Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις δημοπρασίες ήρθαν οι… μάγοι με τα δώρα!

Στις 804 μονάδες κάνει Χριστούγεννα ο Γενικός Δείκτης (υψηλό 3,5 μηνών) καθώς στις δημοπρασίες εννέα τίτλοι έκλεισαν σε υψηλό ημέρας. Πέρασαν σημαντικά πακέτα με τον τζίρο στα 111 εκατ. Η εικόνα στα βασικά blue chips.

ΧΑ: Στις δημοπρασίες ήρθαν οι… μάγοι με τα δώρα!

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και η τελευταία πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, όμως οι τελικές δημοπρασίες και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έλαβαν χώρα, έκλεισαν στα υψηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και εκτίναξαν τον τζίρο.

Αξίζει αναφοράς, ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας εννέα τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 8,88% ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 17,55%.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης "είδε" οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, είναι το διάστημα από 24/4 έως και 11/5/2017, όταν και είχε συμπληρώσει 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)

Εν τω μεταξύ, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 3,5 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/9 (809,98 μονάδες).

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη αναρρίχηση δεικτών και αποτιμήσεων, διόλου δεν δείχνει να φοβίζει τα Ξένα χαρτοφυλάκια που όχι μόνο διατηρούν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους, αλλά σε κάθε ευκαιρία και σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, τις αυξάνουν, με τελευταίο παράδειγμα την Lansdowne Partners LLP που έφθασε την "Net Short Position" στην Πειραιώς, στο 1,4% του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας (!)

Αν τα εν λόγω χαρτοφυλάκια δεν "έχουν λεφτά για χάσιμο", τότε γνωρίζουν κάτι το οποίο η εγχώρια Αγορά θα πληροφορηθεί με σημαντική χρονοκαθυστέρηση (!)

Αν όμως το "απαισιόδοξο στοίχημα" δεν τους βγει, μόνο από το "short covering" που θα ακολουθήσει, ο Γενικός Δείκτης έχει "εξασφαλισμένες", επιπλέον, 100 μονάδες ανόδου (!)

Συνεχίστηκαν τα μικτά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις κοντινές λήξεις και οριακή άνοδο στις μακρινές (2ετες 1,77%, 10ετες 4,11%).

Και σήμερα, μεγάλο κομμάτι της προσοχής και των συναλλαγών των traders απέσπασε ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης πέτυχε το, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 874 - 876 μονάδων, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο προς τις 911 (gap) και 940 μονάδες.

Όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους και επειδή στο χθεσινό σχόλιο έγινε εκτεταμένη ανάλυση για την Εθνική (+1,94%), για τις υπόλοιπες μετοχές των συστημικών Τραπεζών, τα τεχνικά δεδομένα έχουν ως εξής, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για την Alpha Bank (+2,72%), σε ημερήσιο γράφημα παραμένει "long" με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,76 ευρώ και την επόμενη αντίσταση στα 1,93 ευρώ.

Με αγοραστικό σήμα παραμένει η Eurobank (+1,23%) και αυτό για να ανακληθεί θα χρειαστεί κλείσιμο χαμηλότερα των 0,78 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,84 και 0,90 ευρώ.

Με αγοραστικό σήμα και η Πειραιώς (+1,26%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 3,40 - 3,50 ευρώ και τις πρώτες στηρίξεις στα 2,90 και 2,70 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "απογοητευτικά μηνύματα για τη δυναμική επίλυσης του μείζονος προβλήματος των 'κόκκινων' δανείων, στέλνουν τα στοιχεία που εμπεριέχει η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, περίπου το 42% των δανείων, τα οποία ρυθμίζονται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και το 32% όσων πήραν μακροπρόθεσμη ρύθμιση, εμφανίζουν εκ νέου καθυστέρηση μόλις ένα τρίμηνο, μετά την εφαρμογή της νέας συμφωνίας".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως σημαντικός "γρίφος" είναι τα "πακέτα" που έλαβαν χώρα μετά τις 17.00 και τα οποία εκτίναξαν την μικτή αξία συναλλαγών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων παραγόντων της Αγοράς, που έβλεπαν συνεδρίαση ήπιων συναλλαγών και σχετικά, μειωμένου ενδιαφέροντος και λόγω εορταστικής ραστώνης.

Συμπερασματικά, ο τζίρος των τριών συνεδριάσεων που απομένουν μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, ίσως αποτελέσει τον "σηματωρό" για την συνεχιζόμενη ενεργοποίηση Ξένων χαρτοφυλακίων, ή όχι.

