Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» για τις 800 μονάδες στο ΧΑ

Συνεχίζει καθοδικά το Χρηματιστήριο με το τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πτώση υψηλότερα του 3% για Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο Εθνική, Πειραιώς, Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Κέρδη για Coca Cola, EXAE, Grivalia.

«Μάχη» για τις 800 μονάδες στο ΧΑ

Οι πωλητές κρατούν σταθερά τα ηνία της συνεδρίασης στο ΧΑ από τις 10.35΄. Υποτονικές συναλλαγές, ήπιες διακυμάνσεις στα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, μεγαλύτερες οι απώλειες στο ελληνικό, καθώς από την αρχή της ημέρας έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις κυρίως στις τράπεζες με συνέπεια να πιεσθεί χαμηλότερα ο κλάδος, συνακόλουθα δε να επηρεαστούν ανάλογα οι θέσεις των traders σε αρκετά blue chips.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε τις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο σε κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών να "κλειδώσουν" μέρος των σημαντικών υπεραξιών που αποκόμισαν στο... ράλι/αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών τον Δεκέμβριο. Με μηνιαία απόδοση στο περίπου 30% (για τον ΔΤΡ) θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική η κίνηση μερίδας traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Σημειώνοντας, πως πάντα σε μέτρηση Δεκεμβρίου η μετοχή της Εθνικής είχε φθάσει έως 30%, της Alpha Bank έως 17%, της Eurobank έως 42% και έως 55% της Πειραιώς (σε μηνιαίο). Ο ίδιος συμπληρώνει, πως η σημερινή υποχώρηση του κλάδου, με τον ΔΤΡ κατά 3,25% χαμηλότερα, πιο νωρίς, πραγματοποιείται με τζίρο περίπου 12-12,5 εκατ. ευρώ δηλαδή πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου που γινόταν στην διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης.

Θυμίζουμε, πως την 1η Δεκεμβρίου χαμηλό ημέρας για τον ΔΤΡ ήταν στις 730, ενώ εχθές υψηλό σημειώθηκε στις 913 μονάδες.

Με τις τράπεζες να υποχωρούν σημαντικά ήρθε φυσιολογικά η υποχώρηση και στα blue chips, καθώς και σε αυτή την κατηγορία μετοχών επιχειρείται "κλείδωμα" μικρού μέρους των επενδυτικών θέσεων. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα συμπληρώνουμε, πως μέσα στον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε έως 12%, και στα περίπου ίδια επίπεδα ο FTSE25.

Περιορισμένες συναλλαγές και τζίρος στα 11-11,5 εκατ. ευρώ στα blue chips (στις 14.40΄) με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες και με εμφανείς τις αγορές από τα χαμηλά ημέρας.

Στο εύρος των 809,64-797,83 ευρώ ο Γενικός Δείκτης, με ζητούμενο ένα "κλείσιμο" έτους έστω και οριακά πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Εκτός από τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζικών, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος έχει γίνει σε ΟΠΑΠ, FF Group, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Attica Bank, TITAN, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις των blue chips παρατηρείται πως η ροή συναλλαγών είναι ελεγχόμενη, στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιούνται αγορές και σε εύρη τιμών που αφήνουν ικανό περιθώριο μηνιαίας απόδοσης γίνονται πωλήσεις. Παραπέμποντας κυρίως σε "κλείδωμα" θέσεων.

Στις 41/73 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με αρκετές μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδουν. Ενδεικτικά Attica Bank, Pasal, Ευρωσύμβουλοι, Lavipharm, Centric, ΙΑΣΩ, Asco, Dionic κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Στις 14.45΄ ο ΓΔ υποχωρούσε 1,16% στις 799 μονάδες, με τον ΔΤΡ να χάνει 3,34% στις 868 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v