Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπέρβαση των 830 μον. για τον ΓΔ

Ανοδικά συνεχίζει η εγχώρια αγορά, ακολουθώντας το διεθνές ράλι με το οποίο ξεκίνησε η χρονιά. Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται και τα ελληνικά ομόλογα. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Υπέρβαση των 830 μον. για τον ΓΔ

Προοίμιο January Effect, παιχνίδι προεξόφλησης ή κάτι άλλο... όποιος και αν είναι ο λόγος του ράλι που «συντονίζεται» από την «αγορά των αγορών» και παρασύρει ασιατικά χρηματιστήρια, Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι και τη Λεωφόρο Αθηνών, το ταμπλό είναι αυτό που «μετράει» για τους traders.

Πάνω και από τις 25.000 μονάδες ο DJIA, με τον Warren Buffet να «βλέπει» καλύτερες μέρες για τις επόμενες γενιές στις ΗΠΑ και με τον S&P 500 ολοταχώς από υψηλό σε υψηλότερο (χθες στις 2.714,37 μονάδες).

Σε αυτό το κλίμα η Wall Street και με τις εξελίξεις στο Βερολίνου προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης (και με τη γερμανική οικονομία να γράφει θετικές επιδόσεις) να λειτουργούν υπέρ των long, η Αθήνα δύσκολα θα μπορούσε να μείνει εκτός παιδιάς. Από τη στιγμή μάλιστα που αρκετά ισχυρά χέρια σπεύδουν να προεξοφλήσουν θετικά τις εξελίξεις, η εικόνα στο ΧΑ διαμορφώνεται λίγο ως πολύ φυσιολογικά.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν προς τις 13.260 μονάδες, προφανώς με τις δέουσες πολιτικές εξελίξεις θα «χτυπήσει» το ιστορικό υψηλό των 13.525 μονάδων.

Στο ΧΑ, προσεκτικές και χωρίς βιασύνη οι κινήσεις των traders σε ευρύ μέρος του ταμπλό και με τα νεότερα από το μέτωπο του ΕΛΛΑΚΤΩΡα να λειτουργούν υπέρ των αγοραστών. Από νωρίς χθες το πρωί ο Εκηβόλος είχε προϊδεάσει για τα επικείμενα στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, με αναφορές όχι μόνο για την ΕΛΤΕΧ Ανεμος αλλά και για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (σε δεύτερο χρόνο).

Η αγορά θέλει deals, θέλει «καύσιμο» προκειμένου να συντηρηθεί η τάση, να ακολουθήσει τον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων. Τα νεότερα από τον κατασκευαστικό όμιλο μπορεί να αφορούν άμεσα τις δύο εισηγμένες, ωστόσο θεωρούνται προοίμιο γενικότερων ανακατατάξεων στον κλάδο και όχι μόνο.

Ηδη ο κλάδος της υγείας «τρέχει» σχεδόν ένα χρόνο, στα μέταλλα η Fidelity έχει στο monitor τον όμιλο Viohalco, στα Ελληνικά Πετρέλαια τοποθετούνται ισχυρά χέρια, στα χρηματιστηριακά γραφεία καλλιεργούνται (και πάλι) προσδοκίες για το project του Ελληνικού.

Και σε αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η πτωτική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η επικείμενη έκδοση του νέου τίτλου, που εάν «προλάβουν» οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούσε να βγει ακόμη και την επομένη του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Θυμίζοντας πως στις 19 του μηνός η αγορά περιμένει με εύλογο ενδιαφέρον και την ετυμηγορία της Standard & Poor's.

Στα επιμέρους, γενικότερα καλή η εικόνα, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει υψηλότερα (ο ΔΤΡ με 1,34% στις 928,24 μον.), η πλειονότητα των blue chips σε θετικό έδαφος και με ικανοποιητική μόχλευση σε μεσαία- μικρή κεφαλαιοποίηση.

Μέτριες οι συναλλαγές, θυμίζοντας όμως πως και χθες ο ρυθμός επιταχύνθηκε, εντολές δόθηκαν μετά τις 14:00, εντεινόμενες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Στο 0,328 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, πάνω από την πρόσφατη αντίσταση, στο 1,89 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,66 ευρώ η Πειραιώς και στο 0,8765 ευρώ η Eurobank. To 53% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά ικανοποιητικός για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Intralot, Cenergy, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development κ.ά.

Ενθαρρυντικό το ότι έχει έρθει στο προσκήνιο (κυρίως μέσω της ειδησεογραφίας) ένα μέρος της αγοράς που δεν ήταν και τόσο προβεβλημένο. Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Χαλκόρ, ΑΝΕΜΟΣ κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες μετοχών.  Στις 11:30 ο τζίρος ήταν στα 7,5 εκατ., η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 60/11(!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v