Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσπάθεια για... κάτι παραπάνω και τα μέτωπα

Το κρίσιμο επίπεδο για τον τραπεζικό δείκτη, που θα καθορίσει τη συνέχεια για τον κλάδο και το rotation που επιχειρούν οι επενδυτές. Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον και πώς επηρεάζει το διεθνές περιβάλλον την εγχώρια αγορά.

ΧΑ: Η προσπάθεια για... κάτι παραπάνω και τα μέτωπα

Ακάθεκτη η Wall Street στον δρόμο των ρεκόρ και μάλιστα με τριπλό στη χθεσινή συνεδρίαση. Συντηρώντας έτσι η «αγορά των αγορών» τον ρυθμό σε διεθνές επίπεδο, παρότι στην Ευρώπη η κωλυσιεργία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία παραμένει ένα πρόβλημα για τη Φρανκφούρτη, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπονται σήμερα. Ξεπέρασε και το όριο των 100 ημερών (την Τρίτη) η περίοδος «ακυβερνησίας» στη χώρα-μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ευρώπης, την ώρα που από το Παρίσι ο Εμ. Μακρόν υποστηρίζει πως ΗΠΑ, Ισραήλ και Σ. Αραβία οδηγούν σε πόλεμο με το Ιράν

Να... αίφνης μία εστία αφορμών (και) για τις αγορές, για το 2018, το «ιρανικό» αλλά και η προσπάθεια του Παρισιού να εξισορροπήσει -στο μέτρο του δυνατού- τον λεγόμενο άξονα με το Βερολίνο. Σημειωτέον πως το τελευταίο, το μόνο που κατάφερε να... ψελλίσει για το «ιρανικό» ήταν μία -ως συνήθως- γενικόλογη ανακοίνωση περί σεβασμού και bla, bla... Λεπτομέρειες που με το έμπα του νέου έτους μάς προδιαθέτουν για το τι ενδεχομένως να περιμένουμε στη συνέχειά του. Και θα επιμείνω σε μία δική μου επιμονή/εμμονή, στις εκλογές της 4ης Απριλίου στην Ιταλία -το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ευρώπης. 

Αυτά τα ολίγα εισαγωγικά, θεωρώντας τα χρήσιμα και για τις αγορές στη συνέχεια που ακολουθεί και για όσα αφορούν άμεσα-έμμεσα και εμάς. 

Αρκετά όμως στα της μαρκέτας, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να περιγράφει τον αγώνα αγοραστών- πωλητών, που έληξε με απόλυτη ισοπαλία. Με τον ΓΔ στις 817,34, με τον ΔΤΡ στις 904,15, με τον FTSE25 στις 2.110,64 και με τον Mid Cap στις 1.229,70, τον μόνο από τους 4 βασικούς δείκτες με θετικό πρόσημο. Συναλλαγές 39,7 εκατ. μετοχών, τζίρος 42,5 εκατ. ευρώ, με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, FF Group, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. 

Στην πρώτη χθεσινή ανάρτηση στον Εκηβόλο, μεταφέραμε εκτίμηση έγκυρου αναλυτή σύμφωνα με την οποία «...η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 939-965 μονάδων αποτελεί τον πρώτο μεγάλο άθλο για τον ΔΤΡ, όπου θα κριθούν πολλά, πάρα πολλά. Στις παρυφές της ζώνης αναμένεται να διεξαχθούν λυσσαλέες μάχες μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων...» και σε αυτή την προσέγγιση θα μείνουμε και σήμερα-αύριο. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που χθες έδωσε άλλη μία αφορμή για μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων και ευκαιρίες επανατοποθετήσεων από λίγο χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, κινητικότητα και στα blue chips με ανάλογες κινήσεις, κλειδώματος θέσεων, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ανάδειξη νέων ευκαιριών, ενδεικτική η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ με το γρήγορο χρήμα σε εμφανές rotation, βγαίνοντας κατά κανόνα κερδισμένο και συντηρώντας την τάση, που παραμένει ανοδική. 

Για σήμερα περιμένουμε πως οι εξελίξεις στη Γερμανία θα βοηθήσουν ώστε η Φρανκφούρτη να δώσει μία αντίδραση που «χρωστά» ο DAX. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επανέλθουν οι αγοραστές σε ορισμένα blue chips, να συντηρηθεί η εικόνα στις τράπεζες (με τον ΔΤΡ να κρατά τις 900-890 μονάδες) αλλά και επιμέρους μετοχές να παραμένουν ή και να έρχονται στο προσκήνιο. 

Προς τα υψηλά του 1,83 ευρώ ο ΕΛΑΚΤΩΡ, εξελίξεις στον όμιλο MIG, μόχλευση σε μετοχές του ομίλου Viohalco, νέα ιστορικά υψηλά για το ΚΡΙ ΚΡΙ, σίγουρα δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε ούτε σήμερα. 

Με ενδιαφέρον και το «μπαράζ» εκδηλώσεων για το χρηματιστήριο, όπως αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων, την Κυριακή, σε σαφώς καλύτερο κλίμα και διάθεση σε σχέση με την αρχή του 2017.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v