Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κέρδη 24,6% έκλεισε τη χρονιά το ΧΑ

Μια χρονιά με πολύ σασπένς ολοκλήρωσε το ΧΑ με το Δεκέμβριο να αποδεικνύεται καθοριστικός. Αυξήθηκε εννέα δισ. η κεφαλαιοποίηση, ενώ οι τράπεζες περιορίστηκαν σε πενιχρά ετήσια κέρδη. Δείτε τις αποδόσεις όλων των μετοχών.

Με κέρδη 24,6% έκλεισε τη χρονιά το ΧΑ

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού έτους και για τους λάτρεις των στατιστικών τα τελικά "αποτελέσματα" έχουν ως εξής:

Η εβδομάδα, των μόλις τριών συνεδριάσεων, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 0,21% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 0,92%.

Μετά τον "ζημιάρη" Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος και λόγω του παραδοσιακού "window dressing", αποδείχθηκε μήνας με θετική μεταβολή, δίνοντας κέρδη 8,4% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 18,48% στον δείκτη των Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι ο περσινός Δεκέμβριος είχε δώσει για τον Γενικό Δείκτη μηνιαία κέρδη 2,37%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,24%.

Από εκεί και πέρα, το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, σηματοδότησε και το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, που αποδείχθηκε θετική τόσο για τον Γενικό Δείκτη (+24,66%), όσο και για τον Τραπεζικό δείκτη (+4,56%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 9 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. βρέθηκαν οι ΕΕΕ (10,021 δισ.), ΟΤΕ (5,636 δισ.), ΟΠΑΠ (3,349 δισ.), Εθνική (2,917 δισ.) και Alpha Bank (2,758 δισ. ευρώ).

Αξίζει υπενθύμισης ότι το παρελθόν έτος είχε ολοκληρωθεί με κέρδη 1,95% για τον Γενικό Δείκτη (περισσότερα από τα μισά από την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου), ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε ολοκληρώσει το 2016 με απώλειες 28,89%.

Το 2016 ήταν η έβδομη συνεχόμενη αρνητική χρονιά για τον δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 99,84%.

Μετοχή του 2017 η Euromedica, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, με ετήσια απόδοση 1714,3%,
Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση του έτους αναλώθηκε στην προσπάθεια επιστροφής του Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και ει δυνατόν, κλεισίματος της εβδομάδας με θετική μεταβολή, με το δεύτερο εγχείρημα να μην στέφεται από επιτυχία.

Από την άλλη και παρά τον σχετικά χαμηλό τζίρο, δεν έλειψε το γνωστό volatility στον Τραπεζικό κλάδο, δίνοντας μία πρώτη γεύση στο τι θα επακολουθήσει το 2018 και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι "το επόμενο έτος δεν θα είναι 'Ανοιξιάτικος περίπατος στο πάρκο' για τις Τραπεζικές μετοχές".

"Η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία του έτους, είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα ως προς το πρόσημο του Γενικού Δείκτης, με το σενάριο της στήριξης στην περιοχή των 798 μονάδων να έχει αυξημένη πιθανότητα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας και καθώς είναι πιθανή η εκδήλωση κινήσεων 'καλλωπισμού' (window dressing) από ισχυρά Θεσμικά χαρτοφυλάκια" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report.

"Τίτλοι με μικρό free float και μεγάλες θέσεις σε Αμοιβαία μπορούν να κάνουν την διαφορά σήμερα στο κλείσιμο" ήταν η πρωινή εκτίμηση της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του κινήθηκε μεταξύ 841,05 (-2,57%) και 876,71 μονάδων (+1,56%), στις 17.00 βρέθηκε στις 874,2 μονάδες (+1,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 876,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,5%, ενώ με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική (+1,59%) και Eurobank (+5,59%).

