Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα νέα δεδομένα μετά την πτώση

Δυο μήνες είχε να δει η αγορά συνεδρίαση με τον ΓΔ συνεχώς στο «κόκκινο». Η επιστροφή στις 841 μονάδες και οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Το σύνηθες «μάζεμα» στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

XA: Τα νέα δεδομένα μετά την πτώση

Καθαρά πτωτική, η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με κυριότερα χαρακτηριστικά την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και την νέα ενίσχυση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που διέκριναν, όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. "day by day", είχαν να το δουν περισσότερο από δύο μήνες. Πιο συγκεκριμένα, από την συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου (ημερήσια μεταβολή -2,27%), είχαν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν μόνιμα στο "κόκκινο", ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σημερινή επιστροφή των πωλητών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ήταν αποτέλεσμα, επιθετικότερων, κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, ή ξεκινά νέο κύμα διόρθωσης, με άγνωστη την τελική κατάληξη.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/12 (-1,54%).

Αξίζει αναφοράς, ότι στα χαμηλά ημέρας η μετοχή της Alpha Bank (-2,50%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,929 ευρώ (-3,55%), της Εθνικής (-0,58%) μέχρι τα 0,328 ευρώ (-4,09%), της Eurobank (-2,36%) μέχρι τα 0,839 ευρώ (-5,73%) και της Πειραιώς (-4,38%) μέχρι τα 3,304 ευρώ (-8,43%).

Για τους πιο "νευρικούς" traders που κινούνται με πιο γρήγορα αντανακλαστικά, το "stop" στο ημερήσιο "long" εντοπίζεται για την Alpha Bank στα 1,86 ευρώ, για την Εθνική στα 0,3010 ευρώ, για την Eurobank στα 0,805 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,43 ευρώ, σε κλείσιμο.

Διιστάμενες οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών, μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι η σημερινή διόρθωση ήταν "εντός προγράμματος" και όσοι ασχολούνται με το Χ.Α., επί καθημερινής βάσεως, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συνεδριάσεις, όπου η διόρθωση θα δείχνει ότι μπορεί και να ... ξεφύγει λίγο.

Όμως το γεγονός ότι σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, είναι ακόμα μία ένδειξη ότι "φρέσκο χρήμα" μπαίνει στην Αγορά, αναζητώντας "επενδυτικές ευκαιρίες", έστω και αν δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που επισημαίνουν πως οι περισσότεροι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν μπορούν να θεωρηθούν "προκλητικά φθηνοί", καθώς δεν είναι λίγες οι μετοχές, από τα μη Τραπεζικά blue chips, που διαπραγματεύονται σε πολυετή, η ακόμα και κοντά σε ιστορικά υψηλά (!)

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχολογία παραμένει με την πλευρά των αγοραστών, όμως δεν μπορεί να μην επισημανθεί η έλλειψη διάθεσης, από τον μη Τραπεζικό 25αρη, να κινηθεί ως "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών, βραχυπρόθεσμων, κερδών, μέχρι η Αγορά να "χωνέψει" τα υψηλά 7μηνου και να προσπαθήσει να αναμετρηθεί με την δύσκολη ζώνη 858 - 860.

Οι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, απλά παραπέμπουν στην συνεχιζόμενη αύξηση των "short" θέσεων σε Τράπεζες και ΔΕΗ (ήταν και οι τίτλοι που κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες στα χαμηλά ημέρας), από τα γνωστά Ξένα χαρτοφυλάκια.

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Δεν είχαμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αλλά στις επιμέρους μετοχές η Jumbo για άλλη μια φορά ξεπέρασε στο εξάμηνο ακόμα και τις εκτιμήσεις του κ Βακάκη, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο οποίος έτρεξε με 10,22%. Στα πολύ θετικά κατατάσσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 2% τα έσοδα ανά κατάστημα στην Ελλάδα, που αποτελεί και το 65% περίπου των εσόδων. Ωστόσο, η τιμή στα 16 - 17 ευρώ ανά μετοχή, προς το παρόν δείχνει να έχει ενσωματώσει τις προσδοκίες μας και για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε πιθανότατα απόδοση αντίστοιχη της Αγορά" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Μικτά τα, σημερινά, μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση των αποδόσεων για το Ελληνικό 2ετες (στο 1,485%) και πλάγια κίνηση για την απόδοση του 10ετους (3,75%).