Αν τα μεγάλα Ξένα Funds, "μοίρασαν χαρτιά" σε χαρτοφυλάκια μικρότερου "ειδικού βάρους", κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά κατά τις τελευταίας συνεδριάσεις της χρονιάς, τότε δεν αποκλείεται το ανοδικό κύμα να φθάνει προς το τέλος του και σε όλα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και την "παράσταση έκλεψε" το +4,90% της Jumbo, η οποία τερμάτισε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 15,00 ευρώ και στο υψηλό ημέρας.

Αν η μετοχή δεν "κοντοσταθεί" πέριξ των 15,00 ευρώ και συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 15,20 - 15,48 ευρώ, ενώ το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/7 (15,20 ευρώ).

Χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 19,38 ευρώ, για να ανακαλέσει το ημερήσιο "short" σήμα η Motor Oil (+0,43%). Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η στήριξη στην ζώνη 18,50 - 18,28 ευρώ.

Εννοείται ότι αν η σημερινή εκτίναξη επιβεβαιωθεί από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τα τεχνικά δεδομένα αλλάζουν επί το θετικότερον.

Για τον Γενικό Δείκτη μπαίνει σαν στόχος η επόμενη αντίσταση στις 980 μονάδες, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,59%), το οριστικό τέλος στα αρνητικά σενάρια, μόνο με την κατάληψη των 2147 μονάδων, κάτι που θα φέρει "νηοπομπή" κινήσεων "short covering" από τα Ξένα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να διατηρούν τις ανοιχτές "απαισιόδοξες" θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, προσθέτοντας κέρδη 4,73% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,13% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 15% και διαμορφώθηκε στα 87 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 24,92% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 5,53%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Απολογιστικά, όσοι επέλεξαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2017, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε περίπου 25% από την αρχή της χρονιάς. Ο FTSE25 έχει ανέβει μόνο 18%, λόγω του ότι ο δείκτης αυτός επηρεάζεται σημαντικά από τις Τράπεζες και ο Δείκτης των Τραπεζών έχει ανέβει μόλις 5,5%. Πολλές μετοχές όμως, εκτός του Τραπεζικού τομέα, έχουν δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους τις επέλεξαν.

Επίσης το Χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο, έδωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, χρήματα στην πραγματική Οικονομία, με τις ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων εταιριών.

Ο τζίρος παρέμεινε σε επίπεδα που να μην μπορεί να "θρέψει" τους ενασχολούμενους με τον τομέα και μεγάλο μέρος του τζίρου γίνεται απευθείας από το εξωτερικό, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ωφέλεια της Χώρας.

Οι Έλληνες ήταν, εν πολλοίς, αδρανείς, ενώ τα Ξένα funds ήταν οι κύριοι παίκτες (ποιοι βρίσκονται πίσω από τα funds αυτά θα αποκαλυφθεί στο μέλλον, ιδιαίτερα με τις αλλαγές που συντελούνται στο απαιτούμενο reporting).

Με το νέο έτος ξεκινάνε οι υποχρεώσεις για τη "MiFIR" και αμέσως μετά για τη "MiFID", αλλά και άλλες πολλές που ακολουθούν.

Οι νομοθεσίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για τον τρόπο λειτουργίας άλλων Χωρών και θα εφαρμοστούν αυτούσιες και στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο χάρτη των εταιρειών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Έχοντας διασπάσει τις 780 - 800 μονάδες, η επόμενη αντίσταση οι 810 μονάδες.

"Με το τέλος του χρόνου μπροστά μας και την προσδοκία ενός 'January Effect', που πάντα υπάρχει, οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Στις 800 μονάδες έχει φτάσει ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια συνεχόμενη ανοδική κίνηση, όπου, τεχνικά, τέθηκε στις ράγες από τις 13 Δεκεμβρίου, όταν και προκλήθηκε η ανοδική δραπέτευσή του από το καθοδικό τόξο τάσης του περασμένου Ιουλίου" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η διακράτηση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων θα δώσει μια πολύ καλή αφετηρία για το ερχόμενο έτος, όπου πολλοί ενεργοί επενδυτές αρχίζουν να διακρίνουν το τοπίο άνω της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 860 με 880 μονάδων. Ως υγιές θα χαρακτηρίζαμε, λόγω και της υψηλής γωνίας κλήσης της υπάρχουσας ανοδικής αποτύπωσης στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών, ένα πιθανό "pullback" του Γενικού Δείκτη, προς το επίπεδο βραχυχρόνιας στήριξης των 785 με 780 μονάδων.

Προπύργιο στις 2055 μονάδες δημιούργησαν οι “Bulls” στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για να μπορέσουν μετέπειτα να "επιτεθούν", διαγραμματικά, προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 2108 μονάδων.

