Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες πάνω από τις 810 μονάδες

Συντηρείται το... εορταστικό κλίμα στην αγορά, με την Ευρώπη να κινείται χαμηλότερα. Μπροστάρης στην προσπάθεια ανόδου ο τραπεζικός κλάδος. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με κέρδη πάνω από 10%. Ισχυρά κέρδη και για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΧΑ: Με τράπεζες πάνω από τις 810 μονάδες

Με απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με άνοδο το ΧΑ.

Υπό την σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και τη συνεχιζόμενη ρευστότητα από τον μη σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX παραμένει σε αρνητικό έδαφος από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα, με τον δείκτη 0,75% χαμηλότερα, στις 12.825 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα αρκετά θα κριθούν από την πορεία της Wall Street, τη διακύμανση του S&P 500.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ συντηρείται το... εορταστικό κλίμα, με τους αγοραστές να συνεχίζουν από το σημείο που είχαν αφήσει την αγορά στην τελευταία συνεδρίαση για το 2017. Με μοχλό τον κλάδο-κλειδί/αιχμής, τον τραπεζικό, αλλά και με πολλές βοήθειες από τα blue chips νωρίτερα, ο μεν Δείκτης Τραπεζών αντέδρασε έως τις 911,88 μονάδες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «δοκιμάσει» την ευρύτερη περιοχή των 810-815 και ο FTSE 25 να κινηθεί προς τις 2.100 μονάδες.

Κίνηση-συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης (την τελευταία εβδομάδα του 2017), με τον ΓΔ να «δοκιμάζει» το τελευταίο τοπικό υψηλό (811) και τις πρώτες αντιστάσεις στις 811 και 813 μονάδες. Γεγονός που έχει ενεργοποιήσει την τελευταία ώρα αρκετούς αγοραστές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και δευτερευόντως σε επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και μεσαίας-μικρότερης κατηγορίας.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, με το 68% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο και με ξένους οίκους να λαμβάνουν (ή να ενισχύουν) θέσεις τους. Ενδεικτική η παρουσία των BofA, Credit Suisse στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως στη μετοχή-οδηγό της Εθνικής, αλλά και με αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τη μετοχή της ΕΤΕ με συναλλαγές από το 0,317 έως το 0,3298 ευρώ. Στην ΕΤΕ έχουν αλλάξει χέρια περί τα 20 εκατ. από τα συνολικά 36 εκατ. μετοχές. Στην ΕΤΕ έχει πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος τζίρος (το περίπου 1/4 του συνολικού*) ενώ ακολουθούν Αlpha Βank, Eurobank.

Η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε κινήσεις ισχυρών χεριών στη λογική της προεξόφλησης εξελίξεων, με ορίζοντα τη μεταπροσεχή Παρασκευή 19 του μηνός, ημέρα που ο οίκος Standard & Poor's θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πάνω από τις 900 μονάδες ο ΔΤΡ, επιστρέφει στα επίπεδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τις επόμενες/υψηλότερες αντιστάσεις να έχουν διαμορφωθεί στις τιμές στα τέλη Αυγούστου (προς τις 1.000 μονάδες).

Με τον ΔΤΡ κατά 3% υψηλότερα και με το 68% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων και μάλιστα με οδηγό την Εθνική, οι αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί και σε πολλά blue chips.

Eως τα 7,71 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, πάνω από τα 2 ευρώ και πάλι η ΔΕΗ, στα 4,51 η Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,57 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,19 ο Μυτιληναίος.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με πωλητές μόλις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΤΙΤΑΝ.

Στις 68/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αποτυπώνοντας εύγλωττα την εικόνα της αγοράς, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2018.

(*) στα 26,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v