ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Διεθνείς Αγορές και stress test οδήγησαν σε σημαντική πτώση τράπεζες (-5,3%) και Γενικό Δείκτη (-2,08). Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα για τα δεικτοβαρή blue chips που τοποθετούνται τα «stop loss» και οι στηρίξεις.

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Καθαρά πτωτική, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και θα ολοκλήρωνε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών η επικράτηση των εν δυνάμει πωλητών, ήταν περίπου εμφατική, αν δεν υπήρχαν οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες και η μικρή ανάκαμψη των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο Τραπεζικός κλάδος, καθώς στις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, προστέθηκαν και οι ανησυχίες για την αυριανή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) που θα αναφέρει τις παραδοχές των σεναρίων των "stress test".

Σύμφωνα με εγχώριους διαχειριστές, μπορεί οι ανακοινώσεις της EBA να δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο και να δώσουν απαντήσεις κατά προσέγγιση, στο ερώτημα πιθανών ανακεφαλαιοποιήσεων, όμως αυτό είναι ένα θέμα που δεν έπαψε ποτέ να φοβίζει την Αγορά και πολύ περισσότερο τους traders που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ και οποίοι έσπευσαν να μειώσουν θέσεις, με τις κινήσεις να παίρνουν, σχετικά, επιθετικό χαρακτήρα.

Σημαντικό ρόλο στις σημερινές πιέσεις, έπαιξαν και τα αρνητικά πρόσημα στις Διεθνείς Αγορές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 904,02 μονάδες (-6,71%), στις 17.00 βρέθηκε στις 914,78 (-5,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -5,3% του Τραπεζικού δείκτη, είναι οι μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 2,5 μηνών, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 16/11/2017 (-8,04%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τεχνικά η απώλεια της σημαντικής στήριξης στις 965 μονάδες έφερε αύξηση πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν έτι περαιτέρω όταν ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα των 930 μονάδων, που ήταν και το ημερήσιο "stop long".

Δεν ήταν πολύ καλύτερη η τεχνική εικόνα στους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν ενδοσυνεδριακό σήμα "αποβίβασης".

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα "stops" για τους γρήγορους παίκτες ήταν στα 1,92 ευρώ για την Alpha Bank (-4,52%), στα 0,334 ευρώ για την Εθνική (-4,52%), στα 0,828 για την Eurobank (-6,04%) και στα 3,27 ευρώ για την Πειραιώς (-7,54%).

Με βάση τα τελικά κλεισίματα, Alpha Bank και Εθνική έδωσαν ένα πρώτο σήμα εξόδου, ενώ μόνο η Εθνική παραμένει υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με αγωνία αναμένουν οι διοικήσεις των Τραπεζών την πιο δύσκολη, ως προς τη διαχείρισή της, παραδοχή που θα τους στείλει αύριο το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), όσον αφορά στην αποτίμηση της αξίας των υπό ρευστοποίηση ενεχύρων/ακινήτων για την 3ετία 2018-2020.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο στη βελτίωση της χρηματοδότησης, την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία, αλλά απέχουν ακόμη από μια πλήρη ανάκαμψη", αναφέρει ο Οίκος Standard and Poor's σε έκθεσή του για τον κλάδο.

Ο Οίκος εκτιμά ότι οι ζημίες από τα δάνεια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, περίπου στο 10,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς οι Τράπεζες συνεχίζουν να εγγράφουν ζημίες από τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους. Περίπου το 51,6% της έκθεσης των Τραπεζών ήταν μη εξυπηρετούμενο (με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017) και ο Οίκος θεωρεί ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να πετύχουν σημαντική μείωση.

"Η Αγορά κινήθηκε υψηλότερα, χθες, σε αντίθεση με τους μεγάλους Διεθνείς δείκτες, που έδειξαν σημάδια κόπωσης μετά από ένα ξέφρενο ράλι τιμών, κυρίως στις ΗΠΑ. Τα futures σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι ενδεχομένως να συνεχιστούν οι πιέσεις και σήμερα γεγονός που ίσως επηρεάσει και το Χ.Α. μιας και βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία. Η επιτυχία άλλης μίας ομολογιακής έκδοσης από το Ελληνικό Δημόσιο θα λειτουργήσει προστατευτικά σε πιθανές εισερχόμενες πιέσεις. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να παραμείνουμε πάνω από τις 870 μονάδες για να μην πυροδοτηθούν πωλήσεις. Σημειώνουμε ότι σε περίπου ένα μήνα από τώρα θα διεξαχθούν οι Ιταλικές εκλογές και αυτό μπορεί να αναδυθεί ως μια πηγή ανησυχίας το επόμενο διάστημα" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

"Όταν η Ελλάδα ξαναβγεί, τις επόμενες ημέρες, στις Αγορές με το επταετές ομόλογο, πιθανότατα θα βρει πολλούς Αγοραστές, όχι μόνο διότι η οικονομία της Χώρας σταθεροποιείται, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν και πολλά άλλα χαρτιά με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη", γράφει το Bloomberg.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα, στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ, αιφνιδίασε αρνητικά τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι δεν απέκλειαν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, η εικόνα "ξέφυγε", τουλάχιστον ενδοσυνεδριακά στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Ακόμα και οι περισσότερο υποψιασμένοι, που υποστήριζαν ότι σε μία "bull market" οι διορθώσεις, πολλές φορές, παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα, είδαν την σημερινή κίνηση της Αγοράς και κυρίως το σημαντικά "άδειασμα" των τιμών, μετά το μέσον της συνεδρίασης, με αυξημένο σκεπτικισμό.