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που και σήμερα απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον (οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 44,5%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), "πιστωτική επέκταση 1% προβλέπεται για την Τρ. Πειραιώς το 2018. Τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν κυρίως σε Επιχειρήσεις και Μικρομεσαίους, ενώ η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη με πιστωτική επέκταση, μετά το ξεκίνημα της κρίσης", σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με email της Τράπεζας που έλαβε το πρακτορείο, η Πειραιώς οδεύει προς δείκτη δανείων/καταθέσεων στο 100%, ενώ στα τέλη του 2017 τα "κόκκινα" δάνεια (NPL) ήταν κάτω των 20 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 20,1 δισ. ευρώ.

"Έχουμε πετύχει σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Αυτό συμβαδίζει με τις προσδοκίες, μιας και είμαστε καλά τοποθετημένοι, ώστε να εξαλείψουμε πλήρως τον ELA το 2018. Η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η σταδιακή άρση των 'capital controls' και η περαιτέρω πρόσβαση στις Χρηματαγορές θα είναι οι βασικοί μακροοικονομικοί οδηγοί για το 2018", τονίζει ο Χρ. Μεγάλου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ, για όσο χρονικό διάστημα διακρατήσουν τα χιλιάδες ακίνητα που θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στην κατοχή τους (αφενός, από τους πλειστηριασμούς, αφετέρου, από τις οικειοθελείς παραδόσεις και ανταλλαγές ακινήτων από τους 'κόκκινους' Δανειολήπτες) και τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία και όχι με την αντικειμενική, όπως ισχύει σήμερα, ετοιμάζονται να ζητήσουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Τράπεζες από το Υπουργείο Οικονομικών και τους Δανειστές. ".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 915,76 μονάδες (-4,73%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 930,31 (-3,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 939,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,25%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η σημερινή "διάσωση", έστω και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, της πρώτης στήριξης στις 939 μονάδες, αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή υποχώρηση, έστω και αν κάποια στιγμή πήρε ανησυχητικές διαστάσεις, δεν είναι παρά μόνο ένα "goal" από τους "short" που ασφαλώς και δεν θα κρίνει την έκβαση του "αγώνα".

Αντίθετα, οι "long" θα πρέπει να ανησυχούν αν ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συνεχίσει να κινείται "νότια" και δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 910 - 908 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Το momentum θα αλλάξει δραματικά, με κλείσιμο χαμηλότερα των 858 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ένα στα δέκα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα παραμένει σε εκκρεμότητα στις 22 Ιανουαρίου, όταν αναμένεται να μπει από το Eurogroup η πρώτη, αλλά λειψή μέχρι νεωτέρας, σφραγίδα για την ολοκλήρωσή της.

Η εξέλιξη αυτή είναι σε πλήρη γνώση των Δανειστών, δεν συνιστά ανατροπή και δεν δημιουργεί καμία ανησυχία στους κόλπους της Κυβέρνησης. Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, περίπου δέκα από τα 110 προαπαιτούμενα, κυρίως Υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε και για ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 29 Ιανουαρίου. Η εκπλήρωση και των τελευταίων προαπαιτουμένων θα γίνει έως την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Φεβρουαρίου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπως προαναφέρθηκε, στα χαμηλά ημέρας ο τίτλος της ΔΕΗ (-2,95%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,26 ευρώ (-4,64%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Στην περίπτωση της μετοχής της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η πρώτη στήριξη στα 2,27 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" είναι λίγο πιο κάτω από το σημερινό, ενδοσυνεδριακό, χαμηλό και πιο συγκεκριμένα στα 2,22 ευρώ.

Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει την "καταπακτή" προς τα 2,08 - 2,05 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση στα 2,54 ευρώ.

Μένοντας στα μη Τραπεζικά blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι τίτλοι που έδειξαν διαθέσεις αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας και επιστροφής σε θετικό πρόσημο και οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί που παρέμειναν σε "πράσινο φόντο" μέχρι τέλους, ήταν αυτοί της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,57%) και της ΕΕΕ (+0,30%).

Σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα, στοιχεία του Χ.Α., η μετοχή της ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 8,87% και έχει περάσει στην 2η θέση της κατάταξης, με πρώτο τον τίτλο του ΟΤΕ (συμμετοχή 9,61%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον "μόνιμο μπαλαντέρ" της Αγοράς.

Για την περίπτωση της Aegean, αν ο τίτλος επιμείνει σε κλεισίματα υψηλότερα των 8,62 ευρώ, αλλάζουν σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα, καθώς η μετοχή κινείται σε υψηλά 8μηνου, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,05 ευρώ. Τα 8,09 ευρώ το "stop" στο ημερήσιο "long".

