Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία μετ' εμποδίων στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 740 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, καθώς η ανοδική κίνηση στις τράπεζες αντισταθμίζει τις απώλειες λόγω αποκοπής μερίσματος σε ΟΠΑΠ και Motor Oil. Τεχνικά προβλήματα στο ξεκίνημα, λόγω των αλλαγών στο ΧΑ.

Ισορροπία μετ εμποδίων στο Χρηματιστήριο

Με καθυστέρηση και κάποια προβληματάκια ξεκίνησε η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα η αγορά να... ανοίξει ουσιαστικά μετά τα πρώτα 15'. Κύκλοι της ΕΧΑΕ απέδωσαν το πρόσκαιρο πρόβλημα σε αλλαγές που πραγματοποιούνται λόγω των τροποποιήσεων που συντελούνται στη διαπραγμάτευση των μετοχών (ενόψει της υποχρέωσης εναρμόνισης με τη MifiD II). Πρακτικά η καθυστέρηση αποδίδεται ως συνέχεια της χθεσινής εικονικής πιλοτικής συνεδρίασης, με τη συνεδρίαση να επανέρχεται σε κανονικό ρυθμό λίγο μετά τις 10:40.

Αυτό εξηγεί και το ότι μέχρι τις 10:55 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, να συνεκτιμηθεί η χαμηλότερη τιμή των μετοχών του ΟΠΑΠ και της Motor Oil (λόγω αποκοπής μερίσματος και προμερίσματος αντίστοιχα), δημιουργώντας ένα μικρό καθοδικό κενό που έτεινε να καλυφθεί μέχρι τις 11:10.

Με τη συνεδρίαση να έχει επανέλθει σε κανονικό ρυθμό, οι traders ανέλαβαν πλήρως, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μετοχών να κινείται ανοδικά, με την οριακά αρνητική εικόνα του Γενικού Δείκτη να οφείλεται στη χαμηλότερα προσαρμοσμένη τιμή για τη μετοχή του ΟΠΑΠ αλλά και της Motor Oil.

Από τα 9,49 ευρώ, χαμηλότερα κατά 5,94% η δεικτοβαρής μετοχή του Οργανισμού (η αποκοπή ήταν κατά 0,70 ευρώ/μετοχή), από τα 18,96 ευρώ η ΜΟΗ (κατά 0,30 ευρώ), με τους traders να βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν συναλλαγές και στις δύο μετοχές σε τιμές που δεν... αντιστοιχούσαν στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό το ότι στις 11:15 για τις 15 από τις 26 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, σε τρεις η τιμή παρέμενε σταθερή και στις υπόλοιπες λιγότερες υπερτερούσαν οι πωλητές.

Ενθαρρυντικό το ότι ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, μετά το αρχικό καθοδικό άνοιγμα -προς τις 754 μονάδες- αντέδρασε σχετικά γρήγορα και μετά τις 10:55 «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, προς τις 768,50 μονάδες, δηλαδή κοντά στο εύρος των 770-780, που θεωρείται σημείο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης.

Στο 1,644 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,275 της Εθνικής, στο 0,7395 της Eurobank και στα 2,44 ευρώ της Πειραιώς. Σημειωτέον πως με θετικό πρόσημο είναι και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με μεγαλύτερο ποσοστό 2,75% για τη Eurobank.

Στα 26,55 ευρώ η Coca Cola με αγοραστές, απορροφώντας ένα μέρος των πιέσεων που δημιουργεί το σχεδόν μείον 6% του ΟΠΑΠ, ενώ αντισταθμιστικά λειτουργούν και οι άλλες μετοχές του δείκτη FF Group, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Με πωλητές στη μετοχή του Fourlis, θυμίζοντας πως από την επόμενη εβδομάδα δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη FTSE25, όπως και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank. Στη θέση τους θα αναβαθμιστούν ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 11:20 και ενώ η συνεδρίαση εξελισσόταν κανονικά, η άνοδος της Εθνικής και της Αlpha Βank εξισορροπούσαν πλήρως τις απώλειες λόγω ΟΠΑΠ και λιγότερο λόγω ΜΟΗ.

Σε εκείνη την ώρα της συνεδρίασης, η μετοχή του Οργανισμού υποχωρούσε 6,04%, στα 9,49 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v