Στα θετικά της συνεδρίασης, ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν συνοδεύτηκε από μεγάλη αύξηση του τζίρου, άρα δεν πήρε χαρακτηριστικά επιθετικού "ξεπουλήματος", ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα η Grivalia για τη χρήση 2017.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+1,79% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ΟΠΑΠ (+0,45%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,17%)

Για την περίπτωση της ΕΕΕ, αξίζει υπενθύμισης ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 1,37%. Σε κάθε περίπτωση, αν υπερβεί την αντίσταση στα 28,20 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 28,80, ανοδική διαφυγή από τα οποία δίνει σήμα επανατοποθετήσεων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 26,50, 26,05 και 25,70 ευρώ.

Παραμένουν σε υψηλά 49 μηνών τα Ελ. Πετρέλαια, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 9,40 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 7,91 ευρώ.

Σε υψηλά 37 μηνών κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ και αν προσμετρηθούν τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών κινείται προς πολυετή υψηλά (!) Πρώτη ζώνη αντίστασης στα 10,95 - 11,30 ευρώ, μέσα στην οποία έκλεισε ο τίτλος. Το κοντινό "stop" στα 9,50 ευρώ.

Σημαντικές οι πιέσεις στην ΔΕΗ (-7,27%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 10,3%), λόγω της υπεραπόδοσης που είχε καταγραφεί στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. To "stop" στο ημερήσιο στα 2,78 ευρώ, με πρώτη στήριξη στην ζώνη 3,05 - 2,95 ευρώ. Στόχος και αντίσταση που θέλει προσοχή τα 3,47 ευρώ, σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών.

Το "πάλεψε" σε μεγάλο κομμάτι της συνεδρίασης η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,37%), αν και ο τίτλος κινείται σε υψηλά 8ετιας. Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 5,20 ευρώ, διατηρεί ανοιχτό τον δρόμο για κίνηση προς τα 5,80 ευρώ, ενώ το ημερήσιο "stop long" έχει ανέβει στα 4,75 ευρώ.

Εννοείται ότι η σημερινή, σημαντική, υποχώρηση της Αγοράς, "φόβισε" τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Από τις μετοχές που επέδειξαν διαθέσεις να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, με "ανοιχτές" εντολές αγορών συνεχίζει να "ανηφορίζει" η Ιντερτέκ (+17,65%), επιμένουν πλαγιοανοδικά ΓΕΔ (+7,41%) και Newsphone (+6,43%), ενώ η Centric (+6,51%) έδωσε ανοδική αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+4,55%) που όμως υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 1,56 ευρώ (+18,18%), προς νέα πολυετή υψηλά τα Πλ. Κρήτης (+1,51%), ανά τακτά χρονικά διαστήματα δηλώνει παρουσία ο πωλητής στην Creta Farm (-5,96%), ενώ "ντουμπλάρισαν" στις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Trastor (+4,24%), Παπουτσάνης (+3,22%) και Intralot (+0,74%).

Για την περίπτωση της τελευταίας και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, "δοκιμάζεται νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Μία κατοχύρωση του επίπεδου ανοίγει τον δρόμο για το 1,80 μεσοπρόθεσμα. Τα 1,53 κοντινή αντίσταση και το ημερήσιο "long stop" στα 1,31 ευρώ.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε κάποιες πρώτες σκέψεις, όσον αφορά την διαγραμματική απεικόνιση των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικός Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 875 μονάδες και πάρα πολλά θα παιχτούν στην επόμενη και κύρια στήριξη των 861 μονάδες. Ενισχύθηκε σημαντικά, η πρώτη αντίσταση στις 897 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,57%) και μετά την απώλεια των 2230 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2205 και 2177 μονάδες. Το ημερήσιο "stop", στις 2140 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζεται το θετικό momentum στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με το Γενικό Δείκτη να έχει προσεγγίσει την ζώνη των 880 - 888 μονάδων" αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Με μία απόδοση από την αρχή του έτους περί το 10,5%, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μαζί με τα Χρηματιστήρια της Ρωσίας και Βραζιλίας (που παρουσιάζουν παραπλήσιες αποδόσεις) στις κορυφαίες θέσεις, από πλευράς χρηματιστηριακών αποδόσεων Παγκοσμίως.

Όσο το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον παραμένει από ουδέτερο έως θετικό και οι εγχώριες εξελίξεις βαδίζουν σύμφωνα με το θετικό σενάριο, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι η διαφαινόμενη κινητικότητα σε εταιρικές συμφωνίες, αλλά και η επανάκαμψη του ενδιαφέροντος Ξένων αναλυτών και Επενδυτικών Οίκων για Ελληνικές μετοχές.