Σημείο, όπου έχει την ικανότητα να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για τον ανηφορικό δρόμο προς τα υψηλά των 2240 μονάδων.

Ασθενείς όμως δυνάμεις υπεράσπισης των 2055 με 2040 μονάδων, θα επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο, με την εκδήλωση μιας ξαφνικής πτωτικής κίνησης προς τις προηγούμενες τοπικές κορυφές του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου στις 2020 μονάδες.

Μέσα στο βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι συνεχίζει για 26η συνεδρίαση να λαμβάνει τιμές ο Τραπεζικός δείκτης, σπρώχνοντας προς το επίπεδο αντίστασης των 910 μονάδων, με τα αποτυπώματα των τελευταίων "candlesticks" να παρουσιάζουν ενδείξεις εξασθένησης και πιθανής καθοδικής επιστροφής προς το σημείο οριοθέτησης των 846 μονάδων.

"Φυσιολογικά, τα σημαντικά ανοδικά κέρδη θα οδηγήσουν αρκετούς Επενδυτές, Θεσμικούς και μη, να τα κατοχυρώσουν λίγο πριν τη λήξη του 2017" σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Αν το 2016 ήταν μια χρονιά δύο περιόδων (πριν και μετά την 1η αξιολόγηση) το 2017 ήταν μια χρονιά δύο Αγορών" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Τράπεζες άργησαν να ακολουθήσουν το ράλι των Εμποροβιομηχανικών εταιρειών, αφού η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είχε αρνητικό αντίκτυπο σε Δανειολήπτες και Καταθέτες, επηρεάζοντας καθολικά το α’ εξάμηνο.

Όταν πλέον οι Τράπεζες ήταν έτοιμες να ακολουθήσουν την Αγορά, οι ανησυχίες για τα "τεστ αντοχής" επισκίασαν κάθε άλλη θετική εξέλιξη στον κλάδο (πωλήσεις θυγατρικών, μείωση ELA, κλπ).

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι Τράπεζες ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης, χάνοντας το θετικό momentum νέων, ωστόσο η μείωση των spreads των Ελληνικών ομολόγων, μετά την ανταλλαγή του Νοεμβρίου, ήταν καταλυτική για την αφύπνιση του κλάδου.

Κάπως έτσι περιγράφεται το χρηματιστηριακό 2017, μια χρονιά ρεκόρ για τα έσοδα των Αποκρατικοποιήσεων, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις ταξιδιωτικές αφίξεις.

Οι επενδυτές είδαν να ξεκινάει και να ενισχύεται μια πολλά υποσχόμενη Αγορά εταιρικών εκδόσεων χρέους, πολλές εταιρείες να φεύγουν από το ταμπλώ είτε εκούσια (FHL Κυριακίδης, Γαλαξίδι, Μέτκα κλπ) είτε ακούσια (Μάρακ, Microland κλπ) και μια ισχυρή ζύμωση αναδιάταξης σε κλάδους όπως οι Εκδόσεις, τα Νοσοκομεία και η Ενέργεια.

Στο τέλος της χρονιάς είναι κυρίαρχο το συναίσθημα ότι η Ελλάδα έχει ξαναμπεί στο ραντάρ των Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων που έλειψαν μεν (μόλις 321 εκατ. ευρώ ήταν οι καθαρές εισροές από τους Ξένους Επενδυτές) αλλά ποτέ δεν έφυγαν δε (64,8% της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε κωδικούς αλλοδαπής προέλευσης).

Το 2018 υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που η διαχείριση τους μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο των εισηγμένων τίτλων αλλά όλης της αντίληψης που επικρατεί επί του Ελληνικού ρίσκου.

Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, η ολοκλήρωση του προγράμματος της 3ης χρηματοδότησης το Φθινόπωρο, οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους, οι Αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κλπ) και η εκκίνηση των Κατασκευαστικών έργων, μπορούν να υπερνικήσουν το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον. Παράλληλα οι κίνδυνοι που παραμένουν σε ισχύ, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες: Οι Τράπεζες να ξεπεράσουν τα "τεστ αντοχής" χωρίς κραδασμούς, οι πλειστηριασμοί να ενισχύσουν την διάθεση αντιστροφής των "κόκκινων" δανείων, ή να πετύχουν ικανοποιητικά τιμήματα, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί να αμβλυνθούν, η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού να δώσει λόγους τακτικότερων αναβαθμίσεων και άρα καλύτερης προοπτικής άντλησης κεφαλαίων από την Αγορά.

Αύτη είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη της χρονιάς που τελειώνει.

