21%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 722,48 (+0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 723,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 28,8 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 20,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Fourlis, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

----ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.596 συμβόλαια).

Στα 5.991 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.893 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.340, 1.292 για τον Δεκέμβριο και 148 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.873,25) κινήθηκε μεταξύ 1.867,5 και 1.890 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Alpha Bank, 30.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.183), Εθνική (13.114), MIG (4.254), Alpha Bank (5.627), Πειραιώς (805), ΔΕΗ (996), Μυτιληναίο (226), ΟΤΕ (101), Viohalco (232), Cenergy (734), Intralot (203), Ελάκτωρα (331), Lamda Development (147).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.182, Eurobank 76.879, Εθνική 195.348, Alpha Bank 31.111, Μυτιληναίο 10.295, Viohalco 10.319 και Πειραιώς 14.454.

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                        Name of Issuer                      NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 8.139.471 τεμ., (από 6.718.055 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 145.242.384 τεμ. (101.592.384), Πειραιώς 8.136.497 τεμ. (8.017.497), ΔΕΗ 1.958.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 16.006.924 τεμ. (15.651.924).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v