Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πλαγιοκαθοδικά» κινείται το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικο Δείκτη στα επίπεδα των 835 μονάδων. Απώλειες για Εθνική Τράπεζα, Τιτάνα, Μotor Oil, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΤΕ. Kέρδη σημειώνουν Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

«Πλαγιοκαθοδικά» κινείται το Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα η λίγο ως πολύ αναμενόμενη πίεση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εκτός και εντός συνόρων εξελίξεις έχουν δώσει προβάδισμα στους short, με συνέπεια να συντηρείται το επιφυλακτικό κλίμα σε ομόλογα και μετοχές.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε νωρίτερα η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Ρώμη, με το κλίμα σαφώς διαφορετικό σε σχέση με πριν, το πρώτο sell-off στη Wall Street. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,22% προς τις 12.445 μονάδες, την ώρα που στο Μιλάνο ο ΜΙΒ συνέχιζε χαμηλότερα κατά 0,57% προς τις 22.553 μονάδες.

Με αυτό το περιβάλλον εκτός και τα όσα διαδραματίζονται εντός, η συντήρηση των ήπια διορθωτικών διαθέσεων είναι αναπόφευκτη, όπως και οι δοκιμασίες της αγοράς προς τις περιοχές των πρώτων στηρίξεων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ενδεικτικά της προσεκτικής στάσης και των πωλητών και των αγοραστών, με την προσφορά να απορροφάται μεν αλλά σε διολισθαίνουσες τιμές.

Εως τις 835 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, επίπεδο απ' όπου σταδιακά ανέκαμψε ελαφρώς προς τις 838, που είναι και το σημείο αναφοράς μας για σήμερα. Και ει δυνατόν σε «κλείσιμο» του ΓΔ.

Περιορισμένης έκτασης οι πωλήσεις στην πλειονότητα των κλάδων, από τράπεζες μέχρι τηλεπικοινωνίες και τρόφιμα-ποτά, καθώς οι εντολές πώλησης καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Περιορισμένης έκτασης μεν η μικρή/ελεγχόμενη μείωση θέσεων, πλην όμως σταθερή χθες και σήμερα, τουλάχιστον στα πρώτα 45' της συνεδρίασης. Τουλάχιστον προσώρας πωλητές και αγοραστές βρίσκουν σημεία σύγκλισης και τιμές σχετικά καλές. Προς τις 910 μονάδες υποχώρησε ο ΔΤΡ, με πωλητές σε Alpha Bank, ETE και Πειραιώς και με τη Eurobank να διαφοροποιείται ανοδικά.

Το 37% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη μετοχή της Eurobank. Στο 1,965 η Alpha Bank, στο 0,3072 η Εθνική, θα πρέπει τουλάχιστον η μία από τις δύο να επανακάμψει στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Κορρέ, Μυτιληναίου, Coca Cola, J&P Αβαξ, MIG, Motor Oil, FF Group κ.α.

Στο επίκεντρο, λόγω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων αύριο, ο ΟΤΕ (πριν την έναρξη) και τα ΕΛΠΕ (μετά τη λήξη), με τη μεν μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί έως τα 12,04 και των δε ΕΛΠΕ να αντιδρά έως τα 8,32 ευρώ.

Στο εύρος των 12,04-12,12 ευρώ ο ΟΤΕ θα πρέπει στη συνέχεια της συνεδρίασης να μη χάσει τα 12,05 ευρώ, αν και με βάση τη χθεσινή εικόνα θα πρέπει να περιμένουμε για μετά τις 14:00, όταν ενεργοποιήθηκαν πολλές εντολές από «ξένα χέρια».

Στα 8,10-8,32 ευρώ τα ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνουν -τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης- το σήμα long που έχουν προς τα 8,45-8,55 ευρώ. Με αγοραστές ο Μυτιληναίος, στα 9,46, όπως επίσης η Lamda Development στα 7,10 ευρώ.

Από τα mid caps ξεχωρίζουν Νηρέας, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, MLS, ΟΛΘ, Ιντρακόμ, ΚΛΜ, Ικτίνος. Στις 24/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο 1/2 η αναλογία. Στις 11:15 ο τζίρος ήταν στα 4,4 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας που τηρούν traders και επενδυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v