Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βασικά «ζητούμενα» για το χρηματιστήριο

Κοκτέιλ... πονοκεφάλων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές. Οι εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό, οι τουρκικές προκλήσεις και το δίπολο πλειστηριασμοί-stress test. Ποιες είναι οι στηρίξεις και οι μετοχές που καθορίζουν την τάση.

Τα βασικά «ζητούμενα» για το χρηματιστήριο

«Πονηρή» η χθεσινή συνεδρίαση, μετά και τις εξελίξεις του Σαββατοκυριακοδεύτερου, εξίσου «πονηρή» και η σημερινή. Novartis και επίσημη έναρξη των stress tests στη... σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Συνεπώς ετοιμαζόμαστε για συνεδρίαση alert...

Με τους short να έχουν αποκτήσει προβάδισμα μετά και το Eurogroup της Δευτέρας, τη συντήρηση της γεωπολιτικής έντασης με συνέπεια τη χθεσινή οπισθοχώρηση της αγοράς προς τις 841,83 μονάδες. Με χαμηλό ημέρας στις 836,09 μονάδες για τον ΓΔ αποφεύχθηκε το κλείσιμο χαμηλότερα της σημαντικής στήριξης των 838, ενδεχόμενο που σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή θα επιδείνωνε τεχνικά την εικόνα. Αλλά και στην αρχική προσπάθεια αντίδρασης των long για τον ΓΔ δεν κατέστη δυνατή καν η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 850 μον., ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή αντίστασης. 

Μη εκταμίευση της δόσης και κόντρα Ντράγκι-Τσακαλώτου, νέες NAVTEX από την Τουρκία επιβάρυναν το κλίμα χθες σε μία λίγο ως πολύ διολίσθηση δεικτών και μετοχών. Το ενθαρρυντικό είναι πως ένα σημαντικό μέρος της προσφοράς μαζεύτηκε από τα χαμηλά ημέρας με έντεχνα κλεισίματα προς το τέλος, στις δημοπρασίες. Ενδειξη πως τα ισχυρά χέρια παρά τις επιφυλάξεις, την επαναφορά της πολιτικής ρευστότητας στο εσωτερικό, διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Από την άλλη, ορισμένοι κατοχυρώνουν θέσεις εκτιμώντας πως σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον οι μετοχές έχουν περιθώρια να κυλήσουν χαμηλότερα. 

Και ερχόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση, με υποχώρηση χθες βράδυ στην= Wall Street, ημέρα Novartis σήμερα, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά, τις κινήσεις των ξένων. 

Με συγκριτικά καλύτερη εικόνα από χθες, ο τραπεζικός κλάδος έναντι των blue chips, θα είναι κατά την εκτίμησή μας ο ρυθμιστής της τάσης, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Και όπως από νωρίτερα σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ξεκινά σήμερα η άσκηση για τον έλεγχο αντοχής των τραπεζών, με έναν σκληρό μήνα διαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ μπροστά και τρεις κρίσιμες ημερομηνίες στον ορίζοντά μας: 28 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου και αρχές Απριλίου. 

Με πλεονέκτημα οι short, δεν θα πρέπει να χαθούν σήμερα οι 838 μονάδες για τον ΓΔ και οι 905/900 για τον ΔΤΡ. Τζίρος 55,4 εκατ. ευρώ χθες, στον μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας, με το 37% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Κορρέ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Lamda, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, Coca Cola, Grivalia, ΔΕΗ, FF Group, Viohalco, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. Σημαντικά πακέτα, θα δοθεί προσοχή περισσότερο στα 2 του ΟΤΕ, λόγω της αυριανής τιμητικής του Οργανισμού. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με τις ελπίδες των long να έχουν εναποτεθεί στον ΟΤΕ, στη βαρύτερη μετοχή του ΧΑ. 

Συνεπώς ζητούμενη για σήμερα η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες, η ει το δυνατόν συγκριτικά καλύτερη κίνηση των τραπεζικών έναντι των blue chips και στο θετικό σενάριο, η επαναφορά της Alpha Bank πάνω από τα 1,98-2 ευρώ και της Εθνικής υψηλότερα των 0,3176-03180 ή έστω μίας εκ των δύο, προκειμένου να (υπο)στηριχθεί ο δείκτης. 

Παράλληλα «τρέχουν» οι νέες χθεσινοβραδινές προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, τα... απόνερα της κόντρας για τους πλειστηριασμούς (από σήμερα θεωρητικά ενεργοποιούνται καθ' ολοκληρίαν οι ηλεκτρονικοί) και βεβαίως η κορύφωση (;) της υπόθεσης για τη Novartis, σε ένα πολιτικό σκηνικό που... ήδη μυρίζει μπαρούτι. 

Τι περιθώρια έχουν για σήμερα οι long; Να αντέξουν οι άμυνές τους, να μη χαθούν σε «κλείσιμο» οι 838 μον., να βγει μπροστά είτε η Alpha Bank, είτε η Εθνική και να συνεχιστεί η μόχλευση στον ΟΤΕ. Εφεδρείες χθες από Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, Viohalco, σε ετοιμότητα για σήμερα οι Coca Cola, ΤΙΤΑΝ, τη στιγμή που δεν περνούν απαρατήρητα ούτε η καλή εικόνα των Αεροπορίας Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, φυσικά της Lamda Development και από τα Mid Caps περισσότερων μετοχών όπως J&P Αβαξ, Ικτίνος, Κορρές, Νηρέας, Πλαίσιο, Fourlis, ΟΛΘ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΑΘ, AsCo. 

Συνεκτιμώντας πως ο τζίρος συντηρείται στα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, στα 50-55 εκατ., που πρακτικά παραπέμπει σε αναμονή των ισχυρών χεριών, αλλά και επιλεκτικών ρευστοποιήσεων/κλείδωμα θέσεων σε blue chips με συγκριτικά καλύτερη εικόνα για αρκετά mid caps, όπου οι ξένοι έχουν πολύ μικρότερες έως μηδενικές θέσεις.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v