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 880 μονάδες και η πλησιέστερη στήριξη στις 840 μονάδες. Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum, μέχρι τις 795 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με δύο διαφορετικές ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν τόσο το κόστος δανεισμού (σ.σ. επιτόκια) όσο και οι δανειοδοτήσεις των Επιχειρήσεων και των Νοικοκυριών εντός της επόμενης 2ετίας. Για τις Επιχειρήσεις και δη τις Μικρές και τις Μεσαίες εκτιμάται ότι οι Τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, όσον αφορά τις νέες χορηγήσεις, κυρίως όσες προκύπτουν από την συγχρηματοδότηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Αντίθετη, είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι Τράπεζες στα δάνεια προς τα Νοικοκυριά όπου το κόστος αυξάνεται σε τριμηνιαία βάση, εξαιτίας του υψηλού ρίσκου στις προοπτικές αποπληρωμής".

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 1.487 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Νοέμβριο του 2017, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 2.681 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 31,2%, από 30,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή στον κρίσιμο χώρο του Ιδιωτικού τομέα καταγράφεται άνοδος κατά 273 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.037 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 4,6% τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "για το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, το στοίχημα της εισπραξιμότητας θα κριθεί στη διάρκεια του έτους, υπό το βάρος των φετινών αστοχιών, σε καθεστώς υπερφορολόγησης και εμφανούς, πλέον, κόπωσης των Συνεπών να σηκώνουν πολλαπλάσια βάρη, σε σχέση με αυτά που μια 'κανονική' Οικονομία αντέχει. Το πρώτο 'στοίχημα' για το Οικονομικό Επιτελείο και την Κυβέρνηση συνολικά, παίζεται στις 8 Γενάρη, όταν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Η ψήφισή του χωρίς προβλήματα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει βάση το σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +6,32% της Lamda Development, με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας. Η μετοχή, έστω και με πολύ "window dressing" πέτυχε το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, κίνηση που "ανοίγει την πόρτα" για τα 7,10 ευρώ. Το "stop" στο "long" στα 6,10 ευρώ. Στήριξη κοντινή στα 6,46 και κύρια στα 6,32 ευρώ.

Δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και πολυετή υψηλά, ο Μυτιληναίος (+0,22%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο υψηλότερα των 9,06 ευρώ, δίνει πιθανότητες για κίνηση προς τα 9,40 ευρώ.

Εξαιρετικός όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,96 ευρώ. Τα 9,19 ευρώ πρώτη αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 9,40 ευρώ.

Σε νέα υψηλά τριμήνου η Grivalia: (+1,10%) Άφησε πίσω της την σημαντική αντίσταση στα 9,14 - 9,15 ευρώ, αλλάζοντας επί το θετικότερο τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα.

Οι μικρές μεταβολές δεν άλλαξαν τα ήδη γνωστά, όσον αφορά την διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,40%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 2045 κοντινή και το 2009 κύρια στήριξη, με την ανοδική τάση να δείχνει κραταιά. Το 2129 κύρια αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2178.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 806 - 809 και 822 - 825 μονάδες.

Σε περίπτωση επανεμφάνισης των πωλητών, πρώτη στήριξη στις 793 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) που δοκιμάστηκε σήμερα και μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση στις 786 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Αν κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, θα δούμε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσέφερε πολύ καλές αποδόσεις, σε μια χρονιά που και τα Διεθνή Χρηματιστήρια έκαναν το ίδιο, ενώ τα Τραπεζικά επιτόκια παρέμειναν μηδενικά" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε περίπου 25% και ο FTSE25 περίπου 19%, λόγω του ότι ο Τραπεζικός δείκτης ανέβηκε ελάχιστα.

Η άνοδος αυτή είναι συγκρίσιμη με την άνοδο των μετοχών του DOW JONES των μεγάλων εταιρειών της Αμερικής που ανέβηκε κατά 25% και του S&P 500 που ανέβηκε κατά 20%.

