Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στις συναλλαγές

Συνέχισε η εγχώρια αγορά να χτίζει απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Στις τράπεζες αλλά και μετοχές σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον των επενδυτών στην προτελευταία συνεδρίαση του έτους.

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στις συναλλαγές

Προσεκτική άνοδος με οδηγό τις τράπεζες, για το ΧΑ, που εχθές "'έχτισε" μία διαφορά 9 μονάδων από το σημείο αναφοράς των 800 για τον Γενικό Δείκτη. 

Οριακή άνοδος στην Wall Street, που "κλείνει" μία χρονιά... χορταστική σε ιστορικά ρεκόρ και αδιάλειπτη ανοδική κίνηση με τον S&P 500 στα ύψη των 2.682 μονάδων. Πιο ήπιο το κλίμα στην Ευρώπη, με την προσοχή της Φρανκφούρτης σταθερά προς το Βερολίνο και στις προσπάθειες για την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. 

Στο ΧΑ συντηρήθηκε το εορταστικό κλίμα των ημερών, του Δεκεμβρίου, με την χθεσινή συνεδρίαση να επιφυλάσσει για τους  long και νέα μικρή άνοδο για τον ΓΔ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και μόχλευση/υπεραπόδωση για αρκετές μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η χθεσινή εικόνα με τον ΓΔ στις 809,23, με τον ΔΤΡ κατά 1,71% υψηλότερα στις 899,41 και με τον FTSE25 στην περιοχή των 2.099,83 μονάδων. 

Εντός των τεχνικών προδιαγραφών και οι 3 βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με σημαντικό το ότι ο ΔΤΡ "μετρά" πλέον θετική απόδοση 7,34% για το 2017, μετά από ένα θεαματικό φώτο-φίνις τον Δεκέμβριο διάστημα που ο κλαδικός δείκτης αντέδρασε με ένα ποσοστό της τάξεως του 31,34%. Αντίδραση ενδεικτική των περιθωρίων ανάκαμψης του κλάδου στην περίπτωση που προχωρήσει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, ξεπεραστούν χωρίς προβλήματα τα stress tests, βγει η Αθήνα με νέο ομόλογο προς τα τέλη Ιανουαρίου. 

Κοντά στον τραπεζικό κλάδο και αρκετά blue chips, με 12 από τα 21 μη τραπεζικά του δείκτη με θετικό πρόσημο. Ενθαρρυντικό το "γύρισμα" και του ΟΤΕ στα 11,60 ευρώ και του ΟΠΑΠ στα 10,60 αλλά και της ΔΕΗ στα 2,006 ευρώ.

Επίσης ενθαρρυντικό το θετικό πρόσημο για την Coca Cola στα 27,10, η κίνηση σε FF Group στα 19,50, σε ΤΙΤΑΝ στα 22,90, σε Motor Oil στα 18,80, σε Μυτιληναίο στα 9,14 και σε ακόμη 2-4 μετοχές αυτής της κατηγορίας. 

Τζίρος στα 140,1 εκατ. ευρώ, με το 21% στις τράπεζες, μεγάλα πακέτα σε Eurobank, Grivalia αλλά και συγκριτικά αυξημένη αξία συναλλαγών για τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, FF Group κ.α. που πρακτικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης τους σήμερα- αύριο, τελευταία συνεδρίαση για το 2017.

Ενθαρρυντική επίσης η συντήρηση της μόχλευσης στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, όπου και σήμερα- αύριο αναμένονται υψηλές συγκινήσεις. Στο 22% η Attica Bank, στο 18,26% η Quality, στο 9,68% ο Νηρέας, στο 8,65% η Ελαστρον, στο 8,60% η J&P Αβαξ, στο 5,42% η Frigoglass, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 79/30 ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε σε ένα ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ. Κλίμα, που όπως φαίνεται από τις διαθέσεις των traders και των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων θα μπορούσε να έχει συνέχεια σήμερα- αύριο, ολοκληρώνοντας έτσι έναν χρόνο με ουσιαστικά θετικό απολογισμό, μετά από μία μακρά περίοδο "ταλαιπωρίας". 

Ενα 2017 με υποσχέσεις και προκλήσεις για το 2018, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να "μετρά" το πόσο "απαιτητικές" είναι τώρα οι αποτιμήσεις στο ΧΑ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v