Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για ΓΔ και FT 25

Σε θετικό ποδαρικό ποντάρει η εγχώρια αγορά, με προσδοκίες για «βοήθειες» τόσο από το μέτωπο της αξιολόγησης όσο και από τις διεθνείς αγορές. Ποιες είναι οι μετοχές που θα καθορίσουν την τάση. Τι «παίζει» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για ΓΔ και FT 25

Καλή χρηματιστηριακή χρονιά, αρχής γενομένης από σήμερα. Πρώτη συνεδρίαση για το 2018 και για να θυμηθούμε τις... πρώτες των προηγούμενων δύο ετών. Ανοδική κατά 0,46% στις 641,46 πέρυσι, με σημαντικές απώλειες 1,62% στις 621,12 μονάδες το 2015. 

Στο τελευταίο σχόλιό μας, της Δευτέρας, επιχειρήσαμε να «δούμε» τα... στοιχήματα του Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο, θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την κίνηση του ΧΑ ένα κλίμα στα ξένα, στη Wall Street, που θα υποστήριζε τους long, θα διευκόλυνε τις προσπάθειές τους για υψηλότερες τιμές, απόρροια των θέσεων που «χτίστηκαν» τις τελευταίες ημέρες του 2017. 

Υπό προϋποθέσεις εφικτό το θετικό σενάριο για τους αγοραστές, με ζητούμενη τη βραχυπρόθεσμη «υποδοχή» του νέου έτους. Εάν δηλαδή θα συνεχιστεί άμεσα η εν εξελίξει κίνηση, με «τοπική κορύφωση» την Παρασκευή-προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια μία εύλογη υποχώρηση της αγοράς (σε μία τέτοια περίπτωση, για retest της περιοχής των 800 μονάδων), ή θα συσσωρεύσει για 3-5 συνεδριάσεις (με επιβεβαίωση των 800 μονάδων), προτού συνεχίσει ανοδικά από την προσεχή Δευτέρα-Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα λειτουργήσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προεξοφλητικά των εξελίξεων που αφορούν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τη στάση των ξένων οίκων, την προετοιμασία για την έκδοση του νέου ομολόγου και των άλλων ορόσημων που αναφέρθηκαν στο σχόλιό μας. 

Για αρκετούς, το πρώτο σημαντικό ορόσημο και κρίσιμο για τη στάση των βραχυπρόθεσμων είναι στις 19 του μηνός, όταν ο S&P θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook, με το προηγούμενο διάστημα να έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες πως θα μπορούσε να είναι βοηθητικές των κινήσεων των long παικτών. Θα δείξει. 

Για τον ΓΔ, οι 811 μονάδες είναι ένα πρώτο σημείο δοκιμασίας για τους traders, καθώς αποτελεί το άνω όριο της τελευταίας ανοδικής κίνησης, με ενδεχόμενη υπέρβασή του να δίνει τιμές προς τις 827-830 μονάδες. Οι 791 είναι κοντινή στήριξη, διάσπαση της οποίας ενεργοποιεί το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης προς τις 771 μονάδες. 

Για τον  FTSE 25, οι 2.105 αποτελούν σημείο αντίστοιχο των 811 μον. (για τον ΓΔ), με πιθανή υπέρβασή του να ενισχύει το σενάριο συνέχισης προς τις 2.150 σε πρώτη φάση. Στήριξη για τον δείκτη, οι 2.058 μονάδες. 

Με αυτά τα τεχνικά σημεία, ξεκινάμε από σήμερα τη «μέτρησή» μας για αυτές τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, διάστημα που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Για τη μηνιαία, πιθανότατα θα απαιτηθούν συνεδριάσεις και από την προσεχή εβδομάδα. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στις 876,19 μονάδες, πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας της τελευταίας συνεδρίασης του 2017, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και άνοδο/προσέγγιση του 0,32 ευρώ. Συναλλαγές 27,6 εκατ. μετοχών σε σύνολο 70,2 εκατ. σε ανοδική φορά της οδηγού μετοχής (όχι μόνο για τον κλάδο), διευρύνοντας την απόσταση από την Alpha Bank, με αποτίμηση 2,92 έναντι 2,76 δισ. ευρώ. Η μόνη από τις συστημικές με τρέχουσα τιμή πάνω από το 0,30 της τρίτης αμκ και η πρώτη που θα μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA (και θα μειώσει δραστικά τον δανεισμό από την ΕΚΤ). 

Από τα blue chips, ο ΟΤΕ πραγματοποίησε θεαματικό φίνις που δεν πέρασε απαρατήρητο, με νέα υψηλά στα 11,64 στις 29 Δεκεμβρίου. Επιθετικές κινήσεις στη λογική της προεξόφλησης στη Lamda Development, συντήρηση δυνάμεων σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, που ίσως έχουν συνέχεια σε αυτή τη φάση της αγοράς. 

Στα μεσαία, Ανεμος, Intralot, MIG, Fourlis, Πλαίσιο, AsCo, ΕΥΑΘ, ΚΛΜ γίνονται κινήσεις από εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες της αγοράς, που ενδεχομένως να έχουν συνέχεια. Θα φανεί. 

Απαραίτητη η παρακολούθηση της «αγοράς των αγορών», με τον S&P να προϊδεάζει για μία μικρή υποχώρηση προς τις 2.662 μονάδες. Ζητούμενη για τους long η επαναφορά προς τις 2.692, ειδάλλως θα δοκιμασθούν ακόμη πιο χαμηλές τιμές στις 2.654 και με το αρνητικό σενάριο στις 2.634 μονάδες. Στο τελευταίο σημείο/στήριξη θα απαιτηθεί εκ των πραγμάτων αναπροσαρμογή των «μετρήσεων» για το ΧΑ. 

Να συνεκτιμηθεί πως από σήμερα τίθεται σε ισχύ το πλαίσιο της MiFID II, γεγονός που σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει τους επαγγελματίες της αγοράς, τους χρηματιστές, τη διαδικασία ενημέρωσης, διαφάνειας, συναλλαγών (αν και την αλλαγή με τα... δεκαδικά τη διαχειρίζεται ήδη η αγορά από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2017). 

Αντε και καλή αρχή.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v