Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Μικρές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, με την Πειραιώς να συνεχίζει το ανοδικό σερί. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών. Πώς κινούνται τα δεικτοβαρή blue chips και ποια κοιτάζουν προς νέες τοπικές κορυφές.

ΧΑ: Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street οδηγούν τις ασιατικές αγορές και περιορίζουν τη διστακτικότητα που και λόγω MiFID II επικρατεί στις «μουδιασμένες» ευρωπαϊκές.

Εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα οι δύο αγορές του Νότου, Λισαβόνας και Αθήνας, καθώς ήταν οι μόνες που χθες, πρώτη συνεδρίαση για το 2018, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη. 

Στο ΧΑ, μετά το χθεσινό 2% και την υπέρβαση των σημαντικών 810-815 μονάδων, συνεχίζονται πιο προσεκτικά οι κινήσεις των traders, με επίκεντρο τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, και επιλεγμένες στην πλειονότητα των blue chips. Περιορισμένης έκτασης κινήσεις και στη μεσαία αλλά και στη χαμηλότερη κατηγορία. 

Ετσι μετά τα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης, ο μεν Γενικός Δείκτης αφού αρχικά αντέδρασε έως τις 823,35, στη συνέχεια διολίσθησε προς τις 820 μονάδες. Από τις αρχικές 923,80 μονάδες στις 920 ο ΔΤΡ, από τις 2.129 στις 2.119 ο FTSE25, διαμορφώνοντας σχετικά στενά εύρη διακύμανσης, μέσα στα οποία θα δοκιμασθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που διαμορφώνει κλίμα και δίνει την τάση και στα blue chips. 

Στις 939 μον. θα δοθεί η πρώτη «μάχη» μεταξύ αγοραστών - πωλητών, που θα καθορίσει την πορεία του ΔΤΡ μέχρι και την Παρασκευή, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Οπως χθες έτσι και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού επικεντρώνεται στις τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό (68%) επί της συνολικής αξίας συναλλαγών, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, εμφανή την προσπάθεια στην Πειραιώς να κλείσει η ψαλίδα με τις άλλες τρεις συστημικές και με την Alpha Bank να «βλέπει» προς τον στόχο του 1,93 ευρώ. 

Συγκριτικά στα χθεσινά ποσοστά ο τζίρος στα blue chips, ενδεικτικό το ότι η Μυτιληναίος είναι η πρώτη σε τζίρο (από τα μη τραπεζικά) μετά τις Αlpha Βank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Viohalco, Grivalia, TITAN, MIG, FF Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

Εως τα 9,32 ευρώ νωρίτερα η Μυτιληναίος, σε απόσταση... αναπνοής από το υψηλό της 15/11/16 των 9,38 ευρώ, σε υποχώρηση ο ΟΤΕ ενώ ενισχύεται ο ΟΠΑΠ, έως τα 7,84 ευρώ τα ΕΛΠΕ, με «βλέψεις» για το υψηλό της 28/6/17 των 8,40 ευρώ, κινητικότητα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Lamda Development. 

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν οι MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank, Πλαίσιο, Ιντρακόμ. 

Στις 11:15 ο τζίρος στα 5,8 εκατ. ευρώ, στις 43/19 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Ιατρικό, Χαλκόρ, Creta, ΚΡΙ ΚΡΙ ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v