ΧΑ: Ανοδική διαφυγή με οδηγό τις τράπεζες

Ανατρέπονται επί το θετικότερον τα τεχνικά δεδομένα μετά το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 740 μονάδες, ωστόσο θα χρειαστεί «επιβεβαίωση» την επόμενη εβδομάδα. Κέρδη 5,3% για τον τραπεζικό κλάδο και κλείσιμο 11 blue chips σε υψηλό ημέρας.

ΧΑ: Ανοδική διαφυγή με οδηγό τις τράπεζες

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έδωσε τα τεχνικά ζητούμενα και ενδείξεις ανοδικής διαφυγής, αφήνοντας θετικές παρακαταθήκες για την εβδομάδα "ειδικών συνθηκών" που έρχεται, βοηθούμενη σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 11 τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), ενώ όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, λόγω της σημαντικής αύξησης των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Αξίζει υπενθύμισης, ότι η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά με την αποκοπή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ για την Motor Oil και την αποκοπή μερίσματος προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,70 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (και οι δύο αποκοπές στην συνεδρίαση της Δευτέρας), ενδιάμεσα και πιο συγκεκριμένα στις 14/12 συνεδριάζει το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με το "triple witching" Δεκεμβρίου και τις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις των Θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω εξόδου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης των Τρ. Αττικής (+7,14%), Ελλάκτωρα (+1,97%) και Fourli (+0,93%) και εισόδου των Τέρνα Ενεργειακή (+0,70%) και ΕΥΔΑΠ (+0,84%).

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική υπέρβαση ήταν καθαρά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, τουλάχιστον μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, για δύο κυρίως λόγους, εκ των οποίων ο δεύτερος μπορεί να είναι απλά μία εκτίμηση που θα χρειαστεί επιβεβαίωση από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πρώτος λόγος της Τραπεζικής αντίδρασης, που ίσως να εκτιμήθηκε από την Αγορά με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, είναι η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα που εκδίδονται (τα επιτόκια υποχωρούν επτά συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.), αλλά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, μήνυμα που έρχεται από την Αγορά ομολόγων (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του 2ετους στο 2,34% και του 10ετους στο 4,47%).

Σαν δεύτερη εκτίμηση της Τραπεζικής "ανάτασης", με άγνωστο ορίζοντα και δυναμική, το γεγονός ότι απομένουν μόλις 13 συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκκίνηση ενός "άτυπου" "window dressing", υπό την "ανοχή" των Ξένων χαρτοφυλακίων που διατηρούν τις "short" θέσεις τους.

Το δεύτερο σενάριο είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα μετά την ερχόμενη Παρασκευή που είναι η τριπλή λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, στις Αγορές Παραγώγων.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+5,37%), έδωσε την ζητούμενη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 732 μονάδων και αν δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 757 μονάδων, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 782 και σε "ακρότητα" προς τις 800 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" στις 707 μονάδες.

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, οι επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται για την Alpha Bank (+4,49%) στα 1,66 και 1,71 ευρώ, για την Εθνική (+7,51%) στα 0,282 - 0,285 ευρώ, για την Eurobank (+6,51%) στα 0,76 ευρώ και για την Πειραιώς (+1,68%) στα 2,54 και 2,60 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha Bank. Η αφαίρεση των warrants από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στις 14/12/2017.

Στις 10 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία εξάσκησης για τα warrants επί των μετοχών Alpha Bank, κυριότητας ΤΧΣ και ακολουθούν Εθνική (26 Δεκεμβρίου) και Πειραιώς ( 2 Ιανουαρίου).

