Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει το ΧΑ για να κλείσει... καλά ο μήνας

Σε θετικό έδαφος άνοιξε ο ΓΔ, κέρδη για τις τράπεζες. Σε ποιο επίπεδο πρέπει να διαμορφωθεί ο ΓΔ, προκειμένου να σταλθούν θετικά σινιάλα στους βραχυπρόθεσμους. Η εικόνα στις τράπεζες και τα blue chips. Με οδηγό την τεχνική συμφωνία οι επενδυτές.

Τι ψάχνει το ΧΑ για να κλείσει... καλά ο μήνας

Τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου σήμερα και το καλύτερο μας το επιφύλασσε για το τέλος. Θεαματική αλλαγή σκηνικού με κορυφαία τη χθεσινή συνεδρίαση, οπότε και με αλλαγή... ταχύτητας στον τραπεζικό κλάδο (όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος), ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 738,31, ο Δείκτης Τραπεζών στις 729,36 και ο FTSE25 στις 1.924,92 μονάδες.

Συνεδρίαση με επικράτηση των αγοραστών, με συναλλαγές 85,2 εκατ. μετοχών και τζίρο 72,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ πάνω από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων εβδομάδων. 

Κλείνοντας λοιπόν ο μήνας, ο πρώτος στόχος -των 725/726 μονάδων- κατά πάσα πιθανότητα επιτυγχάνεται και αυτό προφανώς είναι ενθαρρυντική ένδειξη για τις επόμενες 1-3 εβδομάδες προς τις εορτές.

Εάν σήμερα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος -των 736/738 μονάδων-, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί η προσέγγιση των traders καθώς θα υπεισέρχονται και άλλες παράμετροι/προοπτικές. Και γίνομαι σαφής: στο χθεσινό σχόλιό μας δίναμε την εξής διάσταση που αφορούσε στην επιδίωξη της Αθήνας από τα μέσα Ιανουαρίου να μπει στο κάδρο των «ξένων χεριών» (όσον αφορά στη δυνατότητα μίας έκδοσης νέου ομολόγου), θυμίζοντας πως διεθνώς το χρήμα τοποθετείται σε assets κατά κύριο λόγο στο πρώτο 4μηνο του έτους, σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι το 70%. Εάν η Αθήνα καταφέρει και αξιοποιήσει αυτό το... παράθυρο ευκαιρίας, τότε ενδεχομένως η προσέγγισή μας να πρέπει να γίνει πιο απαιτητική.

Στην παράμετρο αυτή αναφέρθηκε χθες το βράδυ ο Ι. Σώκος (Nomura), στο Bloomberg, λέγοντας το αυτονόητο: πως μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου (22/1), μπορεί να επιχειρηθεί η νέα έξοδος στις αγορές. Ακριβώς αυτή η προοπτική αλλάζει τα δεδομένα, συνεκτιμώντας δε πως τα funds που επενδύουν σε «αναπτυσσόμενες αγορές» είναι υπο-τοποθετημένα στην ελληνική, θα μπορούσε -πάντα υπό προϋποθέσεις- να σημειωθούν εισροές σημαντικών κεφαλαίων στο ΧΑ (και δευτερευόντως στα ελληνικά ομόλογα, αγορά που μετά το swap αρχίζει και αποκτά βάθος και καμπύλη επιτοκίων). 

Αυτά στα υπόψη, με γνώμονα και την πρώτη αποτίμηση μετά το swap, που έκανε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης. 

Καλά όλα αυτά, αλλά ας περιοριστούμε στα βραχυπρόθεσμα της αγοράς, δηλαδή στο σήμερα, κλείσιμο μηνός και αύριο, αρχή Δεκεμβρίου, με το Eurogroup της Δευτέρας να ακολουθεί.  Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, επιβεβαιώνοντας και χθες τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στη συνολικότερη εικόνα της αγοράς μας.

Τζίρος κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, τα 12,5 στην Alpha Bank και άλλα 10,8 εκατ. στην Εθνική, με το δίδυμο στα 1,60 και 0,265 ευρώ αντίστοιχα να πληρώνει τον πρώτο στόχο, θέτοντας τον δεύτερο, δηλαδή την  προσέγγιση των 1,80 και 0,28 ευρώ. Με βάση τη βραχυπρόθεσμη εικόνα, η επίτευξη του δεύτερου στόχου δεν θα πρέπει να προεξοφληθεί ως εύκολη, απεναντίας, καθώς ο ΔΤΡ «χρωστά» μία μικρή υποχώρηση (710 μον.), όπου και θα διαμορφωθεί η συνέχεια (είτε προς τις 750 είτε προς τις 700 μον.) Γι' αυτό απαιτείται προσοχή από την αρχή της συνεδρίασης και περισσότερο στην περίπτωση που επιχειρηθεί να «τραβηχτεί» βιαστικά η αγορά υψηλότερα. 

Αναλογικά ισχύει και για τα blue chips, για τον FTSE25, με τον Ηλία Ζαχαράκη να θεωρεί σημαντικές τις στηρίξεις των 1.922 και 1.912 μονάδων, με κύρια αυτήν στις 1.900 μονάδες. 



Με οριακά αρνητικό πρόσημο (0,71%) η μηνιαία μέτρηση για τον ΓΔ, μένει να φανεί εάν με μία θετική συνεδρίαση σήμερα μπορεί να «γυρίσει» σε θετικό. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον FTSE25, ωστόσο θα επαναλάβω πως η συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης δεν θα πρέπει να προεξοφληθεί ως εύκολη υπόθεση. Αρκετές θέσεις αγορασμένες από τα επίπεδα της Δευτέρας και της Τρίτης μειώθηκαν χθες σε ένα σημαντικό ποσοστό (οι traders «κλειδώνουν» κέρδη της τάξεως του 8%-12%) και μένει να φανεί εάν σήμερα θα τις μειώσουν περισσότερο. 

Ωστόσο η αγορά είναι σε σημείο που μπορεί να «γυρίσει» ανοδικά σε μηνιαίο και να δώσει στους traders δώρα μέχρι του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), άντε του Αγίου Σπυρίδωνος (12 Δεκεμβρίου). Αυτό το ενδεχόμενο θα διαφανεί από τη Δευτέρα και μετά, εάν και εφόσον δανειστές - Αθήνα φτάσουν στο SLA, που ανέφερε χθες το πρωί η Ελενα Λάσκαρη. 

Με αυτή την υπόθεση, η προσέγγισή μας είναι long -αλλά με αυξημένη προσοχή- και εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές. 

Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έδωσε σήμα long, με το χθεσινό 5,26%, προοίμιο σύμφωνα με πληροφορίες μας εξελίξεων στον όμιλο, ΤΙΤΑΝ και ΟΤΕ κράτησαν δυνάμεις (ενδεχομένως για σήμερα;), η ΔΕΗ επιβεβαιώνει την τελευταία διάσπαση (των 2 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ ετοιμάζονται για τον FTSE25 (σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου), J&P Αβαξ (διαγραμματικά πάνω από το 0,65) κ.ά. Εάν διατηρηθεί η τάση σήμερα-αύριο, πιθανότατα θα έχει συνέχεια και η μόχλευση που γίνεται το τελευταίο διάστημα από εγχώρια επενδυτικά σχήματα σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας - μικρότερης κατηγορίας.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v