Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα σημεία-κλειδιά για τις τραπεζικές μετοχές

Οριακή άνοδος για τον ΓΔ με κέρδη για τις τράπεζες και πιέσεις στην Coca Cola, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Το «μαγικό γύρισμα» της αγοράς και ο πονοκέφαλος των περιορισμένων συναλλαγών. Σε ποια mid-small caps υπάρχει «ενδιαφέρον».

ΧΑ: Τα σημεία-κλειδιά για τις τραπεζικές μετοχές

Μία απλά διαδικαστική συνεδρίαση η χθεσινή ή μήπως μία... πονηρή, που μπορεί να προοιωνίζεται μέχρι και αλλαγή τάσης; 

Η απάντηση στο ερώτημα πιθανότατα να οδηγεί στο ταμείο, εάν και εφόσον σήμερα - Πέμπτη για τον Γενικό Δείκτη σημειωθεί «κλείσιμο» μηνός πάνω από τις 738 μονάδες. 

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ουδέτερο έως υποστηρικτικό για τους αγοραστές, τα νεότερα στο εσωτερικό μπορεί να κρύβουν εξελίξεις που θα διευκόλυναν τους αγοραστές να πετύχουν τον στόχο τους. 

Συνεδρίαση με τζίρο 28,8 εκατ. ευρώ, με... μαγική εικόνα στις δημοπρασίες -ελέω Coca Cola-, με προσεκτικές/επιλεκτικές κινήσεις από τα λίγα ενεργά «ισχυρά χέρια» αλλά και με ενδείξεις ολοκλήρωσης της τελευταίας πτωτικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου. 

Στις 724,39 ο ΓΔ, στις 656,89 ο ΔΤΡ και στις 1.889,73 μονάδες ο FTSE25, με το 22% του μέτριου/χαμηλού τζίρου στις τράπεζες και συγκριτικά περισσότερο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και FF Group, Μυτιληναίο, Motor Oil, Coca Cola αλλά και YΓΕΙΑ κ.ά. 

Από σήμερα στην Αθήνα οι δανειστές για τα της τρίτης αξιολόγησης, με τις δύο πλευρές να προσβλέπουν στην επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» με ορίζοντα το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, την ώρα που οι συμβολαιογράφοι αναστέλλουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς

Αρκούν αυτά για να πάρει μπροστά ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, που εδώ και καιρό δείχνει ξεκάθαρα σημάδια αδυναμίας; Μερίδα αισιοδοξούντων traders εκτιμά πως ναι, με τη συλλογιστική πως μία ανασταλτική παράμετρος για την... αποχή συγκεκριμένων επιθετικών funds ήταν το θέμα των πλειστηριασμών. Μάλιστα είχε θεωρηθεί πως από τη στιγμή που θα «έκλειναν βιβλία» στο τέλος Νοεμβρίου και βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο, θα μπορούσε να επιχειρήσουν ένα «παιχνίδι προεξόφλησης» ενόψει των εορτών. 

Ο Νοέμβριος κλείνει μεθαύριο Πέμπτη και τα funds που το τελευταίο διάστημα μείωναν ή έκλειναν θέσεις (Jumbo, Motor Oil, TITAN, FF Group κ.ά.) φαίνεται πως ολοκληρώνουν τον κύκλο πωλήσεών τους. Συνεπώς μένει να δούμε εάν αρχής γενομένης από την Παρασκευή και με γνώμονα την προοπτική επίτευξης ενός SLA θα μπορούσαν οι αγοραστές να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο στη συνέχεια και σε ορίζοντα 1-3 εβδομάδων. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να βρίσκει στηρίξεις (648 μον.), με την Alpha Bank να κάνει την κίνηση με 2,08% στο 1,47 (υψηλό ημέρας) και με τζίρο 1,856 εκατ. ευρώ να «βλέπει» πάνω από το 1,50 ευρώ, που είναι και η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για βελτίωση της τάσης. Δεν έκανε το χατίρι στους αγοραστές η Εθνική, καθώς υποχώρησε 1,65% στο 0,239, με τον στόχο του 0,25 ευρώ σε απόσταση, αλλά θα δείξει σήμερα - Πέμπτη πώς θα κινηθεί η οδηγός του κλάδου. Πάντως για την Alpha Βank, σημείο «make or break» είναι στο 1,53 ευρώ, οπότε προσοχή σε ενδεχόμενη κίνηση προς τη συγκεκριμένη τιμή. 

Εκανε τη διαφορά η Coca Cola, που στις δημοπρασίες «διευκόλυνε» το... μαγικό γύρισμα του ΓΔ σε θετικό πρόσημο, δείχνοντας πως ο κύκλος υποχώρησης ολοκληρώθηκε και πλέον μπορεί να κινηθεί προς τα 28 και πάνω ευρώ. 

Νέα χαμηλά χθες, στα 14,36 ευρώ για τη μετοχή του FF Group, που εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πωλήσεις funds θα πρέπει άμεσα να δίνει σήμα αναστροφής, κάτι που βεβαίως μένει να επαληθευθεί με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Οπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, ο FTSE25 «...βρήκε στήριξη στο σημείο που έπρεπε και διαμορφώθηκε ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 1.889 μον. Η υπέρβασή της θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να επαληθευθεί ένας σχηματισμός που σε αυτή την περίπτωση θα καθιστά τις 1.889 αξιόπιστο stop short και σημείο εισόδου για τους traders, με στόχο τις 1.925 και αυστηρό stop loss τις 1.867 μονάδες». 

Στα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα η περίπτωση του ΥΓΕΙΑ αλλά και η αντίδραση με συναλλαγές/τζίρους των Frigoglass, Ικτίνου, Χαλκόρ ενισχύει την προσέγγισή μας πως το τελευταίο διάστημα έχει (επαν)ενεργοποιηθεί ένα μέρος της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας και με αφορμή είτε κυοφορούμενες επιχειρηματικές κινήσεις είτε με οικονομικές προοπτικές, προσβλέπει σε ένα καλύτερο κλείσιμο του έτους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v