Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 725 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με ήπιες κινήσεις και μικρή άνοδο για τις τραπεζικές μετοχές. Αγοραστές σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ξεχωρίζουν Lamda, Ελλάκτωρ. Πιέσεις για Coca Cola, Motor Oil, Αττικής. Νέα άνοδος για Υγεία.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλούς, μέτριους τόνους η συνεδρίαση, με την Ευρώπη σε ήπια ανοδική κίνηση και το ΧΑ σε σταθεροποίηση πέριξ των 725 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές/τζίροι από Φρανκφούρτη, Παρίσιμ μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και την Αθήνα, καθώς πωλητές- αγοραστές περιμένουν κατ' αρχάς τα νεότερα από το Βερολίνο, εστιάζοντας παράλληλα και στα οικονομικά μεγέθη, αποτελέσματα των εταιρειών.

Ενδεικτικά: στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 13.084, στο Παρίσι ο CAC στις 5.396, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στις 22.444 και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ στις 10.110 μονάδες και στις τέσσερις αγορές, με το ποσοστό μεταβολής να μην ξεπερνά το 0,25% (DAX). Είναι προφανές πως το έναυσμα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θα το δώσει η Φρανκφούρτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, τις κινήσεις των traders στο κλείσιμο Νοεμβρίου, τις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.

Στο ΧΑ, πολλά και ουσιαστικά τα... μέτωπα, από το πολιτικό της Βουλής, μέχρι αυτό της διαπραγμάτευσης, των οικονομικών αποτελεσμάτων, των τραπεζών, του swap κ.λπ., με τους αγοραστές να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα αλλά και τους πωλητές μέσα στο παιχνίδι, όσο ο ΓΔ δεν υπερβαίνει πειστικά τις 725/726 μονάδες.

Συνεπώς... μονόδρομος οι επιλεκτικές κινήσεις, το stock picking κυρίως στη μεγάλη κατηγορία, αλλά (ευτυχώς) το τελευταίο διάστημα και στις μικρότερες, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Στις 722-725 μονάδες ο ΓΔ στα πρώτα 50' της συνεδρίασης, στις 1.875.1886 ο FTSE25 και στις 650-661 ο ΔΤΡ.

Συναλλαγές/τζίροι σε μέτρια επίπεδα και στην αρχή χαμηλότερα του μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας, με το 44% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική αξία σε τίτλους των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, FF Group και Viohalco, ΔΕΗ, Coca Cola, Ικτίνο κ.ά. 

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μία ισοκατανομή συναλλαγών/εστίασης κινήσεων, ενόσω η αγορά εξακολουθεί να μη δίνει σαφές σήμα είτε για υπέρβαση και κίνηση προς τις 738 και πάνω είτε για υποχώρηση χαμηλότερα των 720 μονάδων.

Σε στενό εύρος η διακύμανση, που δείχνει την επιφυλακτικότητα των παικτών σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στον τραπεζικό κλάδο: όσο ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τις 680 μονάδες, η τάση παραμένει πτωτική, χωρίς ωστόσο να απαγορεύει κινήσεις trading από τα σημεία στήριξης, κάτι που την τελευταία εβδομάδα έγινε κυρίως σε Eurobank και δευτερευόντως σε Εθνική και Alpha Bank. Οδηγός η μετοχή της ΕΤΕ στα 0,238-0,244, «θέλει» υπέρβαση του 0,25 για να δώσει σήμα long.

Στους άλλους κλάδους: με υπερίσχυση των αγοραστών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, λίγες πωλήσεις στον ΑΔΜΗΕ. Ενθαρρυντικό το ότι σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ οι συναλλαγές γίνονται από τα 10 (και πάνω) ευρώ, κυρίως στη μετοχή του Οργανισμού.

Στον τίτλο της ΔΕΗ, συναλλαγές πάνω από τα 2 ευρώ.

Στις μετοχές του δείκτη: σε Lamda Development, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι συναλλαγές, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στις 29/27 μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση υψηλότερα στη σχετική κατάταξη.

Ικτίνος στα 2,21 ευρώ, ΥΓΕΙΑ στο 0,482 με άνοδο άνω του 7% με την τιμή να κινείται πάνω από τη δημόσια προσφορά, MIG στο 0,096, J&P ΑΒΑΞ στο 0,627 ευρώ.

Στις 11:20, ο ΓΔ στις 723,66 (0,08%), με τζίρο μόλις 4,3 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, στον ΕΚΗ «ανέβηκε» διάγραμμα, σχόλιο για τη Lamda Development, λόγω επικαιρότητας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v