Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα στους αγοραστές

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων. Από τις 740 μονάδες ξεκινά την εβδομάδα ο ΓΔ, με τις τράπεζες να παραμένουν «κλειδί» της τάσης. Τα στοιχήματα για τις τιμές στο ταμπλό. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα στους αγοραστές

Με ελαφρύ προβάδισμα ξεκινά η εβδομάδα για τους αγοραστές. Παρά το ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη -στις 740,72 μονάδες-, ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής όπου με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, οι αγοραστές έδειξαν να ανακτούν τον έλεγχο της κατάστασης. 

Στις 757,77 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 5,37% να περνάει οριακά (0,44%) σε θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο, γεγονός που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο τον πολύπαθο κλάδο, ενόψει της λήξης τριών σειρών στα Παράγωγα την Παρασκευή. 

Πόσο πιθανό είναι ένα... εορταστικό ράλι προς το τέλος του έτους επιχειρούσαμε να προσεγγίσουμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, μεταφέροντας την εκτίμηση έγκυρου αναλυτή πως η υπέρβαση των 1.925 μονάδων για τον FTSE25 καθιστά εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με πιθανή μία συνέχιση (είτε άμεσα είτε με μία μικρή υποχώρηση/επιβεβαίωση της στήριξης) αρκετά πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων. 

Ενδεχόμενο που θα κριθεί κυρίως από τρεις παραμέτρους: το κλίμα στις διεθνείς αγορές, τη «μάχη» πωλητών - αγοραστών στις τράπεζες και τη στάση των ισχυρών χεριών στις μετοχές του δείκτη, στα blue chips. 

Στις διεθνείς αγορές, ο κίνδυνος έρχεται -κατά την εκτίμησή μας- όχι τόσο από τις κινήσεις Τραμπ όσο από τις εμπλοκές που παρουσιάζονται στη Γερμανία σχετικά με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης. 

Στην ελληνική αγορά, «κλειδιά» είναι ο τραπεζικός κλάδος, καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώθηκαν «μάχες» μεταξύ πωλητών - αγοραστών, μεταξύ funds που μείωναν θέσεις στην υποκείμενη αγορά ή και ενίσχυαν τις θέσεις πώλησης στα παράγωγα και από την άλλη, επίσης ισχυρούς παίκτες (όπως ο Watsa στη Eurobank) που επιχειρούσαν να μαζέψουν την προσφορά. 

Δεδομένου ότι Εθνική και Eurobank είναι οι 2 από τις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους, μένει να φανεί εάν θα μπορέσουν να το κρατήσουν μέχρι τέλους ή και να το βελτιώσουν περαιτέρω. Επίσης στοίχημα είναι η Alpha Bank, καθώς χρειάζεται θετική ανατροπή της τάξεως του 15% για να κλείσει το 2017 επίσης με θετικό πρόσημο. 

Πώς θα πέσουν κατά 31 δισ τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρεί να δει ο Χρήστος Κίτσιος και η ουσία είναι πως όσο πάνω από το τραπεζικό σύστημα επικρέμαται η απειλή μίας αμκ, ο κλάδος θα έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας/ρίσκου και θα προσφέρεται κυρίως για trading. 

Αντιθέτως σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα για πολλές εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης (αλλά και μεσαίας- μικρότερης) κεφαλαιοποίησης, γεγονός που αποτυπώνεται εμφατικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου ήρθε να επιβεβαιώσει με πανηγυρικό τρόπο πως όμιλοι, εταιρείες βελτιώνουν το κόστος δανεισμού, μειώνουν τις υποχρεώσεις τους, γίνονται ακόμη πιο εξωστρεφείς, πληρούν προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερη συνέχεια. Και εκεί έγκειται το κατά πόσον σε αυτές τις εισηγμένες τα ισχυρά χέρια με (κυρίως) επενδυτικό προσανατολισμό θα παραμείνουν εντός παιδιάς. Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τις θέσεις τους, όπως εδώ και μήνες (σε ορισμένες περιπτώσεις και χρόνια) κάνουν με απτά θετικά αποτελέσματα. 

Για σήμερα ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των 1.925 μον. για τον FTSE25, η δυνατότητα ο ΔΤΡ να κινηθεί προς τις 770 μονάδες, με τον ΓΔ να συνεχίζει προς τις 750 μονάδες. Για τον ΓΔ, η άνετη/πειστική επαναφορά πάνω από τις κρίσιμες 725 μονάδες είναι ενθαρρυντική ένδειξη, που θα πρέπει να ισχυροποιηθεί άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα. 

Να συνεκτιμηθούν η αποκοπή (προ)μερίσματος (0,30 ευρώ) για τη μετοχή της Motor Oil, μέρισμα προηγούμενων χρήσεων (0,70) για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, αλλά και η «πτήση» στα χαμηλά των ελληνικών ομολόγων σαν να προεξοφλείται/προετοιμάζεται μία έξοδος στις αγορές με νέα έκδοση, πιθανότατα προς το δεύτερο 15νθήμερο του 2018.  

Σήμα long για τις μετοχές των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Lamda Development, FF Group, ΟΛΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και short για ΔΕΗ, Jumbo, EXAE, Sarantis, Viohalco, Intralot, Αεροπορία Αιγαίου.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v