Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ένα... θετικό σοκ στο Χρηματιστήριο

Θετικό το ξεκίνημα στο ΧΑ που καλείται να ακολουθήσει τη θετική τάση στις αγορές, κόντρα στα εγχώρια προβλήματα. Στοίχημα η αύξηση του τζίρου. Κρίσιμη η υπέρβαση των 838 μονάδων. Ποιες μετοχές αναμένεται να «σηκώσουν το βάρος».

Ζητείται ένα... θετικό σοκ στο Χρηματιστήριο

Πάρτι των long από Wall Street μέχρι Φρανκφούρτη, αλλά με την Αθήνα να μην... ακούει στους ανοδικούς ρυθμούς των αγορών.

Αλλη μία επίδειξη δύναμης χθες βράδυ στην «αγορά των αγορών», άλλη μία ευκαιρία χαμένη για την υπέρβαση της «στοιχειωμένης» περιοχής των 850 μονάδων, με συνέπεια ο ΓΔ να «κλείνει» έστω και οριακά χαμηλότερα των σημαντικών 838 μονάδων. 

Μία σειρά εγγενών προβλημάτων και αρνητικών εξελίξεων έχουν βαρύνει εδώ και καιρό το κλίμα στο ΧΑ, έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση της στάσης ορισμένα ισχυρά χέρια, αλλαγή στάσης που αποτυπώνεται στη μερική μείωση θέσεών τους όχι τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο σε συγκεκριμένα blue chips. Χθες αναφερόμασταν σε δύο περιπτώσεις, των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, τις οποίες θεωρούμε ενδεικτικές αυτής της αλλαγής, καθώς και οι δύο μετοχές «κλείνουν» αύριο με σημαντικές απώλειες για τον Φεβρουάριο. 

Εδώ και τρεις εβδομάδες και παρά το ότι στις διεθνείς αγορές ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ των δύο sell-offs στη Wall Street, με αποτέλεσμα σε κύρια χρηματιστήρια οι δείκτες να επανέλθουν υψηλότερα, στο ΧΑ, ο ΓΔ δεν λέει να... ξεκολλήσει από την περιοχή των 850 μονάδων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χθες ο ΓΔ έχασε και τις 838 μονάδες, με συναλλαγές 20,5 εκατ. μετοχών και τζίρο 31,4 εκατ. ευρώ. Ισως αυτό, τα χαμηλά μεγέθη, να είναι από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις, πως δηλαδή τα ισχυρά χέρια δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη τους και απλά αναζητούν μία ευκαιρία, μία αφορμή για να επανέλθουν στην αγορά. 

Ποιο θα μπορούσε να είναι το θετικό... σοκ που θα ενεργοποιούσε εκ νέου αγοραστές, την ώρα που από Moody's μέχρι UBS, ο αμερικανικός παράγων, δηλώνει την (υπο)στήριξή του, είναι προς αναζήτηση, με τις τελευταίες εξελίξεις (των υπουργικών παραιτήσεων) να οδηγούν αναπόφευκτα προς έναν ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος

Παράλληλα, όπως σημείωναν χθες χρηματιστηριακοί παράγοντες, ένας επιπλέον λόγος/αφορμή για περαιτέρω αδρανοποίηση των long ήταν η επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με συνέπεια να δοθεί ακόμη ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές. Εκτίμηση παραγόντων που μεταφέραμε με ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, συμπληρώνοντας το γεγονός πως η διόρθωση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούνταν με σημαντική προσφορά, με πωλήσεις κυρίως από ξένα χέρια. 

Για σήμερα-αύριο, δύο τελευταίες συνεδριάσεις για τον Φεβρουάριο, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για επαναφορά της long τάσης είναι η υπέρβαση σε «κλείσιμο» τουλάχιστον των 838 μονάδων. 

Εκ των πραγμάτων η εστίασή μας σε μετοχές-σηματωρούς που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, να περάσουν το μήνυμα.

Και ίσως η... καταλληλότερη να είναι αυτή του ΟΤΕ, δεδομένου του αυξημένου ειδικού βάρους της. 

Από τις λίγες ενθαρρυντικές ενδείξεις της χθεσινής συνεδρίασης, κρατάμε την καλή παρουσία συγκεκριμένων εισηγμένων-σηματωρών, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ακόμη 2-4 αυτής της κατηγορίας. 

Για να δούμε σήμερα... 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v