Ξεπερνά δε κατά πολύ τις Ευρωπαϊκές επιδόσεις με το FTSE 100 της Αγγλίας να δίνει άνοδο, περίπου, 6,5%, τον DAX της Γερμανίας περίπου 13%, τον CAC της Γαλλίας περίπου 10% και τον EuroStoxx 600 της Ευρώπης με άνοδο περίπου 7,5%.

Επίσης όσοι αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα, μπορούν να είναι ευχαριστημένοι καθώς τα spreads από 680 μονάδες στην αρχή του έτους, έπεσαν στις 370 μονάδες σήμερα, δίνοντας πολύ μεγάλες αποδόσεις σε όσους εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Κράτος.

Το Χρηματιστήριο έδωσε χρήματα στην πραγματική Οικονομία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καθώς με τις ομολογιακές εκδόσεις του πρώτου εξαμήνου κάποιες εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με € 660 εκατομμύρια περίπου. Δυστυχώς αυτό δεν συνεχίστηκε το δεύτερο εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου όλες οι ομολογιακές εκδόσεις αφορούσαν εκδόσεις εξωτερικού και κυρίως Τραπεζικές μετοχές.

Οπότε η νέα χρονιά ξεκινάει με τον κόσμο κερδισμένο και αυτό προδιαθέτει για καλό 2018.

Αν αναλύσουμε λίγο καλύτερα τα νούμερα, θα δούμε ότι οι άνοδοι στα σοβαρά Ξένα Χρηματιστήρια, ξεκίνησαν από τιμές που ήταν ήδη πολύ ψηλές, ενώ το Ελληνικό από πολύ χαμηλά.

Για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει, μπορεί να δει ότι στο "κραχ" του 1987 (30 χρόνια πριν) ο δείκτης DOW JONES είχε πέσει στις 1740 μονάδες και σήμερα έχει 24,800 μονάδες περίπου. Δηλαδή έχει προσφέρει 14 φορές τα λεφτά του επενδυτή. Αν κάποιος είχε € 1.000 το 1987, σήμερα θα έχει € 14.200 (τα νούμερα είναι χωρίς αναπροσαρμογές για πληθωρισμό κλπ.).

Ο Γενικός Δείκτης στην Ελλάδα, την ίδια ημερομηνία, ήταν περίπου 270 μονάδες και σήμερα είναι 800. Άνοδος δηλαδή 3 φορές. Τα € 1.000 έγιναν € 3.000. Αν δε αναπροσαρμόσουμε για τους υπερ-πληθωρισμούς της Ελλάδας στο ενδιάμεσο, ο μέσος επενδυτής θα βγει χαμένος. Αν δε υπολογίσουμε ότι στο ενδιάμεσο η Ελλάδα έχει πάει στις 6.250 μονάδες, η διακυμάνσεις τρομάζουν.

Τα παραπάνω σημαίνουν δύο πράγματα. Αφενός η Ελλάδα παραμένει φθηνή αλλά και επικίνδυνη, καθώς δεν έχει αποδείξει ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να προσφέρει διατηρήσιμα κέρδη. Αφετέρου, τα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι σε ακριβές τιμές, γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αν συνεχίσει τις Μεταρρυθμίσεις, σύντομα θα αναβαθμιστεί από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης και αυτό θα βοηθήσει στην νέα δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές η οποία θα βοηθήσει το Χρηματιστήριο.

Μπαίνουμε στο 2018 "καβάλα στο άλογο", με προσδοκίες για καλύτερες μέρες, αλλά και αυξημένη επαγρύπνηση.

