Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το ζόρι η υπέρβαση των 725 μονάδων

Η τραπεζική αντίδραση (κέρδη 4,2% για τον κλαδικό δείκτη) οδήγησε τον ΓΔ πάνω από το κρίσιμο όριο αλλά… οριακά. Δεν έβαλαν πλάτη τα blue chips με τις Jumbo, Coca Cola, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

ΧΑ: Με το ζόρι η υπέρβαση των 725 μονάδων

Αναμενόμενη Τραπεζική αντίδραση, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων για αναστολή της αποχής που είχαν κηρύξει, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για τους Θεσμούς και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Όμως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Δείκτη από τον "σφιχτό εναγκαλισμό" των 725 - 727 μονάδων, βρήκε αναπάντεχες δυσκολίες από την έλλειψη βοηθειών και την κακή εικόνα του μη Τραπεζικού 26αρη, σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Χωρίς αμφιβολία, τα μη Τραπεζικά blue chips ήταν αυτά που "έβαζαν πλάτη" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όλους αυτούς του μήνες της παρατεταμένης Τραπεζικής αδυναμίας, όμως η σημερινή εικόνα σε αυτό το κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ άφησε αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Και αν η σημερινή αδύναμη εικόνα ήταν αποτέλεσμα μεταφοράς βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων προς το Τραπεζικό ταμπλώ, έχει καλώς.

Αν όμως ξεκινάει μακροβιότερη διόρθωση στα μη Τραπεζικά blue chips, αυτό είναι ένα ζήτημα σοβαρής επανεξέτασης των επενδυτικών στρατηγικών, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος δεν "φημίζεται" για την συνέχεια και περισσότερο για την συνέπεια των κινήσεών του (!)

Δεν θα ήταν υπερβολή, η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί σαν "η αντίδραση των καταπιεσμένων", καθώς εκτός των Τραπεζικών μετοχών ο μόνος τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης που έδειξε διαθέσεις αξιοπρόσεκτης αντίδρασης, ήταν αυτός της Folli Follie Group, που μόλις χθες είχε καταγράψει νέα χαμηλά 21 μηνών (!)

"Η σημερινή συνεδρίαση έλαβε υπόψη της την αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων, επιτρέποντας την επανέναρξη των πλειστηριασμών από τις 29/11. Προσδοκάται η συναλλακτική αναβάθμιση των Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών καθιστώντας πιο πιθανή την υπέρβαση του οχυρού των 725 μονάδων με βάσιμη προοπτική για ψηλότερα στη συνέχεια" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report.

"Η επανέναρξη των πλειστηριασμών θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τους Πιστωτές και για την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης, η οποία φαίνεται τώρα εύλογη ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους", εκτιμάει η Citigroup.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που επανασυγκέντρωσε την προσοχή του συνόλου των ενεργών traders και όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, οι τεχνικές οδηγίες προς τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ως εξής:

Η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 1,53 ευρώ, έδωσε ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων για τον τίτλο της Alpha Bank (+5,44%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,62 και 1,76 ευρώ.

Χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 0,252 ευρώ για να δώσει σήμα αγορών ο τίτλος της Εθνικής (+3,35%). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,268, 0,275 και 0,30 ευρώ.

Το κλείσιμο υψηλότερα των 0,582 ευρώ για την Eurobank (+3,65%) έδωσε ένα πρώτο σήμα για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους. Στα 0,605, 0,64 και 0,69 οι επόμενες, σημαντικές, αντιστάσεις.

Απέχει από το να ενεργοποιήσει σήμα Αγορών η Πειραιώς (+3,48%), κάτι που θα γίνει με κλείσιμο υψηλότερα των 2,16 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις στα 2,33 και 2,66 ευρώ.

Εννοείται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η Τραπεζική αναρρίχηση, η τάση μπορεί να ανεβάσει στροφές από το "short covering" που θα ακολουθήσει, κάτι που θα επιβεβαιωθεί από την σημαντική αύξηση του τζίρου.

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (+4,25%) και για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 703 - 732 μονάδων, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ο απαιτούμενος καταλύτης που θα μπορούσε να ωθήσει τον εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 780 μονάδων και να αλλάξει επί το θετικότερο την διαγραμματική του εικόνα.

Για τους πιο "γρήγορους", το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 681 μονάδων, έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα.