Μπορεί η σημερινή υποχώρηση να μην έφερε σημαντικούς, τεχνικούς, προβληματισμούς, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως σίγουρα αυξάνει την επαγρύπνηση για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, διασώθηκε στο κάτω όριο της πρώτης ζώνης στήριξης 845 - 841, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 825 - 823 και 798 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 789 και εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 807 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,09%), τερμάτισε την συνεδρίαση στην στήριξη των 2162 μονάδων, ενώ οι αγοραστές έχουν σαν επόμενα "οχυρά" τις 2140 - 2132 και 2110 - 2106 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα, αναμένεται καταιγισμός από κινήσεις "stop long".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πιθανές διορθωτικές συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, με δεδομένο το δίμηνο ράλι του Γενικού Δείκτη και την κορύφωση στα υψηλά εξαμήνου" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η Αγορά έχει καλωσορίσει σειρά ευνοϊκών παραγόντων, όπως το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανοδική τάση στους Ξένους δείκτες, ενώ βελτιωμένες είναι και οι Τραπεζικές αποτιμήσεις, που λειτούργησαν το τελευταίο διάστημα με τη λογική του "πιεσμένου ελατηρίου".

Πλέον ζητείται ο καταλύτης που θα ωθήσει τον Δείκτη, με το στόχο των 860 μονάδων να παραμένει στο τραπέζι.

Αξιοπρόσεκτο το "σπάσιμο" του επιτοκίου απόδοσης 4% για το Ελληνικό δεκαετές, που μειώνει συνεχώς το spread σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά ομόλογα. Οι παρούσες τιμές δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για έξοδο της Χώρας στις Αγορές εντός του έτους.

Η ομαλοποίηση των συνθηκών στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό "κοκτεϊλ" το 2018, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από την πορεία διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων και τις μεθόδους ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης του κλάδου.

Στα θετικά της Αγοράς η καταγραφή πολυετών υψηλών για σειρά τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Υπενθυμίζουμε ότι μία μετοχική Αγορά είναι δυνατότερη, όσο λιγότερα τμήματά της υποαποδίδουν.

Σε αυτά τα πλαίσια και σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη, ο Τραπεζικός δεν έχει καταφέρει να αναρριχηθεί σε υψηλά εξαμήνου, κάτι που επιβεβαιώνει τη διάθεση για "stock picking" εταιρειών με πιο "ευκολοδιάβαστους" και υγιείς ισολογισμούς. Θεωρητικά οι μη Τραπεζικοί τίτλοι προσφέρουν χαμηλότερη μεταβλητότητα, κάτι που είναι θετικό για μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια που, επιπλέον, δεν έχουν τη διάθεση για "εν θερμώ" συναλλαγές.

"Σε διεθνές επίπεδο, σημειώνουμε την τελευταία βουτιά του bitcoin, την πρόσφατη άνοδο του Ευρω/Δολαρίου πάνω από το 1,20 και το ασύλληπτο ράλι του Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά και χωρίς (μέχρι αυτή την ώρα) εμφανείς ενδείξεις σοβαρής διόρθωσης" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,89%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-0,54%).

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρή υποχώρηση για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

"Η πρόσφατη ενίσχυση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου δεν βοηθάει", δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι. Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο κ. Νοβότνι σημείωσε επίσης πως "η ΕΚΤ δεν έχει στόχο για την ισοτιμία του Ευρώ και ως εκ τούτου θα παρακολουθεί τις εξελίξεις".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης ήταν 0,4%, σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο και 1,4% σε ετήσια βάση, σε πτώση από το 1,5% του Νοεμβρίου.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι μετοχές της Βρετανικής εταιρείας Κατασκευών και Υπηρεσιών "Interserve", μετά από δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για μεγάλη ανησυχία Υπουργών της Βρετανικής Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ομάδα για την παρακολούθηση της εταιρείας, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε για την κερδοφορία της τον Σεπτέμβριο, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική της ευρωστία.

"Το δημοσίευμα των FT έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Ανταγωνίστριας 'Carillion' στις αρχές της εβδομάδας, δείχνοντας τις ανησυχίες αναφορικά με τον τομέα του outsourcing στη Βρετανία", όπως μεταδίδει το Reuters. Η ίδια η εταιρεία, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

"Οι μετοχές της Ε.Ε. θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες Περιοχές", σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι τα Νομίσματα της Περιοχής θα κερδίσουν γενικά τους Ομολόγους τους από τις Ανεπτυγμένες Αγορές.

Σύμφωνα με την MS, "οι μετοχές της Ευρωζώνης είναι διαπραγματεύσιμες με 19% discount σε όρους προβλεπόμενου P/E έναντι των ΗΠΑ και 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Ο δείκτης FTSE 100 είναι φθηνότερος από τις Παγκόσμιες μετοχές και το Ευρώ παραμένει 8% χαμηλότερα από την ισοτιμία που προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Επενδυτικής Τράπεζας". Η MS πιστεύει ότι η Περιοχή διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα στην πολιτική αλλά και στις πολιτικές επιλογές.