Πολλές φορές έχουμε καταφέρει στο παρελθόν να καταστρέψουμε κάθε θετική προσδοκία, για μια εμμονή σε ιδεοληψίες και αυταπάτες ότι οι καλύτερες μέρες είναι δικαίωμά μας και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε. Επίσης το καλό διεθνές κλίμα δεν είναι θέσφατο και μια επιδείνωση σίγουρα θα μας επηρεάσει.
"Καλό 2018 και ελπίζουμε στην επιβεβαίωση του καλού σεναρίου" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Μετρώντας αντίστροφα το χρόνο για τη λήξη του 2017 ο Γενικός Δείκτης περιεργάζεται το 'περιτύλιγμα' των 800 μονάδων, προσπαθώντας να μαντέψει το περιεχόμενο του διαγραμματικού 'δώρου', για τις αρχές του νέου χρηματιστηριακού έτους" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή ανοδική τμήση των 820 μονάδων, στις πρώτες συνεδριάσεις του 2018, θα δημιουργήσει διάθεση για επέκταση της κίνησης προς το πρώτο σύνορο των 840 με 850 μονάδων. Αντιθέτως η παρατεταμένη κωλυσιεργία πέριξ των 800 μονάδων, δύναται να 'ανοίξει την όρεξη' για ένα καθοδικό 'pullback΄' προς το γνωστό όριο στήριξης των 785 με 780 μονάδων.

Άκαρπη απέβη η πρώτη ανοδική 'επίθεση' του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προς την αντίσταση των 2108 μονάδων, όπως παραστατικά είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση. Δυναμικό πάτημα άνω της ζώνης στήριξης των 2060 με 2055 μονάδων, θα διασκεδάσει την προηγούμενη ανοδική κόπωση του δείκτη, επαναφέροντας στο στόχαστρο τις 2100 με 2120 μονάδες.

Τα διαγραμματικά αποτυπώματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας, ανάγκασαν το Τραπεζικό Δείκτη να κατεβάσει το 'αδύναμο φύλλο του' λίγο πριν 'ακουμπήσει' την περιοχή αντίστασης των 910 μονάδων, σπρώχνοντας καθοδικά προς το σημείο οριοθέτησης των 846 μονάδων.

"Διατήρηση του άτμητου των 840 μονάδων θα 'ξαναμοιράσει την ανοδική τράπουλα' για τις 910 με 920 μονάδες" εκτιμά ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Το Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας παρέμεινε κλειστό.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,62%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,38%)

Οριακές απώλειες για τον Nikkei (-0,12%), που στο έτος απεκόμισε κέρδη 0,19%, τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2013.

Μικτές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, η "China Aircraft Leasing Group Holdings Ltd." συμφώνησε να αγοράσει 50 αεροσκάφη Airbus, έναντι $5,42 δισ. Στόχος είναι να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών, σε μια Αγορά Αεροπορικών Μεταφορών που θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη στον Κόσμο. Οι παραδόσεις αναμένονται σταδιακά το 2023.

Η Boeing αναμένει ότι η Κίνα θα χρειαστεί 7.240 νέα αεροπλάνα αξίας περίπου $1,1 τρισ., τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το 2036, με τα μικρά αεροπλάνα να αποτελούν τα τρία τέταρτα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το Υπουργικό Συμβούλιο του Πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι αποφάσισε την διεξαγωγή εκλογών για τις 4 Μαρτίου", σύμφωνα με το Reuters. Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματσαρέλα είχε υπογράψει προηγουμένως διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Τα καθαρά "κόκκινα" δάνεια στις Ιταλικές Τράπεζες αναμένονται, σύμφωνα με πρόβλεψη, να πέσουν στα 42,5 δισ. ευρώ ($51 δισ.) μέχρι το τέλος του 2019, μείωση μεγαλύτερη από 40 δισ. από το τέλος του 2016, σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Τραπεζών "ΑΒΙ".

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, "η αναλογία των ακαθάριστων επισφαλών δανείων, ως ποσοστό των συνολικών δανείων, αναμένεται να φτάσει κάτω από το 10%, στα μέσα του 2019".

Τα Τραπεζικά δάνεια προς τις Επιχειρήσεις και τα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώμισι ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο εταιρικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 3,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δανεισμός των Νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,8%. Και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6%, έναντι 1,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η προκαταρκτική μέτρηση έδειξε επίσης, πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο, υψηλότερα από το 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Airbus επιβεβαίωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των Αεροπορικών εταιρειών γενικότερα. Πρόκειται για παραγγελία αξίας περίπου $50 δισ. και αφορά 430 αεροπλάνα από τη γραμμή "A320neo".

