Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου οδηγούν τον οίκο σε περιορισμό των τιμών-στόχων από 8% έως 17%. Σε ποια τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης με σύσταση «αγορά» και ανοδικό περιθώριο 55%.

Κόβει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

Σε μειώσεις των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Goldman Sachs, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από την αυξανόμενη πίεση στα βασικά (core) έσοδα, τα οποία ήταν 2% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση, αν εξαιρεθούν έκτακτες πηγές εσόδων, με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση και συμπίεση των spread να αντισταθμίζει τα οφέλη από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Τονίζει ότι οι νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια είναι ελαφρά πιο φιλόδοξοι (συν 2 δισ. ευρώ ως το 2019), αντανακλώντας περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίου (κυρίως μη εξασφαλισμένα) και διαγραφές. Η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θεωρείται κρίσιμη, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε τροχιά κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2017.

Ενώ η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs γύρισε αρνητική, η ροή NPEs παρέμεινε θετική για τις περισσότερες τράπεζες, σημειώνει η Goldman Sachs.

Η ρευστότητα πάντως βελτιώνεται. Υπάρχει αύξηση καταθέσεων (2,5 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα (12 δισ. ευρώ λιγότερα το τρίτο τρίμηνο). Η απεξάρτηση από τον ELA θα πάρει χρόνο, σημειώνει: για την ΕΤΕ στις αρχές του 2018 και για την Alpha Bank στα τέλη του 2019).

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι τα αποτελέσματα και οι πρόσφατες τάσεις είναι εντός των εκτιμήσεών της. Θεωρεί ότι το 2017 θα εξελιχθεί σε ό,τι αφορά τα κέρδη ως «μία η άλλη». Οι μειώσεις στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία οδηγούν πάντως στη μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές μεταξύ 8-17% για το επόμενο 12μηνο.

Ο οίκος εξακολουθεί να δηλώνει προτίμηση στην Αlpha Βank (σύσταση «αγορά») και βλέπει ανοδικό περιθώριο (upside) για τον κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει dilution από τα επικείμενα stress tests.

Οι τιμές στόχοι

* Για την Αlpha Βank, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 2,4 ευρώ από 2,6 ευρώ (-8%), με ανοδικό περιθώριο 55%

* Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 0,28 από 0,32 ευρώ (-13%), με ανοδικό περιθώριο 10%.

* Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος μειώνεται σε 0,85 από 0,95 ευρώ (-11%), με ανοδικό περιθώριο 23%

* Για την Πειραιώς, η τιμή-στόχος μειώνεται σε 3,10 από 3,75 ευρώ (-17%), με ανοδικό περιθώριο 29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v