Σχετικά με την πολιτική, το 2018 θα μπορούσε να "δει" νέα ηγεσία στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και θα έχει και τη νέα θητεία στη Fed, ενώ αντίθετα στην ΕΚΤ η θητεία του Mario Draghi διαρκεί ως το 2019.

"Η Ευρώπη είναι μια ελκυστική επενδυτική ιστορία φέτος, που βασίζεται στα δυνατά στοιχεία της αποτίμησης και στα θεμελιώδη και λιγότερο στην ευφορία που επικρατεί στο τέλος του κύκλου, όπως συμβαίνει σε άλλες Αγορές".

Στις μετοχές, οι προτιμώμενοι τομείς της MS είναι η Ενέργεια και οι Χρηματοοικονομικές Εταιρείες.
Σε νομίσματα, προτιμάει το Ευρώ, το Πολωνικό Ζλότι και το Ρωσικό Ρούβλι και για όσους έχουν μικρότερο ορίζοντα δύο έως τριών μηνών, τη Νορβηγική και τη Σουηδική Κορώνα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,9% τον περασμένο μήνα, λαμβάνοντας ώθηση και από ισχυρά κέρδη στην εξορυκτική παραγωγή. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως η βιομηχανική παραγωγή θα ενισχυθεί κατά 0,4%.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 8,2% το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2010. Για το σύνολο του 2017, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε 1,8% υψηλότερα. Είναι η πρώτη ετήσια αύξηση από το 2014.

"Η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος και ενδεχομένως και παραπάνω, για να αποτρέψει μια 'υπερθέρμανση' της Οικονομίας", δήλωσε ο Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κάπλαν. Ο ίδιος επισήμανε πως η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει κοντά στο 3% στο τέλος του έτους και ο πληθωρισμός να ενισχυθεί.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 833,26 μονάδες (-2,29%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 837,54 (-1,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 841,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,33%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 75,9 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ). Άλλαξαν χέρια 60965110 μετοχές, από τις οποίες οι 43687961 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας η ΕΥΔΑΠ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και παρά το αρνητικό κλίμα και σήμερα σημειώθηκαν ενδιαφέρουσες κινήσεις.

Έτσι, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+0,57%) και Mermeren (+1,45%), ενώ η τελευταία συμφωνία της Intralot (+1,09%) για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Καζίνο Πάρνηθας, έφερε συνειρμούς συγκριτικών αποτιμήσεων που έδειξαν ευνοϊκοί για την Τεχν. Ολυμπιακή (+17,16%).

Δείχνει να επιστρέφει προς τα πρόσφατα υψηλά η Space Hellas (+4,76%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Creta Farm (+2%), ενώ όλο και περισσότερους "φίλους" δείχνει να αποκτά ο Κέκροπας (+4,17%) που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Κορδέλλου (+6,39%), Reds (+2,87%), Frigoglass (+1,60%), διακρατεί τα πρόσφατα κεκτημένα η Καράτζης (+0,83%), πρώτη διόρθωση μετά τις 20/12 για την Έλτον (-1,30%), ενώ η Revoil (+9,82%) "ρεφάρισε" το χθεσινό -8,20%.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα, με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, παρά ταύτα 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Και νέα αλλαγή σκηνικού, με σημαντικές απώλειες στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η ένταση της υποχώρησης και οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και τις αύξησαν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.106 συμβόλαια).

Στα 4.622 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.393 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.838, 4.684 για τον Ιανουάριο, 5.047 για τον Φεβρουάριο και 107 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.145 και 2.184 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.727), Εθνική (15.228), MIG (6.763), Alpha Bank (11.825), Πειραιώς (5.905), ΔΕΗ (982), Μυτιληναίο (556), Intralot (2.268), Ελλάκτωρα (526), Viohalco (406), Cenergy (781), ΑΔΜΗΕ (206), ΟΤΕ (489), Τέρνα Ενεργειακή (312), Lamda Development (123), ΕΧΑΕ (276), Ελ. Πετρέλαια (167), ΟΠΑΠ (127).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.788, Eurobank 49.940, Εθνική 119.337, Alpha Bank 29.924, Viohalco 10.803, Τρ. Αττικής 13.285, Intralot 14.336 και Πειραιώς 17.687.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                         Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,59%
 
2017-12-13
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.578.807 τεμ., (από 9.055.425 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 113.256.492 τεμ. (113.264.492), Πειραιώς 9.324.021 τεμ. (9.319.021), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251) και Eurobank 21.024.419 τεμ. (20.421.679).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v