Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζικό αέρα προς τις 740 μονάδες

Πλειστηριασμοί και swap δίνουν ώθηση στο ΧΑ. Ανοδος άνω του 6% για τον τραπεζικό κλάδο με τις συναλλαγές να εμφανίζονται αυξημένες. Mε θετικό πρόσημο Folli Follie, Motor Oil. Aπώλειες για OΠΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development.

ΧΑ: Με τραπεζικό αέρα προς τις 740 μονάδες

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενθαρρυντικό ξεκίνημα στο ΧΑ. Καλό το κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με ενδεικτική την ανοδική αντίδραση του DAX κατά σχεδόν 1% προς τις 13.185 μονάδες, με τις αγορές να μην «ακούνε» τη νέα πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας.

Απεναντίας οι long έχουν τον πρώτο λόγο από τα ξημερώματα στις ασιατικές αγορές, με τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν και στην ελληνική να αξιοποιούν την αφορμή για κινήσεις προς υψηλότερες τιμές/επίπεδα.

Ανοδικό άνοιγμα, με ανοδικό χάσμα (για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό), με κλάδο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό, δικαιώνοντας απόλυτα όσους θεωρούσαν ότι το δίδυμο «πλειστηριασμοί/swap» θα αποτελούσε ικανό λόγο για μία long κίνηση του πολύπαθου κλάδου.

Από τις 730,17 ο Γενικός Δείκτης πολύ σύντομα προς τις 740 μονάδες, με «καύσιμα» από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips να ακολουθούν.

Μετά τα πρώτα 30'-35' είχαν καλυφθεί οι κατ' αρχάς τεχνικές προϋποθέσεις, που θα «μετρούσαν» θετικά για τη βραχυπρόθεσμη τάση και συγκεκριμένα για σήμερα-αύριο, κλείσιμο Νοεμβρίου.

Χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, η υπέρβαση των 700 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών, που μετά τις 12:30 προσέγγιζε τις 730 μονάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις short covernig (στον τραπεζικό κλάδο). Οπως σημειώναμε και χθες, οι ανοιχτές θέσεις και οι θέσεις πώλησης στις τραπεζικές μετοχές είχαν μειωθεί αισθητά, ένδειξη πως ισχυρά χέρια προεξοφλούσαν ένα ανοδικό «γύρισμα»/ανοδική διόρθωση μετά τα τελευταία χαμηλά.

Ασος στο... μανίκι των stress tests τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωνε από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων και των όσων ακολουθούν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές/τζίρος, επικεντρωμένα στον τραπεζικό κλάδο -ενδεικτικό το 75% στις μετοχές των 4 συστημικών-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα-αύριο, κλείσιμο Νοεμβρίου.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική (έχει αλλάξει χέρια το σχεδόν 50% των συνολικών), μεγάλος τζίρος σε Alpha Bank (το 20% του συνολικού), με τις τεχνικές ενδείξεις να είναι υπέρ των long, από χθες και στην Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζών, όπου εύλογα επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του intraday παιχνιδιού, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές των Coca Cola, FF Group, Jumbo, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.ά.

Από τα blue chips, στο επίκεντρο η μετοχή του FF Group, καθώς αντιδρά το τελευταίο 2ήμερο -μετά τα τελευταία χαμηλά-, σε μία συγκυρία που ολοκληρώνεται εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 7,55 εκατ. μετοχών από τον Δημ. Κουτσολιούτσο.

Από τα 27,35 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με συναλλαγές έως τα 27,99 ευρώ, από τα 9,04 στα 9,10 ο Μυτιληναίος, από τα 20,01 στα 20,17 η ΜΟΗ.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με αγοραστές στη μετοχή της Επιχείρησης, σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ.

Καλή η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 47/12 μετοχές και πέραν των τραπεζικών, ισχυρά κέρδη για Χαλκόρ, MIG, Cenergy, J&P Αβαξ, Πλαίσιο κ.ά. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 12:30 ο τζίρος έφτανε στα 23 εκατ. ευρώ. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v