Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 790 μονάδες ο ΓΔ

Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές, ωθώντας υψηλότερα το ΧΑ. Κέρδη άνω του 3% για Πειραιώς, Eurobank, Viohalco. Aνοδο σημειώνουν ΟΤΕ, Εθνική, ΕΛΠΕ, Σαράντης, Τιτάν. Μικρές απώλειες για Motor Oil, Αlpha Bank. Eνισχυμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Πάνω από τις 790 μονάδες ο ΓΔ

Καλά κρατεί το year-end rally στο ΧΑ, με τους αγοραστές να έχουν αναλάβει ενεργότερο ρόλο ωθώντας σταδιακά την αγορά πάνω και από τις 790 μονάδες.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντική την (υπο)στήριξη από την πλειονότητα των blue chips, στο ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρείται η υπέρβαση σε αυτές τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2017. Εμφανή τα αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον Δείκτη Τραπεζών να «πατά» τις 870 μονάδες, τον FTSE25 προς τις 2.055, με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρο εδώ και μισή ώρα.

Συναλλαγές/τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, μέχρι τις 12:45-13:00 και με τον ρυθμό να επιταχύνεται μετά τις 13:00, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία όλο και θετικότερη εικόνα τόσο στη μεγάλη όσο στη μεσαία αλλά και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ενδεικτικά: Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 58/38 μετοχές, η κατανομή του 32% του τζίρου στις τράπεζες και συγκριτικά μεγάλο μερίδιο σε blue chips, η προσπάθεια των long να διαμορφώσουν υψηλότερες τιμές/μεγαλύτερες αποτιμήσεις ενόψει του τέλους του έτους. Στο προηγούμενο σχόλιό μας μεταφέραμε την εκτίμηση χρηματιστών πως τα ισχυρά χέρια επιδιώκουν όχι μόνο να «κλείσουν» με θετικό πρόσημο τις θέσεις τους αλλά και να «χτίσουν» τέτοιες που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν επιπλέον υπεραξίες στο... έμπα του νέου έτους.

Εκτιμήσεις που μένει να επιβεβαιωθούν (ή διαψευσθούν) αλλά που προσώρας δικαιώνουν τους long της αγοράς και ειδικότερα όσους εδώ και δέκα μέρες-δύο εβδομάδες «έβλεπαν» ένα... ράλι στο τέλος του έτους.

Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, το τελευταίο... στοίχημα που παίζεται στο ΧΑ, αυτές τις ημέρες, αφορά στην επίτευξη (ή όχι) του στόχου των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (*).

Επιταχυνόμενος ο ρυθμός εντολών, εντεινόμενη η ροή από την πλευρά των αγοραστών, με τον τραπεζικό κλάδο σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ΔΤΡ να φθάνει σε διάστημα μηνός το 36,22%, που πλέον «μετρά» θετική απόδοση 3,82% για το 2017. Οντως ενθαρρυντικό το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, εάν αναλογιστεί κάποιος πως στα τέλη Νοεμβρίου ο ΔΤΡ ήταν στις 660-680 μονάδες και νωρίτερα «φλέρταρε» με τις 870 μονάδες.

Κοντά στις τράπεζες και η πλειονότητα των blue chips, που από τη στιγμή που δεν ολοκλήρωσαν την ανοδική τους κίνηση την περασμένη Παρασκευή, έβαλαν πλώρη για τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις.

Οδηγός τη Δευτέρα ο ΟΤΕ, με νέο υψηλό στα 11,58 ευρώ και πλέον «βαρύτερη» μετοχή στη διαμόρφωση της διακύμανσης του ΓΔ συντηρείται μέχρι σήμερα στο εύρος των 11,30-11,50, «βλέποντας» προς νέο υψηλό.

Με θετικό πρόσημο -ούτως ή αλλως- για το 2017 οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακής, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου, Motor Oil, Lamda Development, Αεροπορίας Αιγαίου δίνουν ένα... χριστουγεννιάτικο δώρο σε μετόχους/επενδυτές, συνεχίζοντας σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Σε αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσε να μείνουν εκτός... παιδιάς και όσα εγχώρια σχήματα δραστηριοποιούνται και πάλι στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P Αβαξ, Fourlis, ΥΓΕΙΑ, ΚΛΜ, ΚΟΡΡΕΣ, Intralot μεταξύ των μετοχών του Mid Cap, με συναλλαγές και θετικό πρόσημο. Frigoglass, Ελτράκ, Νηρέας, Κέκροψ, Εκτέρ μεταξύ των τίτλων της χαμηλότερης κατηγορίας, με απόδοση μεγαλύτερη του 2%.

Στις 13:35 ο τζίρος ήταν στα 36 εκατ. ευρώ, με σημαντικά πακέτα σε Motor Oil, EXAE (στην αρχή της συνεδρίασης) αλλά και σε ΤΙΤΑΝ, Eurobank, OTE.

Σημειώνεται πως στο σχόλιο της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου είχε γίνει η σχετική αναφορά/προεργασία για το κατά πόσον είναι εφικτό το year-end rally. Για τον ΓΔ έχει «ανέβει» (στις 2.030 η πρώτη αντίσταση για τον FTSE25) σχετική μέτρηση που εκτείνεται προς τις 820 και 840 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v