Με δεδομένο ότι οι τιμές εξάσκησης θεωρούνται μη συμφέρουσες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, είναι βέβαιο ότι δεν θα εξασκηθούν δικαιώματα και θα ακολουθήσει ακύρωσή τους, καθώς συμπληρώνεται η περίοδος των 54 μηνών από την έκδοσή τους.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "αύξηση της ζήτησης για δάνεια ύψους από 80.000 έως και 90.000 ευρώ, παρατηρείται τους τελευταίους 2 - 3 μήνες, από Επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για θετική εξέλιξη μετά από χρόνια απραξίας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αποτελεί, εφόσον η ζήτηση διατηρηθεί, το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενθαρρυντικό είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι πρόκειται για μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάκαμψης της Οικονομίας".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., χωρίς αμφιβολία η σημερινή συνεδρίαση αιφνιδίασε τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές, που ανέμεναν το περιορισμένο ενδιαφέρον να συνεχιστεί και λόγω της "εορταστικής ραστώνης" και οι όποιες κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, απλά θα συντηρούσαν τα "δείγματα ζωής" στο Χ.Α.

Παράλληλα μετοχές με καλά θεμελιώδη θα μπορούσαν να έχουν εντολές αγοράς, σε διορθωτικές συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο να αναμένεται αύξηση του τζίρου από τις επιλεκτικές αυτές κινήσεις. Τέλος, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι κινήσεις βασικών μετόχων που θα επιδιώξουν σχετικό "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων, για τις εταιρείες τους.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, η τελική εικόνα είναι "μαγική" και αποτέλεσμα των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας σημαντικό αριθμό Δεικτοβαρών μετοχών, όμως η μετοχή που σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν αυτή της Lamda Development (+8,01% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), εν μέσω φημών - εκτιμήσεων που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες το Προεδρικό διάταγμα που θα περιγράφει το master plan του Ελληνικού, βρίσκεται κοντά στη τελική έγκριση και τα θέματα που αφορούσαν αρχαιολογικά ζητήματα και τα ύψη των κτιρίων, δεν θα αποτελούν εμπόδιο για το project.

Η μετοχή συμπλήρωσε 10 ανοδικές, τρεις διορθωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στην ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα 5,18 ευρώ (κλείσιμο 20/11), με την επόμενη, τεχνική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,38 - 6,52 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "long", στα 5,86 ευρώ.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε επί το θετικότερον τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, με το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 737 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,67%) υψηλότερα των 1925 μονάδων, όμως όλα αυτά θα χρειαστούν την επιβεβαίωση από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

"Κατηφορίζοντας" προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψε, μετά από αρκετές εβδομάδες, σε συναλλαγές ο Λεβεντέρης (-17,7%), τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (-1,61%), ενώ πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Φουντλίνκ (-18,20%) μετά και την ανακοίνωση για επικείμενη Α.Μ.Κ.

Επιμένουν οι αγοραστές στην Frigoglass (+16,56%) και θέλει προσοχή, από "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +9,34% για την Μουζάκης, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Quest (+2,25%) και δεύτερη συνεχόμενη για την Κορρές (+6,05%), όπου στα 4,40 ευρώ άλλαξαν χέρια 14500 τεμ., ενώ συνεχίζει ανοδικά το Υγεία (+1,05%) αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,602 ευρώ (+5,61%).

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία διέκοψε το θετικό σερί των δύο προηγούμενων, αφαιρώντας 1,06% από τον Γενικό Δείκτη και 2,18% από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24% και διαμορφώθηκε στα 46,5 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 15,08% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 9,57%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Η βδομάδα που πέρασε, μπορεί να ήταν αδιάφορη χρηματιστηριακά, αλλά οι εξελίξεις ήταν κάθε άλλο παρά αδιάφορες" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI και αυτό επηρέασε άμεσα τα spreads τα οποία ακολούθησαν πτωτική πορεία. Παραδόξως αυτό δεν είχε θετική επίπτωση στο Χρηματιστήριο που κινήθηκε πτωτικά.

Η βδομάδα ξεκίνησε με τις διθυραμβικές εξαγγελίες για άμεσο κλείσιμο της Γ’ Αξιολόγησης. Οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν την είδηση. Παρόλα αυτά φάνηκε η αμηχανία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την επιτυχία της.

Οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το πόσα μέτρα ακόμα χρειάζονται, ακυρώθηκε η τροπολογία για τον Συνδικαλιστικό Νόμο, μας ήρθε και ο Ερντογάν και τα πράγματα έγιναν εκ νέου νεφελώδη.

