Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανασύνταξη δυνάμεων μετά τη διόρθωση

Τα νέα δεδομένα για την αγορά, μετά την πρώτη ουσιαστική πτώση από τα... μέσα Νοεμβρίου. Το «κλείδωμα» κερδών και ο καταλύτης της S&P. Τα σημεία αναφοράς για τους δείκτες. Ποιες μετοχές έδειξαν «χαρακτήρα». Πτωτικά στο άνοιγμα.

ΧΑ: Ανασύνταξη δυνάμεων μετά τη διόρθωση

Επανήλθε στο... ράλι και μάλιστα με τριπλό ρεκόρ η Wall Street, στέλνοντας το μήνυμα στις αγορές ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης. Νωρίτερα στις ευρωαγορές είχαν επικρατήσει οι πωλητές, ενώ στο ΧΑ η πτώση δημιουργούσε νέα δεδομένα. 

Σε μία συνεδρίαση που είχε αφορμές για μερική κατοχύρωση θέσεων και υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, πωλητές και αγοραστές «έφεραν» τον Γενικό Δείκτη έως τις 833,26, για να κλείσει τελικά στις 851,23 μονάδες. Αντίστοιχα στον τραπεζικό κλάδο, που έχοντας υπεραποδώσει από τον Δεκέμβριο, ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις, η υποχώρηση έφθασε έως τις 915,76, για να διαμορφωθεί στις 939,64 αλλά και στον FTSE25, με υποχώρηση έως τις 2.140,57 και τελική τιμή στις 2.162,89 μονάδες. 

Συναλλαγές στα 60,9 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 75,8 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. με τη μορφή πακέτων και το 45% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο. Πρακτικά στη χθεσινή συνεδρίαση «κλειδώθηκε» μέρος σημαντικών υπεραξιών, θυμίζοντας στο χθεσινό σχόλιό μας πως επί της ουσίας επρόκειτο όχι μόνο για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση του 2018 αλλά την πρώτη μεγάλη υποχώρηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Με τη σημαντική ανοδική κίνηση της αγοράς από το... χείλος των 700 έως τις παρυφές των 860 μονάδων να δρομολογείται με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips να ακολουθούν, με νέα υψηλά και πολλές μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών να δίνουν διψήφιες αποδόσεις. 

Σήμερα-αύριο, δύο σημαντικές συνεδριάσεις για τους traders και λόγω της λήξης της απλής σειράς στα παράγωγα, η πρώτη για το 2018, κυρίως όμως για την επιβεβαίωση (ή όχι ) των... στοιχημάτων που έχουν παιχτεί με αφορμή τη βαθμολόγηση του οίκου Standard & Poor's. Την Παρασκευή το βράδυ θα έχουμε εικόνα για το πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα, θα έχουμε πρόγευση των διαθέσεων για το τι βλέπουν για τη συνέχεια. Συνακόλουθα για μία σειρά πραγμάτων, με πρώτο και πολύ σημαντικό την έκδοση του νέου ομολόγου. 

Εάν θεωρήσουμε πως τις τελευταίες συνεδριάσεις οι traders ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους πλησιάζοντας την «τοπική κορυφή» των 860 μονάδων και ότι τα «μαζέματα» που έχουν γίνει από τα ισχυρά χέρια από τα χαμηλά των συνεδριάσεων από τη Δευτέρα μέχρι και χθες Τετάρτη, τότε σήμερα-αύριο δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι περισσότερο από κινήσεις ανάλογου χαρακτήρα. 

Σημείο αναφοράς οι 836 μονάδες για τον ΓΔ, ζητούμενο ένα κλείσιμο και σήμερα υψηλότερα, οι πιθανές κινήσεις προεξόφλησης ορισμένων (κυρίως όσων εκτιμούν ότι ο Standard & Poor's θα αναβαθμίσει το outlook κατά δύο βαθμίδες, σε Β+), η στάση όσων επιλέγουν τη (λογική) τακτική της μερικής κατοχύρωσης κερδών. 

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα-αύριο θα έχουμε μία επανάληψη των κινήσεων των traders των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, ενδεχομένως αύριο, μετά τη δημοπρασία της λήξης (για το ΣΜΕ του δείκτη), μία προσπάθεια προεξόφλησης από ορισμένους long, αλλά η επιχείρηση υπέρβασης (ή όχι) των 860 μονάδων να γίνει τη Δευτέρα. 

Στα επιμέρους, η Coca Cola (ξανα)λειτούργησε ως αντίβαρο, σε Αεροπορία Αιγαίου είχαμε αγοραστές και θετικό πρόσημο, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μικρή υποχώρηση που ισοδυναμούσε με... άνοδο, μάζεμα σε Εθνική, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, ενώ από τον Mid Cap, Ανεμος, Ικτίνος, Intralot, Ιντρακόμ έδειξαν πως ευνοούνται από τις εξελίξεις. 

Στις 38/73 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, η χειρότερη σε βάρος των αγοραστών από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου. 

Στο ΧΠΑ, τα ΣΜΕ του δείκτη με μικρό discount, διορθώθηκε σημαντικά στο τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης, ενώ έγιναν 4.687 στην τρέχουσα σειρά και 5.047 με μεγαλύτερο discount. 

Σήμερα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το GREK, καθώς τα στοιχεία που «ανεβάσαμε» χθες ήταν τριών ημερών πίσω και χωρίς την αργία της Δευτέρας στη Wall Street.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v