Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν υψηλότερα τράπεζες και blue chips

Ανεβάζουν τον πήχη οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 820-825 μονάδων. Ενισχύεται σταδιακά ο τζίρος, κινητικότητα στα small caps. Ξεχωρίζουν ΔΕΗ, Πειραιώς, Viohalco, ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Συνεχίζουν υψηλότερα τράπεζες και blue chips

Σε θετικό έδαφος μετά τη διερευνητική πρώτη ώρα και το ΧΑ, ακολουθώντας την ανοδική φορά, που από νωρίτερα το πρωί έχει χαράξει η Φρανκφούρτη.

Από τις 814,86 μονάδες ο Γενικός Δείκτης περί τις 10 μονάδες υψηλότερα, με τους αγοραστές να προχωρούν με προσεκτικές κινήσεις στην ενίσχυση των θέσεών τους από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τα blue chips.

Παράλληλα δίνεται χώρος και στα εγχώρια επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στις μικρότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 14:35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών να διαμορφώνεται στις 78/35 ενώ περισσότερες από 30 μετοχές ενισχύονται με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%.

Συνεπώς είναι σε εξέλιξη μία ευρύτερη ανοδική κίνηση της αγοράς από τις μεγάλες μέχρι τις μικρότερες κατηγορίες, σε μία πιθανότατη -σύμφωνα με χρηματιστές- αντίδραση προεξόφλησης εξελίξεων που θα αρέσουν στις αγορές.

Αλλωστε στις πρώτες 3 συνεδριάσεις του 2018, το ΧΑ, με τα χρηματιστήρια της Λισαβόνας και Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των πρώτων με την καλύτερη... εκκίνηση για το νέο έτος.

Αναμφίβολα το «γύρισμα» του DAX συνέβαλε στην αλλαγή κλίματος, τάσης στην Ευρώπη που σε κάποιο βαθμό επηρέασε τις κινήσεις και όσων ενεργούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ θετικά συμβάλλει και η εικόνα των futures στη Wall Street.

Σημαντικό στοιχείο, που -προσώρας- διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση από τις δύο προηγούμενες, η επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών, η αύξηση του τζίρου μετά τις 14:00, διάστημα στο οποίο δραστηριοποιούνται κωδικοί κυρίως από το Λονδίνο.

Εμπειρος αναλυτής εκτιμά πως οι traders δεν πολυπίστεψαν την άνοδο της Τρίτης και τη χθεσινή ισοπαλία πωλητών - αγοραστών, με συνέπεια να έχουν μείνει εκτός παιδιάς την ώρα που για τον ΓΔ η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 3,28% και στο 5,97% για τον ΔΤΡ.

Ενδεχομένως για να μη μείνουν έξω από το παιχνίδι, σήμερα ενισχύουν τις θέσεις τους αφού μάλιστα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης επιβεβαιώθηκαν οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και για τους 3 βασικούς δείκτες.

Ετσι πριν από λίγο ο ΔΤΡ ενισχυόταν 1,15% στις 915 μονάδες, έχοντας ως στόχο τη δοκιμασία της... διακεκαυμένης ζώνης των 939 (έως 965 μονάδες), ο δε FTSE25, με 0,78%, στις 2.127 μονάδες. Ομως μεγαλύτερη είναι η ανοδική κίνηση για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη κατά 1,99% στις 1.255, συνεπικουρούμενος από την πλειονότητα των μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο, Motor Oil, OTE και Jumbo, και 5 από τον Mid Cap.

Μεγαλύτερη απόδοση για: MIG, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΛΓΕΚΑ, Intrakat, Cenergy, ΣΙΔΜΑ κ.α.

Στις 14:50 ο τζίρος ήταν στα 33,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v