Η σκανδαλολογία μπήκε σε νέα βάση. Βγήκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών, βγήκαν οι λίστες με τους χρεώστες του Δημοσίου, ξεκίνησε πάλι η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε χέρια και επίσημα το κανάλι "Έψιλον" και πάει λέγοντας. Άραγε ποιος επενδυτής δεν θα φύγει από μια Χώρα που οι ηγέτες της δηλώνουν ότι κυριαρχεί η διαφθορά;

Τέλος η MiFID II. Ακόμη δεν έχει γίνει Νόμος του Κράτους η νομοθεσία για τις επενδυτικές υπηρεσίες που εφαρμόζεται στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2018. Όσοι ασχολούνται με επενδύσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο σε αυτή, αλλά και στη MiFIR, που σαν Ευρωπαϊκός κανονισμός, δεν χρειάζεται ενσωμάτωση και είναι άμεσα εφαρμοστέος.

Ήδη Τράπεζες και Εταιρείες Επενδύσεων, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πελάτες, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Νόμο και τις απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις.

"Τα παραπάνω θέτουν το πλαίσιο για τη διατήρηση ενός 'φοβικού' Χρηματιστηρίου. Περιθώρια για μεγάλες πτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ποιος όμως να βάλει τα λεφτά για την άνοδο, όταν 'όλα τα σκιάζει η φοβέρα', επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Για 4η εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι του Φεβρουαρίου του 2016, γυρνώντας έτσι την πλάτη στα θετικά νέα τόσο από την πλευρά της αξιολόγησης, όσο και από τη συνεχόμενη αποκλιμάκωση του δεκαετούς ομολόγου, όπου πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το όριο του 5%" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Η άρνηση αυτή έχει δημιουργήσει μια διαγραμματική νωθρότητα, στη προσπάθεια του Δείκτη να περάσει ανοδικά το επίπεδο των 770 με 765 μονάδων, από όπου και διέρχεται η κάτω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού. Την ίδια εικόνα αδυναμίας και άρνησης λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, κυρίως στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Όσο λοιπόν ο Γενικός Δείκτης δε δηλώνει δυναμική "δραπέτευσης" από το επίπεδο των 770 μονάδων, τόσο θα μεγαλώνει η "αποσάθρωση του δαπέδου" στήριξης των 715 με 700 μονάδων.

Άπρακτος γύρισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την προσπάθεια ανοδικής τμήσης της περιοχής αντίστασης των 1955 με 1930 μονάδων, αποτυπώνοντας ένα αρνητικό candlestick στις αρχές της εβδομάδας.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επανείσοδος με "αξιώσεις" άνω των 1930 μονάδων, καθώς οποιαδήποτε άλλη διαγραμματική συμπεριφορά, θα επιτείνει το ήδη υπάρχον σκηνικό ανοδικής προκατάληψης από αρκετούς ενεργούς επενδυτές.

Νέους εγκλωβισμούς δημιούργησε η κίβδηλη ανοδική κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη πάνω στο όριο των 800 μονάδων, ενώ η μετέπειτα επιστροφή προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 700 μονάδων άφησε πίσω της τη τέταρτη κατά σειρά τοπική κορυφή ανοδικής δυσπραγίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "η διακράτηση του επιπέδου των 700 μονάδων θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ανοδικής αναμέτρησης, με το πρώτο όριο αντίστασης των 770 μονάδων".

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την συναλλακτική δραστηριότητα να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και τις ειδήσεις να μην προσφέρουν ιδιαίτερα εναύσματα για 'ζωηρές κινήσεις', ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα σταθεροποίησης στο Χ.Α." όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η δράση περιορίστηκε σε στενό κύκλο μετοχών, που είτε εμπλέκονται σε κλάδους που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, είτε είχαν επιδόσεις κερδοφορίας εννεαμήνου που δικαιολογούν μια δεύτερη ανάγνωση από
την Αγορά.

