Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 720 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με θετικό γύρισμα για τις τραπεζικές μετοχές. Περιορισμένος ο τζίρος στην αγορά λόγω και της αργίας στη Wall. Κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα για Viohalco, Lamda, OΛΠ και Τιτάνα.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε αναμονή η Ευρώπη, αργεί η Wall Street.

Καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση η σημερινή συνεδρίαση, λόγω της αργίας στη Wall Street και εύλογα η προσοχή όλων έχει στραφεί στο Βερολίνο, όπου σε λιγότερο από δύο ώρες θα συναντηθούν ο ΠτΔ και ο επικεφαλής του SPD, υπό την ασφυκτική πίεση του «συστήματος», ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Εύλογο το ενδιαφέρον και της Αθήνας, καθώς σε ενδεχόμενη συμφωνία CDU-SPD απομακρύνεται οριστικά και σε βάθος χρόνου να αναλάβει νευραλγική θέση στο νέο οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής (ή κάποιος άλλος ) από το FDP, ενώ σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, μία από τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο Μάρτιν Σουλτς για να συμμετάσχει τελικά στον «μεγάλο σχηματισμό» θα έχει να κάνει και με το οικονομικό σχήμα της νέας κυβέρνησης, εάν και εφόσον προκύψει.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να προσδοκά η Αθήνα, αλλά ας μην προτρέχουμε... καθώς προέχει η συνάντηση Σταϊινμάγιερ - Σουλτς.

Σε αυτό το κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX παραμένει σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης και μάλιστα χαμηλότερα των 13.000 μονάδων, με χαμηλό στις 12.921 μονάδες.

Με μικρά κέρδη τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη, με μικρές απώλειες σε Ζυρίχη και Βρυξέλλες.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών και το ΧΑ, με προσεκτικές κινήσεις από πωλητές-αγοραστές, εμφανή επιφυλακτικότητα που αποτυπώνεται στις μέτριες συναλλαγές/τζίρο, στο μικρό εύρος διακύμανσης δεικτών/μετοχών και την ελαφρά υπερίσχυση των πωλητών.

Στο εύρος των 719-715 ο Γενικός Δείκτης, στις 647-632 ο Δείκτης Τραπεζών και μεταξύ 1.879-1.867 ο FTSE25.

Συναλλαγές/τζίρος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και τον μ.ο. εβδομάδος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο.

Με απώλειες 1,55% ο ΔΤΡ, με πωλητές και στις 4 συστημικές τραπεζικές, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει αναφερθεί από νωρίς στο shortάρισμά τους από το Λονδίνο.

Το 44% του μέτριου τζίρου στις τράπεζες, συγκριτικά ικανοποιητικός σε Τέρνα Ενεργειακή, FF Group, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίο κ.α.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔEH, ΑΔΜΗΕ, με αγοραστές στον ΟΤΕ και πωλητές στις άλλες τρεις μετοχές.

Από τις μετοχές του δείκτη, στο προσκήνιο λόγω των εταιρικών εξελίξεων ο όμιλος Viohalco, με τη μετοχή της μητρικής προς τα 3 ευρώ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε Χαλκόρ, Cenergy.

Σε long φορά το διάγραμμα της Viohalco, εάν υπερβεί τα 3 ευρώ...

Με αγοραστές στη μετοχή της Jumbo, μετά και τα χθεσινά νέα σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια σε χαμηλότερες τιμές, των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, αλλά και Lamda Development, EXAE.

Αρνητική η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 25 σε θετικό πρόσημο και 33 σε αρνητικό.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο ΓΔ στις 717 (-0,40%), ο ΔΤΡ στις 639 (-1,55%), ο FTSE25 στις 1.873 (-0,41%).

Συναλλαγές 4,1 εκατ. μετοχές -τα 2,5 εκατ. στην Εθνική-, ο τζίρος στα 3,4 εκατ. ευρώ -οι 580 χιλιάδες ευρώ επίσης στην Εθνική- και διασπορά τζίρου σε περισσότερες από 15 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v