Πόσο πιθανό είναι ένα year end rally στο Χρηματιστήριο

Θα φέρει δώρο φέτος ο... Αη Βασίλης στους επενδυτές; Η εκτίναξη της Παρασκευής, τα κρίσιμα επίπεδα τιμών, ο ούριος άνεμος στις αγορές και οι «υποσχέσεις» που άφησαν οι τραπεζικές μετοχές. Ορόσημο το triple witching της Παρασκευής. Η ατζέντα.

Πόσο πιθανό είναι ένα year end rally στο Χρηματιστήριο

Νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500, σε υψηλό μήνα οι ευρωαγορές και στο ΧΑ ανοδική διαφυγή με οδηγό τις τράπεζες.

Θα προχωρήσουν οι αγορές σε ένα...year's end rally, θα ακολουθήσει η ελληνική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ενεργοποιηθούν traders που προεξοφλούν θετικές εξελίξεις από την αρχή του νέου έτους...εύλογα ερωτήματα, που θα απαντηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, με σημαντικό ορόσημο το triple witching της προσεχούς Παρασκευής, το τελευταίο για το 2017.

Οι προυποθέσεις στις διεθνείς αγορές είναι ευνοικές για τους long, παρά τον αρχικό δισταγμό που προκάλεσε η κίνηση Τραμπ και το "μούδιασμα" που επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση. Οι αγορές επανήλθαν, η Wall Street συνεχίζει τον "καλπασμό" της, ο S&P 500 έφτασε και τις 2.665 μονάδες, καταγράφοντας απόδοση 18,43% από την αρχή του έτους. Aνάλογα στην Ευρώπη και ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη με τον DAX έως τις 13.240 και "κλείσιμο" στις 13.153 μονάδες.

Σε αυτό το Δεκεμβριάτικο κλίμα, στο ΧΑ, οι αγοραστές- επιτέλους- ενεργοποιήθηκαν και έστω στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος έφεραν βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς σε θέση που μπορεί να γίνει long, εάν Δευτέρα- Τρίτη δοθεί συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής.

Εβδομάδα, που πολλοί διαχειριστές, traders περιμένουν τα bonus τους κάτι που παραδοσιακά δίνει αφορμές για μία τελευταία ανοδική κίνηση.

Στις 740,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 757,77 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.928,26 μονάδες ο FTSE25, με τους traders να ανεβάζουν ταχύτητα προς το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα μία ημέρα που ξεκίνησε με συναλλαγές/τζίρους...εορτών να φθάσουν τελικά τα 57,7 εκατ. μετοχές, με τζίρο 51,4 εκατ. ευρώ.

Το 37% στον τραπεζικό κλάδο και το μεγαλύτερο μέρος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ, Jumbo, FF Group, Motor Oil, EΛΠΕ, Coca Cola, Viohalco, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development κ.α.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως από τις προαναφερόμενες μετοχές με αρνητικό πρόσημο διαμορφώθηκαν μόνον ο Μυτιληναίος με 0,23% και με 0,56% η Coca Cola. Εμφανής η διαμόρφωση τάσης προς long για μία σειρά blue chips που υπό προυποθέσεις θα μπορούσαν να "δώσουν" ένα ακόμη πιο θετικό "κλείσιμο" έτους.

Εάν στα blue chips προστεθούν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που την Παρασκευή άφησαν υποσχέσεις, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσαν να βρουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Με γνώμονα τον FTSE25, η υπέρβαση των 1.925 μονάδων σε "κλείσιμο" την Παρασκευή μπορεί εάν δεν απειληθεί την Δευτέρα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία σημαντική ανοδική συνέχιση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 2.000 μονάδων. Ορίζοντας η συνεδρίαση της Παρασκευής και η "τριπλή λήξη" . Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αγοραστές θα έχουν ευκολότερο έργο και από την στιγμή που ο δείκτης υπερβεί το όριο των 2.000 θα μπορούσε προς τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους να πιάσει τιμές ακόμη πιο υψηλές, πάνω από 40-70 μονάδες. Αυτό σύμφωνα με το θετικό σενάριο, που (ξανά) κέρδισε πόντους και θα φανεί Δευτέρα- Τρίτη εάν είναι υλοποιήσιμο.

Μέχρι το τέλος του 2017 απομένουν όλες κι όλες 13 συνεδριάσεις, να δούμε λοιπόν εάν θα είναι κερδοφόρο για τους long που αναθάρρησαν την Παρασκευή, με αρκετές παραμέτρους να συνηγορούν υπέρ τους.

Με γνώμονα τον ΓΔ από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι 723 μονάδες η συνέχεια θα μπορούσε να βρει τον δείκτη πάνω από τις 750 και πιο φιλόδοξα προς τις 770 μονάδες.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται συνέχιση στην αντίδραση του ΔΤΡ, την Παρασκευή, προς τις 780 μονάδες και ανάλογα ακόλουθη κίνηση του FTSE25 με άμεση υπέρβαση των 1.950 μονάδων.

Αυξημένες συναλλαγές και τζίροι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- την Παρασκευή- με 10,5 και 7,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με απόδοση 17,58% και 20,24% από την αρχή του έτους μπορούν αμφότερες να δώσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη με στόχο τα 11 και τα 10,60 ευρώ αντίστοιχα.

Ακόμη μεγαλύτερη απόδοση- στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν- μπορούν να δώσουν η...πρωταθλήτρια Viohalco (129,60% ), o Μυτιληναίος ("μετράει" ήδη 42,62%,) Motor Oil (47,02%), ΓΕΚ/Τέρνα (84,21%), Fourlis (35,94%), Ελληνικά Πετρέλαια (61,31%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (42,20%), Coca Cola (27,69%) κ.α. σημειώνοντας πως με αρνητικό πρόσημο είναι- μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής- οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, EXAE, Jumbo, TITAN, FF Group. Aπό την 4άδα των συστημικών με κέρδη Εθνική (9,68%) και Eurobank (11,63%) και με ζημίες Πειραιώς (42,11%) και ALPHA Bank (14,21%).

Για την εβδομάδα να συνεκτιμηθούν: η αποκοπή προμερίσματος (0,30 ευρώ) για τη μετοχή της Motor Oil, μέρισμα (0,70 ευρώ) προηγούμενων χρήσεων για τον ΟΠΑΠ, μέρισμα (0,69 ευρώ) για την ΕΛΤΡΑΚ, η τελευταία δημοπρασία εντόκων (3μηνων, την Τετάρτη), η τελευταία για φέτος συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (την Πέμπτη). Τέλος όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης την Παρασκευή αναμένεται να έχει περισσότερη δράση, καθώς είναι το triple witching αλλά και η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSΕ με έξοδο από τον 25άρη των Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Fourlis και με είσοδο/αναβάθμιση των Τέρνα Ενεργειακής, ΕΥΔΑΠ.

Στα 50,8 δισ. η συνολική αποτίμηση του ΧΑ, στα 46,4 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v