Σαφώς περισσότερες των αμέσως προηγούμενων ημερών, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

"Όλες οι Πλευρές εξέφρασαν, στο σημερινό EuroWorking Group, την πεποίθηση ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των Θεσμών και των Ελληνικών Αρχών είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου", σύμφωνα με Ευρωπαϊκή πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι "στόχος είναι η τελική συμφωνία, για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Έλενα Λάσκαρη - Ρούλα Σαλούρου, "από τη λίστα των 101 προαπαιτούμενων, περίπου 30 έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί και μια σειρά παρεμβάσεων του Υπουργείου Εργασίας έρχονται τώρα στο προσκήνιο, απαιτώντας νομοθετική ρύθμιση. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την περασμένη Παρασκευή η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα προσχέδιο 'SLA' από τους Δανειστές (όπως μετέδωσε το Bloomberg) και οι εκατέρωθεν πληροφορίες συνεχίζουν να επιμένουν πως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θεωρείται εφικτή έως τις 4 Δεκέμβρη. Επόμενος στόχος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Ιανουαρίου. Ο νέος κύκλος συναντήσεων Κυβέρνησης - Δανειστών ξεκίνησε σήμερα το πρωί".

Με επιτυχία εκτιμάται ότι θα στεφθεί το εγχείρημα ανταλλαγής (swap) των Ελληνικών ομολόγων που λήγει σήμερα, καθώς η συμμετοχή των Κατόχων που αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα με νέα εκτιμάται, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, ότι θα κινηθεί πάνω από το 75%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με το σταγονόμετρο επιστρέφουν οι καταθέσεις στις Τράπεζες, γεγονός που προβληματίζει τις διοικήσεις και δυσχεραίνει την προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, στο πλαίσιο της σταθεροποίησης του Συστήματος. Το τρίτο τρίμηνο, οι καταθέσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών στην Ελλάδα, πλην των θυγατρικών του εξωτερικού, αυξήθηκαν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κατά 2 - 2,2 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του έτους, οι Τράπεζες αναμένουν οι καταθέσεις να αυξηθούν, σε σχέση με το 2016, κατά 4 δισ. ευρώ. Το ποσό δεν είναι ικανοποιητικό, δεδομένου ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2017 το Σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπήρχε όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ανέφερε στο 'Euro2day.gr' υψηλόβαθμο στέλεχος Τράπεζας".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων για τον μήνα Οκτώβριο ήταν θετική κατά 540 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 552 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 6,6%, από 4,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3.718 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 36 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017. Εξ αυτών, ωστόσο, το 1 δισ. ευρώ αφορά τον Ιδιωτικό τομέα, με τα υπόλοιπα 2,681 δισ. ευρώ να αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "την εκτίμηση ότι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ έκανε ο Υπουργός ΠΕΝ Γιωργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης με τους επικεφαλής των Θεσμών. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλοπολης".

"Την Παρασκευή κλείνουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης", τόνισε ο Γ. Σταθάκης, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, εκτιμώντας ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας την Παρασκευή ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από την DG COMP.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στις πρωινές τους εκτιμήσεις οι εγχώριοι αναλυτές έβλεπαν συσσώρευση με μικρή αύξηση του τζίρου και την προσοχή των traders στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι προγραμματισμένες συναλλαγές θα έδιναν μία γεύση των επικείμενων αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, εν όψει Πέμπτης (MSCI), κάτι που στην γενικότερη εικόνα επιβεβαίωσε η Αγορά στην σημερινή της συνεδρίαση.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη και στην κακή εικόνα που παρουσίασε σήμερα και η οποία ήταν το σημαντικότερο τροχοπέδη προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να μην πετύχει την υπέρβαση της ζώνης 725 - 727, όπως προαναφέρθηκε, ξεχώρισε ο τίτλος της Folli Follie Group (+2,90%), στην προσπάθεια ανάδυσης από τα χαμηλά 21 μηνών. Το 14,45 παραμένει κοντινή στήριξη, επίπεδο που μπορεί να δώσει αντίδραση, με το 15,20 επιθετική αντίσταση και "intraday stop" στο "short". Κατοχύρωση του 14,45 μπορεί να δώσει συνέχιση, προς τα 12,85 - 12,40 ευρώ.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για τον Ελλάκτωρα (+2,90%), όμως στην τελική ημερήσια μεταβολή βοήθησαν και οι τελικές δημοπρασίες, με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+1,05%) και πέντε ανοδικές στις τελευταίες έξι. Σημαντικότατη αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Λόγω και των εξελίξεων, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο ο τίτλος της ΔΕΗ (-1,94%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο "long" με το "stop" στο 1,88. Στήριξη έχει στο 2,05 - 2,02 (στο κάτω εύρος ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση) ενώ κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 1,90. Το 2,16 κοντινή αντίσταση, με επόμενο στόχο τα 2,30 ευρώ.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται επιθετικός πωλητής στην Jumbo (-4,85% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 13,90 ευρώ.

Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και υψηλά 10ετιας ο Μυτιληναίος (+0,11%). Στα 9,30 ευρώ το "stop" στο ημερήσιο "short", με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,35 ευρώ.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,16%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 1899 μονάδες συνεχίζουν να είναι κύριο επίπεδο αντίστασης, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1930. Το 1870 είναι κύρια στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 1852. "Intraday position short" με "stop" τις 1899 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η προσδοκία να τροφοδοτηθεί με θετικούς καταλύτες το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαφαίνεται ότι έχει σοβαρή πιθανότητα να υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα" εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η επανέναρξη των πλειστηριασμών από την 29/11 θα δρομολογηθεί, διαμορφώνοντας καλύτερες προϋποθέσεις για τη διαχείριση των NPLs από τις Τράπεζες. Η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού (Συμμετοχών, NPLs) διευκολύνει τις Τράπεζες να περάσουν από τα "stress tests" αλώβητες, σε σχέση με το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποιήσεων.

Το swap των ομολόγων προχωρεί ικανοποιητικά και έτσι αναμένεται η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, ώστε να διευκολυνθεί η επιτυχής έξοδος στις Αγορές για άντληση κεφαλαίων με αποδεκτούς όρους.

Οι συζητήσεις με τους Δανειστές ξαναρχίζουν και η διευθέτηση ανοικτών ζητημάτων (Ελληνικό, ενεργειακά κοκ) φαίνεται ότι είναι εφικτή, οδηγώντας σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Aggreemment) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και φέρνοντας πιο κοντά την 3η αξιολόγηση τον Ιανουάριο.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν οδηγήσει, στην παρούσα φάση, στην αλλαγή τοπίου, καθώς συντηρείται η συναλλακτική υποτονικότητα και τα δρομολόγια του Γενικού Δείκτη διενεργούνται σε στενό εύρος: η υπέρβαση της περιοχής των 725 - 730 μονάδων, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν στέφεται από επιτυχία καθώς τα "καύσιμα" είναι ανεπαρκή.

Από την άλλη πλευρά, η περιοχή των 700 μονάδων αποδεικνύεται "απόρθητο οχυρό" και οι τεχνικές αναλύσεις που προέβλεπαν την διάσπασή τους διαψεύδονται, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Η διαδικασία της συσσώρευσης θα χρειαστεί, επομένως, περισσότερο χρόνο, με το σενάριο της συναλλακτικής αναβάθμισης και της παρεπόμενης πλαγιοανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη να έχει το προβάδισμα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο βαθμό που δεν επέλθουν άλλες δυσμενείς διαταραχές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, η κινητικότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση με αφορμή την πρόταση για το Υγεία μπορεί να έχει συνέχεια και για άλλες περιπτώσεις πέραν του κλάδου Υγείας, εταιρειών δηλαδή με εξαιρετική χρηματοοικονομική διάρθρωση και ταυτόχρονη ελκυστική αποτίμηση.

Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει μεταφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Η πιθανότητα σχηματισμού Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή του SPD, είναι πλέον ισχυρή καθώς το σενάριο επανάληψης των εκλογών είναι ανεπιθύμητο, εξέλιξη που ευνοεί τα των αλλαγών στην Ευρώπη και πιθανότατα και τα των Ελληνικών ζητημάτων. Από την άλλη πλευρά, η επάνοδος του θέματος του Κινεζικού χρέους (300% του ΑΕΠ, από κοινού Δημόσιο και Ιδιωτικό) δεν φαίνεται να ανησυχεί τις Αγορές, ενόσω οι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται υψηλοί.

"Έτσι, οι Αγορές συνεχίζουν να κινούνται χωρίς διαθέσεις διόρθωσης, περιμένοντας στο άμεσο μέλλον την ολοκλήρωση τω αποφάσεων των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ επί του φορολογικού νομοσχεδίου" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,44%, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες) και η μεγαλύτερη υποχώρηση για τον Sensex 30 (-0,31%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα 'άτακτο Brexit' χωρίς να χρειαστεί να περιορίσουν τον δανεισμό τους, ή να διασωθούν από Φορολογούμενους", τόνισε η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των "stress tests" στις Βρετανικές Τράπεζες.

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα "stress tests" το 2014, κανένα από τα μεγάλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Βρετανίας δεν θα χρειάζονταν να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια, σύμφωνα με την BoE.

Οι Barclays και Royal Bank of Scotland απέτυχαν στα τεστ σε αυτή τη βάση, ωστόσο η BoE επισημαίνει πως δεν χρειάζονται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους τώρα, καθώς τα αύξησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Οι HSBC, Lloyds Banking Group, Santander, Standard Chartered και Nationwide Building Society πέρασαν το "stress test" χωρίς επιφυλάξεις.