Η αύξηση του τζίρου είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη, αλλά δείχνει μία μικρή ανάκαμψη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε σε μέσα επίπεδα τζίρου άνω των 100 εκατομμυρίων ημερησίως.

Η σημαντική κινητικότητα σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι για διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πέραν των γνωστών Δεικτοβαρών μετοχών. Οι Τράπεζες παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό και συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με τα "stress tests".

Βραχυπρόθεσμα, η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από τον Οίκο Fitch στις 16/2, σε συνδυασμό και με το βαθμό επιτυχίας που θα έχει η έκδοση επταετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία, μπορούν να οδηγήσουν την Χρηματιστηριακή μας Αγορά στην υπέρβαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Συνεχίζεται η θετική πορεία και των Διεθνών Αγορών, με τους Αμερικανικούς δείκτες να παραμένουν στην ζώνη ιστορικών υψηλών, τροφοδοτούμενοι, κυρίως, από την αυξημένη ρευστότητα.
Βεβαίως τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια διορθωτική κίνηση, που θα μπορούσε να αποδοθεί κυρίως στην ανησυχία που προκαλείται από την αύξηση των αποδόσεων των μακροχρονίων Αμερικανικών Κρατικών ομολόγων.

Ανησυχία που βλέπουμε σταδιακά να μεταφέρεται και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ζητούν την συντομότερη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

"Μένει να δούμε το προσεχές διάστημα, κατά πόσον οι Χρηματιστηριακές Αγορές θα επανασταθμίσουν την άποψή τους, σε σχέση με τις προσαρμογές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και αν θα επέλθει κάποια αλλαγή στην επιθυμία ανάληψης ρίσκου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικότερες διορθώσεις τους χρηματιστηριακούς δείκτες" τονίζει ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-1,43%).

Αρνητικά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Ιαπωνίας έδειξαν αύξηση 3,6% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, μέγεθος που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την αύξηση στο 1,8% την εξεταζόμενη περίοδο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική Οικονομία επεκτάθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνοντας την καλύτερη ετήσια απόδοση, από το 2011 καθώς η εκλογή του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Οικονομία ενισχύει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

"Η Γερμανική Κυβέρνηση αναβάθμισε ελαφρώς την πρόβλεψή της για τον Εθνικό πληθωρισμό του έτους, στο 1,7%, από 1,6% που ήταν προηγουμένως", σύμφωνα με Κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters. Ο Εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν είναι εναρμονισμένος με τις Χώρες της ΕΕ, αυξήθηκε το περασμένο έτος στο 1,8%, από 0,5% που ήταν το 2016.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών επεκτάθηκε η Οικονομία της Ευρωζώνης το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ το οικονομικό κλίμα παραμένει υψηλό στην αρχή του 2018, αν και λίγο χαμηλότερα από το υψηλό 17 ετών. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6%, σε τριμηνιαία βάση, το δ’ τρίμηνο του 2017, όπως αναμενόταν, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε άνοδο 2,7%. Συνολικά το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%.

"Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά το 3% που είχε σημειωθεί το 2007", όπως σημειώνει το Reuters.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, το ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ στο σύνολο του 2017 αυξήθηκε κατά 2,5%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 114,7 μονάδες, έναντι του υψηλού 17 ετών των 115,1 μονάδων που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης που καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε είκοσι Πόλεις ενισχύθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης S&P Case/Shiller σημείωσε άνοδο 6,4%. Το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε ενισχυθεί 6,3% σε ετήσια βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 859,72 μονάδες (-3,03%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 863,76 (-2,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 868,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,08%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 82,1 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας ο ΑΔΜΗΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών απωλειών, η δεύτερη της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και μεγάλη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (86.324 συμβόλαια).

Στα 16.055 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.590 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.745, 3.094 για τον Φεβρουάριο και 651 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.216,5) κινήθηκε μεταξύ 2.195,25 και 2.263,25 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.668), Εθνική (34.928), MIG (10.014), Alpha Bank (10.591), Πειραιώς (6.836), ΔΕΗ (8.501), Μυτιληναίο (455), Intralot (2.946), Ελλάκτωρα (558), Viohalco (406), ΑΔΜΗΕ (909), ΟΤΕ (565), Τέρνα Ενεργειακή (654), ΓΕΚ (844), Lamda Development (103), Ελ. Πετρέλαια (617), Cenergy (215), Τρ. Αττικής (123), ΕΥΔΑΠ (189), ΕΧΑΕ (187), ΟΠΑΠ (194).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 87.959, Eurobank 52.246, Εθνική 148.563, Alpha Bank 33.952, Τρ. Αττικής 12.917, Intralot 19.096, Ελλάκτωρα 10.383 και Πειραιώς 20.962.

Ας σημειωθούν τα 70 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                           Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,59%
 
2018-01-02
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.501.625 τεμ., (από 9.516.371 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.676.823 τεμ. (112.930.563), Πειραιώς 9.582.880 τεμ. (9.582.880), ΔΕΗ 3.137.251 τεμ. (3.137.251), Eurobank 22.314.815 τεμ. (22.024.815), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v