Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει τις 730 ο Γενικός Δείκτης

Με μοχλό τις τράπεζες, η κίνηση πάνω από τις κρίσιμες 725-726 μονάδες. Κέρδη άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη, επιμένει ο πωλητής στην Coca Cola. Ανοδος για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ξεχωρίζουν Folli, Viohalco, Μυτιληναίος.

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζει τις 730 ο Γενικός Δείκτης

Διστακτικό ξεκίνημα, καλύτερη συνέχεια και υπέρβαση των 725/726 μονάδων.

Στις εντός συνόρων εξελίξεις στρέφεται η προσοχή των traders, αφήνοντας λίγο στην άκρη τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου διαμορφώνονται μεικτές τάσεις.

Πλούσια η ειδησεογραφία αυτών των ημερών, δύσκολα να αφήσει ανεπηρέαστες τις κινήσεις όσων προσβλέπουν -βραχυπρόθεσμα- σε βελτίωση του κλίματος, της τάσης στην αγορά.

Επιφυλακτικές, περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, οι πρώτες κινήσεις -τουλάχιστον στα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης-, αλλά με τους αγοραστές να ανεβάζουν σταδιακά ταχύτητα και μετά τις 10:50 να οδηγούν τον ΓΔ διαδοχικά πάνω από τις 725 και 726 μονάδες. Αποτέλεσμα η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών και προ ολίγου η συνέχιση της κίνησης του Γενικού Δείκτη προς τις 730 μονάδες.

Ενθαρρυντικά... βηματάκια, πάνω από ένα κομβικό σημείο αναφοράς, με ενδιαφέρον το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με πάνω τις τράπεζες και κάτω συγκεκριμένα δεικτοβαρή blue chips.

Με αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, Eurobank, αλλά με επίμονους πωλητές στη «βαριά» Coca Cola, δημιουργώντας έτσι μία στρεβλή εικόνα, τουλάχιστον στην αρχή.

Οι μεν αγορές στις τράπεζες ώθησαν τον ΔΤΡ λίγο πάνω από τις 680 μονάδες, οι δε πωλήσεις στην Coca Cola με τη μετοχή έως τα 27,12 ευρώ και τον κλαδικό δείκτη με απώλειες σχεδόν 2,5%. Πρακτικά η... απόκλιση τραπεζών - Coca Cola λειτούργησε διευκολύνοντας στο να κλείσουν κάποιες short θέσεις στα παράγωγα, για να μειωθεί κατά τι ο δανεισμός σε συγκεκριμένους τίτλους. Με τη συμπλήρωση αυτών των διορθωτικών κινήσεων, για τη μεν Coca Cola μειώθηκαν στο μείον 1,15% οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, στα 27,40 ευρώ. για τον δε τραπεζικό ενισχύθηκαν και άλλο οι θέσεις long σε Αlpha Βank και Εθνική.

Ενθαρρυντική ένδειξη η υπέρβαση των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ -μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ετίθεντο το τελευταίο διάστημα-, με συνέχιση της κίνησης για τη μετοχή της Αlpha Βank αλλά και το «γύρισμα» των αγοραστών στην Εθνική.

Αναλυτικότερα στην Αlpha Βank οι συναλλαγές έφτασαν έως το 1,53 ευρώ -σημείο που προσυνεδριακά είχε τεθεί ως make or break, με ό,τι αυτό μπορεί να προσδώσει στην κίνηση-, ενώ στην ΕΤΕ έως το 0,247, δηλαδή πολύ κοντά στα κρίσιμα 0,25 ευρώ (που είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο).

Με την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο να διαμορφώνεται υπέρ των αγοραστών (στο συν 3,2% ο ΔΤΡ), μένει να φανεί εάν στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και ορισμένα blue chips, ενισχύοντας έτσι τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Λόγω «βάρους», κλειδί η Coca Cola αλλά και τα «βαριά χαρτιά» όπως FF Group, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, EΛΠΕ κ.ά.

Αναμενόμενο το «γύρισμα» στη μετοχή του FF Group από τα χαμηλά των 14,37 ευρώ, πιέσεις και απώλειες 2,06% στην Jumbo, μεικτές τάσεις στις άλλες μετοχές του δείκτη.

Ωστόσο παρά τη... μεικτή εικόνα στον FTSE25, στις χαμηλότερες κατηγορίες είναι πιο καθαρή και υπέρ των αγοραστών. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 38/21 μετοχές, σηματωρούς όπως οι Χαλκόρ, Cenergy, Ικτίνος υψηλότερα, με σταδιακή μόχλευση σε μετοχές αυτών των κατηγοριών.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, είχαν πληρωθεί 2 σημαντικές προϋποθέσεις: η υπέρβαση των 725/726 για τον ΓΔ και η επαναφορά του ΔΤΡ έστω και λίγο πάνω από τις 680 μονάδες.

Συναλλαγές/τζίρος σε χαμηλά επίπεδα αλλά μη μας ξεγελούν, συχνά σε «ρηχές» αγορές όπως η δική μας αρκούν λίγα... βόλια για την επίτευξη του στόχου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v