Οι εκκρεμότητες είναι όλες προς την θετική πλευρά, με καλύτερο, πλέον, ιστορικό διαχείρισης, που ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο ανατροπής (π.χ. εκλογές) η αποτίμηση των σεναρίων δεν θα είναι αρνητική.

Η υπόσχεση της επόμενης χρονιάς δεν εξαντλείται σε κάποιες επιμέρους ιστορίες, αλλά θα μπορούσε να έχει καθολική ισχύ, βάζοντας και πάλι το Χρηματιστήριο στο "κάδρο" των Αγορών ευκαιρίας, με καλύτερους τζίρους και ποιοτικότερο περιεχόμενο.

Τεχνικά η φετινή χρονιά παίχτηκε σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος μονάδων (257). Ουσιαστικά ο Γενικός
Δείκτης βρίσκεται σε ένα μοτίβο συσσώρευσης στο οποίο οι δυνάμεις της Αγοράς δείχνουν πρόθυμες, πλέον, να ακολουθήσουν την ανοδική τάση.

Η "μεγάλη εικόνα" δείχνει την διαμόρφωση μακροχρόνιου πυθμένα, με χαμηλό στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016 και αργή αλλά συστηματική ανάκαμψη τιμών που δεν επιτρέπει είσοδο κεφαλαίων με βαθιές διορθώσεις.

Σε εβδομαδιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης διέσπασε στην συνεδρίαση της Παρασκευής τον κινητό μέσο των 200 ημερών, μια άκρως ενθαρρυντική ένδειξη μεσομακροπρόθεσμης αντιστροφής της τάσης, με φιλόδοξους τετραψήφιους στόχους.

Πρώτος σταθμός αντίστασης είναι οι 860 μονάδες, το επίπεδο τιμών της κορυφής του 2017. Τα συναλλακτικά δεδομένα θα πρέπει προοδευτικά να βελτιωθούν, παγιώνοντας την ημερήσια αξία στα 100 εκατ. ευρώ. Οι μεσοπρόθεσμοι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα τιμών, αφήνοντας ικανό ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε ζώνες "συναγερμού", ή σε επίπεδα που ο δείκτης θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεραγορασμένος και συμπίπτουν με την προαναφερθείσα ζώνη τιμών.

Από εκεί και πέρα οι 1000 μονάδες έχουν περισσότερο ψυχολογικό χαρακτήρα, καθώς η κυριότερη αντίσταση βρίσκεται στις 1050 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να αποτελέσει την κορυφή της επόμενης χρονιάς.

Αν πάντως κάτι μπορεί ειπωθεί με περισσότερη άνεση, σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι το 2018 ξεκινάει με καλύτερες προϋποθέσεις σε ότι αφορά την διάθεση της Αγοράς.

Ως προς τις επιλογές μετοχών, η επόμενη χρονιά μπορεί να κάνει την έκπληξη και οι "νικητές" να έρθουν και από την υποσχόμενη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Εταιρείες όπως οι Quest, Πλαστικά Θράκης, Κρι- Κρι, Flexopack, AS Company, Mermeren, Ικτίνος κ.α. θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού έχουν συμπληρώσει ένα ικανό αριθμό σημαντικά κερδοφόρων χρήσεων, έχοντας παράλληλα discount στην αποτίμηση τους από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

"Από τον Τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα, για την υψηλή ρευστότητα και την κάλυψη των επισφαλών ανοιγμάτων, ενώ από τις Εμποροβιομηχανικές μετοχές σημαντικά περιθώρια ανόδου, με βάση την θεμελιώδη ανάλυση, έχουν οι Aegean, FF Group, Μυτιληναίος και Jumbo, οι οποίες αποτελούν και την τετράδα των μετοχών που εκφράζει την προτίμηση μας από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Shanghai Composite (-0,09%) ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,72%).

Αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν, στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία του "Insee", της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έδειξαν ότι το ΑΕΠ καταγράφει άνοδο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο 0,5%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας μη αναθεωρημένη, στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση, για το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Εθνικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, "η ανάπτυξη στο τέλος του προηγούμενου έτους αναθεωρήθηκε, οδηγώντας σε άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο του 2016".

"Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το 2016", σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στα επιμέρους, η διαδικτυακή εταιρεία στοιχημάτων "GVC" συμφώνησε να αγοράσει τη Βρετανική "Ladbrokes Coral Group" για 4 δισ. στερλίνες ($5,4 δισ.), καθώς οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην Αγορά, που μεταφέρεται πια, κυρίως, στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, "οι επενδυτές θα λάβουν 207,2 πένες για κάθε μετοχή της 'Ladbrokes', όπως ανέφεραν οι εταιρείες στις δηλώσεις τους σήμερα, 19% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης".

