Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαλαρά» κλείνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Ηπιες συναλλαγές και πτωτικές διαθέσεις στο πρώτο μέρος της τελευταίας συνεδρίασης για το 2017. Διορθωτικά συνεχίζουν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο Γενικός Δείκτης οδεύει σε κέρδη άνω του 24% για το σύνολο της χρονιάς.

«Χαλαρά» κλείνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Με 24,56% "τρέχει" να "κλείσει" το 2017. Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει επιτύχει μία σημαντική ανατροπή τον Δεκέμβριο το έτος ολοκληρώνεται θετικά για την πλειονότητα των εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με απόδοση 19,55% τον τρέχοντα μήνα ο ΔΤΡ καταγράφει- εδώ και 5 συνεδριάσεις- θετικό πρόσημο σε ετήσια "μέτρηση", με όποιες προσδοκίες μπορεί αυτό να καλλιεργεί για την συνέχεια. 

Από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει σημειώσει πως, "το θετικό σενάριο για το ΧΑ παραμένει σε ισχύ", αναλύοντας τα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά που θα είναι και ο γνώμονας μας, κατ΄ αρχήν για τον Ιανουάριο. Ούτως ή άλλως μήνας σημαντικός ο πρώτος του κάθε έτους, εκ των πραγμάτων πρόσθετα κρίσιμος για τις "εσωτερικές εξελίξεις", την τρίτη αξιολόγηση κ.λ.π. 

Υποτονικό το κλίμα στην Ευρώπη (στην κυριολεξία παγωμένη η γηραιά ήπειρος) με περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο. 

Στον ίδιο ρυθμό και το ΧΑ, με ενδιαφέρον στοίχημα για σήμερα το αν θα επιτευχθεί ένα "κλείσιμο" του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από το (κυρίως ψυχολογικό ) όριο των 800 μονάδων (*). 

Ο τζίρος σε επίπεδα... εορτών, με το 68% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον/παιχνίδι των traders στις περισσότερες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Στον κλάδο επιχειρήθηκε εχθές εύλογα ένα μικρής έκτασης profit taking, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον κλαδικό δείκτη να διατηρεί τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και σήμερα από την αρχή να "βλέπει" και πάλι προς τις 870 μονάδες. 

Στις 800 μονάδες ο ΓΔ, στις 11:15, στις 2.080 ο FTSE25 με συγκριτικά μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (πέραν των 4 συστημικών τραπεζικών) σε ΟΠΑΠ, Attica Bank, Motor Oil, OTE, Μυτιληναίο κ.α. 

Από τις 25 μετοχές του δείκτη, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με θετικό πρόσημο για το 2017 είναι οι: Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ. 

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης, με τον ΓΔ οριακά χαμηλότερα των 800 μονάδων ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v