Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, η κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 740 μονάδες. Διψήφια κέρδη για Eurobank, Πειραιώς. Τα πονταρίσματα προεξόφλησης και οι επόμενοι στόχοι των αγοραστών. Υπεραποδίδουν Follie, Ελλάκτωρ, Viohalco.

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο

Καλό το κλίμα στην Ευρώπη, καλύτερο στην Αθήνα. Με τον... αέρα της απόλυτα επιτυχούς διαδικασίας της ανταλλαγής ομολόγων, οι αγοραστές έχουν εντείνει τις κινήσεις τους και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, οδηγούν την  αγορά προς τις 740 μονάδες. 

«Ηταν σαν να πέσαμε από την Ακρόπολη και να βρήκαμε και πορτοφόλι...» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια κορυφαίου στελέχους του ΟΔΔΗΧ, που εστίαζε κυρίως στη θεαματική συμμετοχή των «ξένων χεριών». Καθ' όλα επιτυχής η διαδικασία, που πρακτικά «λύνει τα χέρια» της Αθήνας για τις επόμενες νέες εκδόσεις ομολόγων, με το ίδιο στέλεχος να θυμίζει πως διεθνώς το «χρήμα» τοποθετείται σε assets κατά κύριο λόγο στο πρώτο 4μηνο κάθε έτους, σε ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι το 70% (της συνολικής διαθέσιμης ρευστότητας).

Πρακτικά αυτό για την Αθήνα σημαίνει πως από τα μέσα Ιανουαρίου θα επιδιώξει να μπει στο κάδρο των «ξένων χεριών», ενδεχόμενο που θα είναι ακόμη ευνοϊκότερο, εάν περίπου εκείνη την περίοδο κλείνει η τρίτη αξιολόγηση (το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου). 

Ολα αυτά τα γνωρίζουν τα «ξένα χέρια» και από αυτή την  άποψη, η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, με την προϋπόθεση πως δεν θα χαλάσει το κλίμα διεθνώς και ότι στο Eurogroup της Δευτέρας φανεί πως το SLA είναι κοντά. 

Ποντάρισμα προεξόφλησης, αρχής γενόμενης με την αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου (από τη χθεσινή συνεδρίαση), θυμίζοντας πως το Euro2day.gr έγκαιρα εστίασε και συσχέτισε τις «τράπεζες με το swap». Εύλογα αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε μεγέθη που πιθανότατα θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο των δύο τελευταίων εβδομάδων (δλδ τα 54/55 εκατ.), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για σήμερα-αύριο, το κλείσιμο Νοεμβρίου. 

Εξαρχής πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 725/726 μονάδων (επιτεύχθηκε έστω και οριακά χθες) και πιο φιλόδοξα η επίτευξη του στόχου των 736/738 μονάδων, κάτι που τουλάχιστον με τη μέχρι πριν λίγο εικόνα της αγοράς φαίνεται εφικτός. 

Προσώρας οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, οι πωλητές έχουν μειώσει και άλλο τις θέσεις τους, μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών σπεύδουν σε αντικατάσταση θέσεων με αγορές, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουμε ενδείξεις short covering. 

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με γενναία «ανάσα» 7,35%, συνέχιση της κίνησης πάνω από τις 730 μονάδες, εκπληρώνοντας και τη δεύτερη (τεχνική) προϋπόθεση μετά την άνετη υπέρβαση των 680 μονάδων. 

Το 65% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, λογικό και επόμενο, καθώς πρόκειται κυρίως για «γρήγορο χρήμα», που προσέβλεπε σε «πλειστηριασμούς και swap». Διψήφια απόδοση για τη μετοχή της Eurobank, έως το 1,67 η Alpha Bank, πάνω απο το κρίσιμο 0,2550 η Εθνική, στα 2,27 ευρώ η Πειραιώς. 

Υποαπόδοση για το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς, ενδεικτικά ο FTSE25 με άνοδο 1,88% έναντι 7,35% του ΔΤΡ και 1,78% του ΓΔ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και στα blue chips δεν γίνονται κινήσεις. 

Απεναντίας κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, FF Group, Coca Cola κ.ά., ενώ το γενικότερα καλό κλίμα αποτυπώνεται στις 56 μετοχές που ενισχύονται (έναντι 38 που υποχωρούν) και τη συνέχιση της μόχλευσης στα μεσαία-χαμηλά στρώματα από τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα. 

Συνεδρίαση τραπεζών η σημερινή, με τον ΔΤΡ να «μετρά» άνοδο 13,41% σε εβδομαδιαίο, μειώνοντας παράλληλα σε 12,23% τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους. 

Μεγαλύτερη απόδοση -από τα blue chips- για FF Group (3,96%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,63%), Grivalia (1,44%), Viohalco (1,35%).

(*) στις 13:50 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τον στόχο του μ.ο. των 54/55 εκατ. ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v