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, είχε αντίκρισμα στις πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, μειώνοντας αισθητά το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (1,75% 3μηνα, 1,95% 6μηνα) για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Ακολούθως οι Τραπεζικές μετοχές βρήκαν κάποιο "πάτημα", περιορίζοντας τα "απόνερα" μιας μάλλον αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών, που ήρθε μετά από
επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικούς δείκτες της Οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων.

Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν "άλλοθι" για την διατήρηση των τιμών, αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς, με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις, δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα (λύση για το χρέος, "τεστ αντοχής" Τραπεζών, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, Αποκρατικοποιήσεις), ωστόσο φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτουμένων έχουν συμπιεστεί, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα επενδυτικής ορατότητας.

Μπορεί η Αγορά να έχασε φέτος το ράλι των Ξένων Αγορών, χτίζει ωστόσο ένα πιο 'πιστευτό αφήγημα' ανάκαμψης για την συνέχεια, που θα έχει περισσότερους Συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάχυση στην Αγορά.

Τεχνικά, η "κόπωση λύγισε την τάση", αφού ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι εκεί που του επέτρεψε η μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η διόρθωση που ακολούθησε εκτονώθηκε στις 723 μονάδες, χωρίς να απειλήσει ή να χαλάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα.

Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο "σκαλοπάτι", την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ακόμη αναμέτρηση με τις 770 μονάδες. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν άμεσα σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τεχνικά οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια πειστική διάσπαση που θα άλλαζε τα επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονα θετικές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν έχουν συνέχεια, ή εξομαλύνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο περιστασιακό ενδιαφέρον.

"Στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, οι Εμπλεκόμενοι θα περιοριστούν περισσότερο σε παθητικό ρόλο, καθώς το ενδιαφέρον μετά και την αναδιάρθρωση του FTSE-25 θα γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό, ενώ ο βασικός προσανατολισμός στο ταμπλώ στους 'νικητές' της χρονιάς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα 'window dressing", εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,39%). Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, με ρυθμό 12% έτρεξαν οι Κινεζικές εξαγωγές το Νοέμβριο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 5,9%. Τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 18%. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα $40,2 δισ.

Η Βρετανία κατέληξε σήμερα Παρασκευή σε ιστορική συμφωνία για τους όρους εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπουν μεταξύ άλλων ειδικά δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διακανονισμό ύψους 40 - 60 δισ. ευρώ για το "διαζύγιο", ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναρξη των διαπραγματεύσεων το επόμενο έτος, για την εμπορική σχέση ΕΕ - Βρετανίας μετά το "Brexit".

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει στους προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2019 και 2020 σαν να είχε παραμείνει στην Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων προϋπολογισμού της ΕΕ που εκκρεμούν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει το μερίδιό του στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.Τα δικαιώματα των πολιτών που περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής, ή της ερμηνείας αυτών των δικαιωμάτων, τα Δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στα Δικαστήρια της Βρετανίας να ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερωτήσεις ερμηνείας και θα διαρκέσει οκτώ χρόνια.

Εν τω μεταξύ, Ανώτερο μέλος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD) δήλωσε σήμερα ότι "το κόμμα θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες την Τετάρτη με τους Συντηρητικούς της κΚγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη σύσταση συνασπισμού, κίνηση που θα μπορούσε να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης".

Σύμφωνα με το Reuters, ο Andrea Nahles, Κοινοβουλευτικός επικεφαλής του SPD, δήλωσε ότι "το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι ακόμη ανοικτό".

Οι Γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ενώ η αυξημένη εγχώρια ζήτηση αύξησε τις εισαγωγές, μειώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι εποχικά διορθωμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4% τον μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το ποσοστό των εξαγωγών δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για άνοδο 1,0%, ενώ οι εισαγωγές ήταν τελικά πάνω από την πρόβλεψη για αύξηση 1,1%.

Η Βρετανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, κάνοντας τη μεγαλύτερη πορεία της των τελευταίων 20 ετών.

Η βιομηχανία σημείωσε αύξηση 0,1% τον Οκτώβριο, από τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.

