Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η εικόνα μετά το «6 στα 6»

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για το ΧΑ. Το year-end rally που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα σενάρια για τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Τι προεξοφλούν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Οι τράπεζες και η δημιουργία σημαντικών θέσεων σε blue chips.

Χρηματιστήριο: Η εικόνα μετά το «6 στα 6»

Οριακή πτώση στη Wall Street, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ρυθμό year-end rally το ΧΑ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο έγινε το 6 στα 6 για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά τριμήνου «εξασφαλίζοντας» για «κλείσιμο» έτους, κατ' αρχάς, τις 770 μονάδες, που ήταν ένα από τα ζητούμενα για τους traders στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, αυτός που θα μπορούσε να κάνει και όντως έκανε τη διαφορά. Αυτή τη φορά προς την κατεύθυνση των long, με τους αγοραστές να οδηγούν ένα 7άρι ανοδικό σερί, υπερκαλύπτοντας την αρνητική απόδοση για το έτος και καλλιεργώντας προσδοκίες για την αρχή του νέου.

Με 7 στις 7 οι αγοραστές έδωσαν το στίγμα τους σε μία αγορά που μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν έδειχνε να ξεμένει από «καύσιμα» και να καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου των 770 μονάδων.

Ομως -και αυτή είναι η ομορφιά της αγοράς- τα ισχυρά χέρια είχαν διαφορετική άποψη και με βραχυπρόθεσμες κινήσεις προεξόφλησης επιχείρησαν να υπερβάλουν εαυτούς, πετυχαίνοντας την άνετη υπέρβαση και των 780 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Ενθαρρυντικό πως στο ανοδικό «γύρισμα» των τραπεζών ήρθε σχεδόν άμεσα η ανταπόκριση των ενεργών παικτών στα blue chips και με συντονισμένες κινήσεις στην πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησαν με μετακυλιόμενες θέσεις υψηλότερα και τον FTSE25.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη θεαματική αντίδραση του ΧΑ, προς το τέλος της χρονιάς, το εντυπωσιακό φίνις των τραπεζικών, όχι τόσο στην υστέρηση που είχε μέχρι πρόσφατα το ελληνικό χρηματιστήριο έναντι των ξένων όσο στην καλλιέργεια προσδοκιών πως η αρχή του 2018 θα είναι καθοριστική για την «ελληνική υπόθεση» και ότι με ενδεχόμενη αναβάθμιση του outlook της οικονομίας από τους ξένους οίκους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερες τιμές.

Ούτως ή άλλως, με αυτόν τον τρόπο και το 2017 κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και για τον τραπεζικό κλάδο «μηδενίζονται» οι απώλειες, αλλά (κυρίως) δημιουργούνται σημαντικές θέσεις που εάν η αγορά τους βγει στο πρώτο 10ήμερο-15νθήμερο του Ιανουαρίου θα τιμολογούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Με την προσδοκία μίας αναβάθμισης του ελληνικού outlook λ.χ. από τη Standard & Poor's στις 19 Ιανουαρίου, θα δημιουργούνταν άλλες προϋποθέσεις για τους traders.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v