Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μικρές μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 2% για τη ΔΕΗ. Πτώση καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ. Κέρδη για Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Σαράντη, Μυτιληναίο.

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες για το ευρώ, μετά τη νέα επικράτηση των αυτονομιστών στην Καταλονία. Μεγαλύτερη -εύλογα- η υποχώρηση του ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 1,32% στις 10.168 μονάδες, μικρότερη για τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,17% στις 13.088 μονάδες.

Για σήμερα να συνεκτιμηθεί η... ημιαργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάτι που πρακτικά θα αποτυπωθεί και συναλλακτικά στα ευρωπαϊκά και δη στο ελληνικό. Η συνεδρίαση στο City ολοκληρώνεται στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Σε αυτό το περιβάλλον, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πριν τα Χριστούγεννα (με το ΧΑ να λειτουργεί και πάλι την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου), η αγορά «ανοίγει» με ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών. Προσεκτικές, επιλεκτικές οι κινήσεις των traders από την αρχή, με τον Γενικό Δείκτη από τις 794 μονάδες, με μικρά κέρδη για τις τράπεζες και ορισμένα blue chips.

Στα 88 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος (μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο), ποσό που πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί και σήμερα, εκτός εάν στη συνέχεια της ημέρας γίνει κάποιο μεγάλο πακέτο. Υπολογίζεται πως ένας τζίρος της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ είναι ικανοποιητικός για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς σε μία συνεδρίαση όπως η σημερινή.

Στην περιοχή των 867 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με σημείο αναφοράς τις 880 μονάδες (ελάχιστο όριο, που θα πρέπει να υπερβεί και σε «κλείσιμο» ο ΓΔ, προκειμένου να συντηρηθεί το ανοδικό μηνιαίο momentum).

Στις 2.054 μονάδες ο FTSE25, με μεικτές τάσεις για τα blue chips, ωστόσο η ροή συναλλαγών είναι σε χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα η διακύμανση για βασικούς δείκτες/μετοχές να περιορίζεται σε στενό εύρος.

Στο προσκήνιο, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η μετοχή της Lamda Development στο εύρος των 6,48-6,60 μονάδων, με την εισηγμένη να προχωρά παράλληλα και σε πώληση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 500.000 ίδιων μετοχών.

Ενδεικτικό του κλίματος της ημέρας και τι θα πρέπει να περιμένουμε για στη συνέχεια- ο χαμηλός τζίρος (πέρασε το όριο του ενός εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 10:55), το ότι μετά από 25' συνεδρίασης δεν είχαν «ανοίξει» οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΛΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Eurobank, Lamda Development αλλά και στις άλλες 3 συστημικές τραπεζικές και σε τίτλους των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, FF Group, Coca Cola, ΔΕΗ κ.ά.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής με αγοραστές στο 0,313, από τα blue chips η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 4,47 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 7,66, η Motor Oil στα 18,78, ο Μυτιληναίος στα 9,03 ευρώ.

Στις 29/19 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Attica Bank στο συν 6%, τον Ικτίνο στο συν 1,33%.

Στις 11:00 ο τζίρος διαμορφωνόταν στο 1,2 εκατ. ευρώ, με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και με τη Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, στις περίπου 200 χιλιάδες ευρώ. Χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις, ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v