"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιαπωνία οριστικοποίησαν μια Διμερή εμπορική συμφωνία", ανακοίνωσε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

"Αυτή είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχουμε διαπραγματευτεί ποτέ" σημείωσε η κα Μάλμστρομ.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Μπλοκ των 28 Κρατών - Μελών να πουλάνε προϊόντα στην Ιαπωνία με μειωμένους δασμούς, επιτρέποντας στις Ιαπωνικές Αυτοκινητοβιομηχανίες πιο εύκολη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία αντιστοιχούν στο 30% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 228.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σε μια ακόμα ισχυρή μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομία θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας παράμεινε σταθερό στο 4,1%.

Μεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, εν μέσω ανησυχιών για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 96,8 μονάδες, από 98,5 τον προηγούμενο μήνα.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 99 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Σε μειώσεις των τιμών - στόχων των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Ο Οίκος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από την αυξανόμενη πίεση στα βασικά (core) έσοδα, τα οποία ήταν 2% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση, αν εξαιρεθούν έκτακτες πηγές εσόδων, με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και συμπίεση των spread να αντισταθμίζει τα οφέλη από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Τονίζει ότι οι νέοι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια είναι ελαφρά πιο φιλόδοξοι (συν 2 δισ. ευρώ ως το 2019), αντανακλώντας περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου (κυρίως μη εξασφαλισμένα) και διαγραφές. Η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θεωρείται κρίσιμη, με τις Τράπεζες να βρίσκονται σε τροχιά κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2017.

"Ενώ η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs γύρισε αρνητική, η ροή NPEs παρέμεινε θετική για τις περισσότερες Τράπεζες", σημειώνει η Goldman Sachs.

Ο Οίκος εξακολουθεί να δηλώνει προτίμηση στην Αlpha Βank (σύσταση "αγορά") και βλέπει ανοδικό περιθώριο (upside) για τον κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει "dilution" από τα επικείμενα "stress tests".

Για την Αlpha Βank, η τιμή - στόχος μειώνεται στα 2,4 ευρώ, από 2,6 ευρώ
Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή - στόχος μειώνεται στα 0,28, από 0,32 ευρώ.
Για τη Eurobank, η τιμή - στόχος μειώνεται σε 0,85, από 0,95 ευρώ.
Για την Πειραιώς, η τιμή - στόχος μειώνεται σε 3,10, από 3,75 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 739,18 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,12 (+1,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "σκαρφάλωσε" μέχρι τις 740,89 (+1,66%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 740,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,64%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 51,3 εκατ., όμως από αυτά τα 14,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ το 62,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν, Grivalia, Viohalco, Lamda Development, Jumbo, Fourlis και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές και λόγω του ότι ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (145.791 συμβόλαια).

Στα 5.751 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.352 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.806, 1.613 για τον Δεκέμβριο και 1.193 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.912) κινήθηκε μεταξύ 1.890 και 1.919 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.200 Τρ. Αττικής, 84.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.956), Εθνική (88.896), MIG (1.580), Alpha Bank (13.098), Πειραιώς (5.913), ΔΕΗ (3.111), Μυτιληναίο (1.227), ΟΤΕ (755), Viohalco (6.551), ΑΔΜΗΕ (3.961), Ελ. Πετρέλαια (178), Cenergy (289), ΟΠΑΠ (185), Τρ. Αττικής (187), Ελλάκτωρα (2.108), Intralot (260), Jumbo (113), ΕΥΔΑΠ (121), ΕΧΑΕ (125), ΟΛΠ (140), Grivalia (231), Lamda Development (438).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.275, Eurobank 60.355, Εθνική 169.100, Alpha Bank 28.614 και Πειραιώς 14.437.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στην Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                Name of Issuer                          NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,80%
2017-12-01
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-06

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.723.957 τεμ., (από 5.737.494 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.256.006 τεμ. (108.256.006), Πειραιώς 8.664.931 τεμ. (8.664.931), ΔΕΗ 2.439.412 τεμ. (2.439.412) και Eurobank 18.876.370 τεμ. (19.026.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v