Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βαρίδι» για την τάση ο ΟΠΑΠ

Προς τις 735 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης καθώς περιορίζεται η άνοδος των τραπεζικών μετοχών. Πιέσεις λόγω αποκοπής μερισμάτων σε ΟΠΑΠ (-5,5%) και Motor Oil. Πωλητές στην Alpha Bank, κινητικότητα για Jumbo, Folli.

ΧΑ: «Βαρίδι» για την τάση ο ΟΠΑΠ

Επανήλθαν οι πωλητές στην Alpha Bank και σε συνδυασμό με το μείον 5,54% του ΟΠΑΠ, το ΧΑ «γυρίζει» χαμηλότερα προς τις 735 μονάδες.

Σε ενεργοποίηση short θέσεων και πωλήσεων από τουλάχιστον ένα μεγάλο fund (Marshall Wace) αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες την αλλαγή τάσης για τη μετοχή της Αlpha Βank, με συνέπεια να μειώνεται η αρχικά μεγαλύτερη αντίδραση για τον τραπεζικό δείκτη και να περνά σε αρνητικό πρόσημο ο Γενικός.

Ούτως ή άλλως, σε μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου είναι θέμα ενός-δύο ισχυρών παικτών να τραβήξουν την αγορά υψηλότερα ή να τη «γυρίσουν» χαμηλότερα.

Εως το 1,606 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Αlpha Βank, υποχωρώντας από το 1,66 ευρώ, βαρύνοντας ανάλογα τον ΔΤΡ που από τις 774 έχασε περί τις 20 μονάδες και, πρακτικά, την ευκαιρία να δοκιμασθούν για τους long οι τιμές στο εύρος των 770-780 μονάδων (σε κλείσιμο).

Σταθερά με απώλειες η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ξεκίνησε από σημαντικά χαμηλότερη τιμή -τα 9,49-, για να συντηρηθεί κοντά σε αυτά τα επίπεδα έως τα 9,69 ευρώ. Με τιμές πάνω από τα 10 ευρώ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά με την τεχνητή προσαρμογή από χαμηλότερα δίνεται η δυνατότητα σε νέους παίκτες να τοποθετηθούν στη μετοχή. Ενδεικτικό το ότι στις 13:20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και στη μετοχή της Αlpha Βank, που όπως αναφέραμε εδώ και λίγη ώρα είναι υπό την πίεση short θέσεων, ενώ συγκριτικά αυξημένα μεγέθη πραγματοποιούνται και σε τίτλους των Εθνικής, Eurobank, Jumbo.

Στον τραπεζικό κλάδο, η αδυναμία του ΔΤΡ να υπερβεί σήμερα τις 770 μονάδες επαναφέρει τους πωλητές σε θέση ισχύος, με περιθώριο κινήσεων έως τις 750 μονάδες χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση, που παραμένει θετική. Ωστόσο χρειάζεται υπέρβαση (τουλάχιστον ) των 770-780, για να είναι εφικτός ο στόχος των 770 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Από τον κλάδο, Εθνική και Eurobank κινούνται ανοδικά με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, θυμίζοντας πως είναι οι 2 από τις 4 συστημικές με θετικό πρόσημο για το 2017.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην ειδικών συνθηκών συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΠΑΠ και λιγότερο της Motor Oil.

Κινητικότητα για Jumbo, με αγοραστές από τα 13,22 μέχρι τα 13,48 ευρώ, με τη μετοχή να «γυρίζει» ανοδικά επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τη διακύμανση του δείκτη. Οπως επίσης θετικά επηρεάζει τη διακύμανση του δείκτη και η συνέχεια στην προσπάθεια αντίδρασης του FF Group προς τα 17,34 ευρώ.

Στις 13:25 ο τζίρος μόλις είχε ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v