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 12 Ιανουαρίου θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα βασικά στοιχεία του νέου, μη εξασφαλισμένου, επιτοκίου "overnight", που αναμένεται να λανσαριστεί μέχρι το 2020.

H χορήγηση εταιρικών δανείων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξέσπασε η Παγκόσμια οικονομική κρίση τον Οκτώβριο, καταδεικνύοντας την ανάκαμψη της ζήτησης στο Μπλοκ των 19.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα δάνεια σε Επιχειρήσεις, εκτός Χρηματοοικονομικού Τομέα, αυξήθηκαν με ρυθμό 2,9% τον Οκτώβριο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τον Σεπτέμβριο είχαν καταγράψει άνοδο 2,4%. Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2009.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" οι τιμές των κατοικιών σε είκοσι Μητροπολιτικές Περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η άνοδος του δείκτη S&P/Case-Shiller ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών διευρύνθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 6,5% στα $68,3 δισ. τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση στις εισαγωγές βιομηχανικών προμηθειών, καταναλωτικών και άλλων Αγαθών. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1%, καθώς σημειώθηκε πτώση στις παραδόσεις καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών Αγαθών.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,6%, 3,7% το 2018 και 3,6% το 2019. Οι προβλέψεις αντανακλούν ελαφρές βελτιώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία από την προηγούμενη ενδιάμεση οικονομική έκθεση του Σεπτεμβρίου 2017.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2,2% το 2017, ανεβαίνει στο 2,5% το 2018 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο 2,1% το 2019.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2017 και 2,1% το 2018, προτού επιβραδυνθεί σε ρυθμό 1,9% το 2019.

Η Ρωσία ανακάμπτει από την ύφεση και αναμένεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% το 2017 και το 2018 και 1,5% το 2019.

Η Βραζιλία αναμένεται, επίσης, να βγει από την ύφεση, με ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2017, 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την διατήρηση του ισχυρού momentum στα αποτελέσματα της Folli Follie αναμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "reduce" και τιμή - στόχο στα 19 ευρώ.

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 1,4%, το 2018 κατά 2,3% και θα σημειώσει νέα άνοδο κατά 2% το 2019. Η Κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2017, πάνω από τον στόχο.

Άνετα πάνω από το 75% κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που έκανε η κυβέρνηση και η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως συμμετείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όχι όμως η Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλους αξίας της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που διακρατεί.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ αύριο Τετάρτη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 722,96 (-0,20%) και 730,53 μονάδων (+0,85%), στις 17.00 βρέθηκε στις 726,08 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 726,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 40,5 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ. Αντίθετα δεν κινήθηκαν σε "θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό ημέρας οι Τρ. Αττικής, Motor Oil, Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, εντυπωσιακά πράγματα έγιναν στο Υγεία (0%), καθώς αποσύρθηκε η εντολή αγοράς στα 0,45 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τίτλος να κινηθεί μεταξύ 0,476 (+1,28%) και 0,437 ευρώ (-7,02%).

Προς νέα υψηλά 8ετιας δείχνει να βαδίζει η Χαλκόρ (+3,62%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Νηρέας (+3,06%) και Σελόντα (+6,90%), συνέχισε με θετικό βηματισμό η Frigoglass (+7,63%) αλλά θέλει προσοχή για την συνέχεια, καθώς οι τελευταίες εντυπώσεις ήταν με τους εν δυνάμει πωλητές, ασχέτως του, τελικού, μεσοσταθμικού κλεισίματος, πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Intralot (+0,94%), ενώ η Αλουμύλ (+2,69%), με ελάχιστες συναλλαγές, προσπάθησε να αντιδράσει μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.467 συμβόλαια).

Στα 6.369 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.595, 1.383 για τον Δεκέμβριο και 212 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.881) κινήθηκε μεταξύ 1.873,75 και 1.893,5 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.825), Εθνική (18.707), MIG (976), Alpha Bank (4.557), Πειραιώς (2.003), ΔΕΗ (513), Μυτιληναίο (270), ΟΤΕ (165), Viohalco (283), Intralot (319), Jumbo (134).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.319, Eurobank 78.590, Εθνική 211.570, Alpha Bank 31.599, Μυτιληναίο 10.394, Viohalco 10.214 και Πειραιώς 15.328.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                       Name of Issuer                  NSP                   Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.562.795 τεμ., (από 6.562.795 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 104.063.213 τεμ. (104.201.638), Πειραιώς 8.146.497 τεμ. (8.146.497), ΔΕΗ 2.049.550 τεμ. (1.958.750) και Eurobank 15.316.370 τεμ. (15.396.924).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v