Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Swap «βάλσαμο» για τις ελληνικές τράπεζες

Τα κέρδη που γράφουν ενάμιση μήνα μετά την ανταλλαγή ομολόγων που έκανε το ελληνικό δημόσιο. Ποιά μεγέθη επηρεάστηκαν θετικά και τι σημαίνει αυτό για τους ισολογισμούς.

Swap «βάλσαμο» για τις ελληνικές τράπεζες

Βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης και ενίσχυση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, πέτυχαν οι τράπεζες από την ανταλλαγή (swap) των ελληνικών ομολόγων.

Τα όποια έσοδα από την ανταλλαγή των τίτλων, που είτε «περάσουν» απευθείας στην καθαρή θέση ή πρώτα εμφανισθούν στους ισολογισμούς ως κέρδη, επηρεάζουν άμεσα και θετικά, την κεφαλαιακή ισχύ, ενισχύοντας τον αντίστοιχο δείκτη έως και κατά 50 μονάδες βάσης.

Οπως εξηγεί στο Εuro2day.gr, τραπεζικός παράγοντας που σχετίζεται με τη διαδικασία, τα έσοδα που προέκυψαν από το swap, προσμετρώνται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών. Ανάλογα με την Τράπεζα, ο δείκτης Core Tier I βελτιώνεται από 30 – 50 μονάδες βάσης, ποσοστό που δεν είναι αμελητέο.

Το αν τα έσοδα από το swap περάσουν στα κέρδη ή την καθαρή θέση, είναι καθαρά λογιστικό, εξηγεί ο ίδιος παράγοντας, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις διαβουλεύσεις που έχουν την περίοδο αυτή οι τράπεζες με τους μεγάλους ελεγκτικούς και λογιστικούς οίκους.

Σημασία, είναι, ότι από την στιγμή του swap και μετά – σχεδόν ενάμιση μήνας από την ανταλλαγή (28 Νοεμβρίου 2017) –οι τράπεζες γράφουν κέρδη, καθώς υπάρχει σημαντική άνοδος των τιμών στην αγορά.

Οι τιμές των νεών ομολόγων έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο συγκριτικά με τα παλαιά ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο swap (υπενθυμίζεται ότι ένα ποσοστό ομολόγων παρέμεινε στα χαρτοφυλάκια και δεν ανταλλάχθηκε).

Είναι σημαντικό να τονισθεί, τονίζουν στελέχη τραπεζών από το treasury, ότι από μία και μόνο κίνηση (το swap) βελτιώθηκε σημαντικά η κεφαλαιακή επάρκεια.

Τα καινούρια ομόλογα, πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, έχουν ”τρέξει” πολύ μέσα στον ενάμιση μήνα, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν ως τίτλοι αναφοράς (benchmark).

Η άνοδος των τιμών έχει αποφέρει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα για τις τράπεζες ανάλογα με το ποσοστό ομολόγων τους που συμμετείχαν στο swap.

Για παράδειγμα, με δεδομένο ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, υποχώρησαν από το 5% το Νοέμβριο, στο 3,60% σήμερα, μία τράπεζα με ομόλογα 1 δισ. ευρώ, θα γράψει κέρδη 130 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, αν μία τράπεζα αντάλλαξε ομόλογα 2 δισ. ευρώ, έγραψε κέρδη 260 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν αν υπολογισθεί η μείωση της απόδοσης (1,40%) επί 9% (πτώση της απόδοσης κατά 1% μεταφέρεται ως άνοδος της τιμής κατά 9%). Με βάση τον υπολογισμό αυτό, με την πτώση του yield κατά 1,40%, οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν κατά 12,60%.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν στελέχη μεγάλων λογιστικών οίκων, σε περίπτωση πώλησης θυγατρικής εταιρίας που συμμετείχε στο swap, π.χ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε το έσοδο αυτό των κερδών από το swap, θα υπολογισθεί ως one off κέρδος και θα αφαιρεθεί από τον αγοραστή, στη διαδικασία πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v