H συμφωνία έγινε με τον Αμερικανό Επενδυτή Indigo Partners, στο Air Show του Ντουμπάι και αφορά πιο συγκεκριμένα, 274 A320 neos and 156 A321 neos.

Για την Indigo Partners, με επικεφαλής τον Bill Franke, η συμφωνία με την Airbus παρέχει αναβαθμισμένα αεροπλάνα για την τόνωση του στόλου.

Τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο των Αεροπορικών εταιρειών που έχει η Indigo, όπως η "Frontier Airlines", η "Volaris" του Μεξικού, η Ευρωπαϊκή "Wizz Air Holdings Plc" και η νέα "JetSmart", που άρχισε να λειτουργεί φέτος στη Χιλή.

Με βάση την τιμή του αεροσκάφους A320 neo, η αγορά έφτασε τα $49,5 δισ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιτλοποιήσεις δανείων για Αγορά αυτοκινήτων έφτασαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Wall Street πούλησε τιτλοποιημένα δάνεια αυτοκινήτου αξίας πάνω από $70 δισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως η φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Κυβέρνηση Τραμπ θα μειώσει τα κέρδη της φέτος κατά $5 δισ., κυρίως λόγω ενός φόρου που επηρεάζει τα κέρδη στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε η Επενδυτική Τράπεζα, περίπου τα δύο τρίτα από το "χτύπημα" προέρχονται από το φόρο επαναπατρισμού.

Η Citigroup ανέφερε πως περιμένει "χτύπημα" έως και $20 δισ. και η Bank of America έως και $3 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 6 Ιουλίου 2018.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 792,79 (-0,78%) και 805,22 μονάδων (+0,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 803,67 (+0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 802,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.

Ο τζίρος στα 49,7 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ), ενώ η Εθνική απασχόλησε το 17% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι Grivalia και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Eurobank, Viohalco, Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Lavipharm (+17,14%) και η Σελόντα (+5,26%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Audiovisual (+4,24%) που υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 25,81%, ενώ και σήμερα "ξαναμοιράστηκαν χαρτιά", ενώ εννέα ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Φουντλίνκ (+7,74%) πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΚΛΜ (+1,41%), Ιασώ (+2,68%) και Λεβεντέρη κοινό (+3,63%) και προνομιούχο τίτλο (+5,43%), ενώ η Ελλάδος (+2,7%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 44 μηνών.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Με ανοδική αντίδραση συνδυάστηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του έτους στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.571 συμβόλαια).

Στα 6.115 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.037, 1.735 για τον Ιανουάριο και 302 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.095,25) κινήθηκε μεταξύ 2.062 και 2.097,75 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (140.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.705), Εθνική (18.165), MIG (2.748), Alpha Bank (10.107), Πειραιώς (1.965), ΔΕΗ (407), Μυτιληναίο (424), Intralot (109), Τρ. Αττικής (3.155), ΟΠΑΠ (165), Τιτάνα (109), ΑΔΜΗΕ (158), Ελλάκτωρα (187), ΕΧΑΕ (115), Grivalia (117).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.798, Eurobank 57.992, Εθνική 119.362, Alpha Bank 37.826, Viohalco 11.245, Μυτιληναίο 10.807 και Πειραιώς 15.306.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                         Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,71%
 
2017-12-27
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,63%
 
2017-12-15
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.804.595 τεμ., (από 7.955.156 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.209.681 τεμ. (113.392.363), Πειραιώς 8.856.856 τεμ. (8.856.856), ΔΕΗ 2.987.906 τεμ. (3.068.506) και Eurobank 24.910.080 τεμ. (24.910.080).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

*Αναλυτικά οι αποδόσεις όλων των μετοχών το 2017, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v