Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 820 για τον Γενικό Δείκτη

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με ήπιες συναλλαγές και κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη. Ξεχωρίζει η Πειραιώς. Σημαντική άνοδος για ΔΕΗ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Follie. Ποια είναι τα ζητούμενα με βάση την τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Κίνηση πάνω από τις 820 για τον Γενικό Δείκτη

Χαμηλό βαρομετρικό στο καιρικό, στην Ευρώπη, υψηλό στα χρηματιστηριακά, στη Φρανκφούρτη.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η θεαματική αντίδραση του DAX στη Φρανκφούρτη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Κίνηση που εάν συνοδευτεί με συντήρηση της ανοδικής τάσης στη Wall Street, θα επηρεάσει τις αγορές στο κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας του 2018. 

Στο ΧΑ, προσεκτικές κινήσεις από την πρώτη κιόλας εντολή, με τους πωλητές να αποκτούν μικρό προβάδισμα μετά τα πρώτα 25' και να πιέζουν λίγο χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές. 

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, περίπου στα χθεσινά επίπεδα, θυμίζοντας πως τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της χρονιάς δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο). Σε αυτά τα μέτρια μεγέθη εκτιμάται πως θα κυλήσει και η σημερινή συνεδρίαση, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των στηρίξεων και εν συνεχεία και εφόσον συντρέξουν αφορμές, η προσπάθεια για την υπέρβαση των αντιστάσεων που έχουν τεθεί για τους 3 βασικούς δείκτες. 

Ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς με μηνιαία απόδοση σχεδόν 20% για τον ΔΤΡ, οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των υπεραξιών θα πρέπει να θεωρούνται και εύλογες και αναμενόμενες. Τουλάχιστον όσο η αγορά δεν δείχνει ώριμη για τη μεγάλη υπέρβαση και τον επόμενο ανοδικό κύκλο. 

Οπως σημείωνε χρηματιστής, η επιφυλακτικότητα των traders αποδίδεται (σε μικρότερο βαθμό βέβαια) στο ότι από Δευτέρα ξεκινά ο «αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης να προλάβει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση πριν (ή στο) Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Από Δευτέρα περνούν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις. 

Πάνω από το όριο των 900 μονάδων ο ΔΤΡ, έχοντας ωστόσο περιθώριο μικρής διολίσθησης, χωρίς να ακυρώνεται η ανοδική τάση (σε μηνιαία μέτρηση). 

Πάνω από τις 810 μονάδες ο ΓΔ, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» υψηλότερα ει δυνατόν των 815 μονάδων. 

Στην περιοχή των 2.100 ο FTSE25, με στηρίξεις στις 2.080 (και 2.105) και αντιστάσεις στις 2.130 και 2.145 μονάδες, αν και με βάση την εικόνα των blue chips στη χθεσινή συνεδρίαση θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού επιχειρηθεί η εκ νέου δοκιμή των 2.130 μονάδων. 

Συνεπώς οι κινήσεις stock picking που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα πρώτα 45' της συνεδρίασης θα πρέπει να θεωρηθούν μονόδρομος, τουλάχιστον για σήμερα-αύριο. Και από Δευτέρα βλέπουμε. 

Στο πλαίσιο αυτό χρήζει προσοχής ο όμιλος Viohalco, μετά μάλιστα την ανακοίνωση της συμμετοχής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στη Nedzink, ο Μυτιληναίος όσο παραμένει υψηλότερα των 9,10 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 4,60 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου παρά το αρνητικό ξεκίνημά της, η ΕΥΔΑΠ όσο είναι πάνω από τα 6,20 ευρώ. 

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν εύλογα η MIG μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Cenergy, η Ιντρακόμ, το Πλαίσιο, το Υγεία. 

Στις 11:45 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 9,1 εκατ. ευρώ.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v