Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διερευνητικές κινήσεις για το... κάτι παραπάνω

Το μοτίβο των τελευταίων συνεδριάσεων και η φειδωλή προσφορά των πωλητών. Προσδοκίες για S&P και νέο ομόλογο συντηρούν το κλίμα, ενώ επιχειρηματικές κινήσεις δίνουν τον τόνο. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Διερευνητικές κινήσεις για το... κάτι παραπάνω

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, στην Ευρώπη το ευρώ στήριξε τις αγορές και στο ΧΑ η συνεδρίαση αναλώθηκε σε stock picking, με φορτσάρισμα... μικρομεσαίων. Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές, τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτά που στήριξαν την άνοδο των μετοχικών αξιών. 

Στο ΧΑ, εν μέσω πληροφοριών και φημών με κυριότερες αυτές που αφορούν στην πίεση της Φρανκφούρτης για πλειστηριασμούς κατά... πάντων, ο τραπεζικός κλάδος ανταπεξήλθε με ενδοσυνεδριακή υποχώρηση έως τις 952,45 και επανάκαμψη με θετικό κλείσιμο στις 961,25 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, η πορεία των βασικών δεικτών πραγματοποίησε κίνηση σε σχήμα W, με την προσφορά να απορροφάται έως τις 14:00-14:30, τους αγοραστές να ενεργοποιούνται σταδιακά προς το δεύτερο μέρος και στο τέλος, ο μεν ΓΔ να διαμορφώνεται στις 852,81 σχεδόν υψηλό ημέρας και ο FTSE25 στις 2.186,67 με το... μοιρογνωμόνιο, που λένε, ακριβώς στο υψηλό ημέρας. Αυτά με συναλλαγές 38,3 εκατ. μετοχών, με τζίρο 71,5 εκατ. ευρώ, αλλά με 19,8 εκατ. να αφορούν στο μεγάλο πακέτο, που άλλαξε χέρια στη μετοχή του Σαράντη. Ουσιαστικά καθαρός τζίρος κάτι παραπάνω από τα 50 εκατ., δηλαδή λιγότερος από τον μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας (των 64 εκατ. ευρώ).

Και χθες φειδωλή η προσφορά των πωλητών, υπομονετικοί οι αγοραστές, μέχρι οι τιμές να καθίσουν σε τεχνικά επίπεδα, συντονισμένη ενεργοποίηση και απόλυτα τεχνική διαμόρφωση των βασικών δεικτών. Τα προγράμματα εντολών συναλλαγών -πωλήσεων/αγορών- λειτούργησαν για ακόμη μία φορά «ρολόι», τα ισχυρά χέρια πήγαν τις μετοχές όπως ήθελαν και το κλείσιμο του FTSE25 ακριβώς στο όριο των 2.186 μονάδων καταδεικνύει πόσο γνώστες είναι οι συμμετέχοντες στο trading και σε ποιο βαθμό ελέγχουν τις κινήσεις μίας «ρηχής» αγοράς.

Αφορμής δοθείσης, τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα κινήθηκαν πιο επιθετικά, δίνοντας έναν άλλον τόνο, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 68/45 και με 25 μετοχές να καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 4%. 

Σήμερα-Παρασκευή, η συνέχεια με τους δύο βασικούς δείκτες ΓΔ και FTSE25 στις... ράγες, όπως χαρακτηριστικά «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, προετοιμάζοντας την επόμενη κίνηση. Καταλύτης της, κατά γενική εκτίμηση, η ετυμηγορία της Standard & Poor's το βράδυ της Παρασκευής, με το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας να ακολουθεί. Και το νέο ομόλογο να έπεται. 

 

Στον ρυθμό αυτών, με προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις και με γνώμονα και τη Wall Street αναμένονται οι συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή. Λελογισμένες κινήσεις, διερευνητικές... βολές προς τις 860 μονάδες, ζητούμενη την επιβεβαίωση των 2.186 ως στήριξη πλέον, stock picking και συγκέντρωση δυνάμεων ενόψει της προσεχούς εβδομάδας. Οπότε και κρίνονται αρκετά. 

Στα επιμέρους, εξελίξεις σε επιχειρήσεις και κλάδους, εταιρικά νέα, προοπτικές συντηρούν το κλίμα υπέρ των long και δίνουν αφορμές για κάτι καλύτερο. 

Στο επίκεντρο η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ/Τέρνα, η Jumbo, ο Sarantis, η Αεροπορία Αιγαίου, ο επανακάμψας ΟΤΕ αλλά και δυνάμεις όπως ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Ιντρακόμ, Intralot και J&P ΑΒΑΞ, Cenergy, ΙΑΣΩ κ.ά.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v