Η "GVC" έχει διαδικτυακές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των "Partypoker" και "Sportingbet".

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά αυξήθηκαν 1,3% το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, μετά από πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την τρίτη άνοδο σε παραγγελίες Διαρκών Αγαθών τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2%.

Άλμα πραγματοποίησαν οι καταναλωτικές δαπάνες το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 0,6%. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν αύξηση 0,4% στο προσωπικό εισόδημα και 0,5% στις καταναλωτικές δαπάνες.

Μεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 95,9 μονάδες, από 98,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι προηγούμενης μέτρησης για πτώση στις 96,8 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στις 97,1 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων πραγματοποίησαν άλμα 17,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 733.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 658.000.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι είναι "απαισιόδοξοι" (bearish) σχετικά με την Αγορά Κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους $14,2 τρισ., για το 2018, λόγω των προσδοκιών τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που η Αγορά έχει τιμολογήσει.
Σύμφωνα με το Reuters, "οι αναλυτές ανέφεραν σε μελέτη, ότι η απόδοση του 10ετούς θα φθάσει το 3%, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους".

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis, στα 7,3, από 6,5 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η αύξηση της τιμής - στόχου οφείλεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που αποτελεί αξιόπιστη μέτρηση του ρίσκου Χώρας, καθώς και λόγω των συνεχιζόμενων ισχυρών επιδόσεων της εισηγμένης στις Ξένες Αγορές.

Η εικόνα κερδοφορίας της εισηγμένης παραμένει θετική, με πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 11% ως το 2021.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, οι τελικές δημοπρασίες ώθησαν τους δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,2 (-0,05%) και 880,67 μονάδων (+1,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 874,54 (+0,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 884,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,03%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 792,43 (-0,09%) και 799,53 μονάδων (+0,81%), στις 17.00 βρέθηκε στις 798,54 (+0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στις 804,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 110,9 εκατ., από τα οποία τα 66,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ).

Για την περίπτωση της ΛΑΜΔΑ, ολοκληρώθηκε η πώληση πεντακοσίων χιλιάδων ίδιων μετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος 2.750.000,00 €, ήτοι 5,50 € ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστής του "πακέτου" είναι τα Αττικά Πολυκαταστήματα. Κατόπιν της ως άνω συναλλαγής, η εισηγμένη κατέχει 1.866.007 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,34% του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες oι Olympia Group και VNK Capital, απέκτησαν το 12,83% της Lamda Development.

Εν τω μεταξύ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ απέσπασαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ και ΟΛΠ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Σαράντης και Grivalia.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι MIG (+3,04%), J&P Άβαξ (+3,81%) και Frigoglass (+4,76%), ενώ ο Λούλης συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (+2,56%).

Προσπάθεια απόδρασης από τα ιστορικά χαμηλά για την Τρ. Αττικής (+18%), κάτι κινήθηκε στην ΑΝΕΚ (+7,69%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+4,89%), τέταρτη για την Ιντρακόμ (+4,09%), ενώ η Ιντρακάτ (+6,54%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και τρεις αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ και ο "χαλκέντερος" Κέκροπας (+2,63%), εννέα ανοδικές και μόλις δύο πτωτικές, στις τελευταίες έντεκα (!)

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.488.912 νέες μετοχές της Audiovisual που προέκυψαν από την μετατροπή ισάριθμων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 51.119.369.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Έντονα ανοδικά κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και βυθίστηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.186 συμβόλαια).

Στα 5.990 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.120 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 640, 559 για τον Ιανουάριο και 81 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.070) κινήθηκε μεταξύ 2.052,5 και 2.094 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,85%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.175), Εθνική (8.360), MIG (1.130), Alpha Bank (3.295), Πειραιώς (1.355), ΔΕΗ (197), Μυτιληναίο (141), ΟΤΕ (263), Ελλάκτωρα (166), Intralot (839), Τρ. Αττικής (2.797), Lamda Development (168), ΟΠΑΠ (233), Cenergy (204), Viohalco (187), Τιτάνα (136).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.113, Eurobank 61.325, Εθνική 129.687, Alpha Bank 39.919, Viohalco 11.092, Μυτιληναίο 10.700 και Πειραιώς 15.279.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                    Name of Issuer                          NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,63%
 
2017-12-18
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,63%
 
2017-12-15
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13

NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.789.633 τεμ., (από 7.753.317 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.317.613 τεμ. (115.129.472), Πειραιώς 8.745.856 τεμ. (8.745.856), ΔΕΗ 2.668.506 τεμ. (2.669.506) και Eurobank 24.880.080 τεμ. (24.596.626).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v