Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση ήπιων τόνων. Συνεχίζεται η μετατόπιση επενδυτικών θέσεων μεταξύ τραπεζών και blue chips. Ανοδος για Lamda Development μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πτωτικές διαθέσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες έχει ξεκινήσει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο μέχρι Αθήνα. Σε ήπιους ρυθμούς οι μέχρι τώρα κινήσεις των traders, καθώς ζητούμενο είναι η διασφάλιση των τρέχοντων επιπέδων, που αφήνουν ανοιχτά, για την επόμενη εβδομάδα, και τα δύο ενδεχόμενα, τόσο το ανοδικό, όσο το πτωτικό.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί οριακά «κρατώντας» τις 12.450 μονάδες (η γραμμή άμυνας παραμένει στις 12.300 μον.), την ώρα που τα futures του S&P στη Wall Street παραπέμπουν σε «ανοδικό» ξεκίνημα κατά 0,22% στις 2.717 μονάδες.

Στο ΧΑ, μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 36% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, συντηρώντας πρακτικά τη συναλλακτικότητα που εδώ και μέρες καταγράφεται στα blue chips και σε μετοχές-σηματωρούς.

Οπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλιά μας, αυτή η αλλαγή συσχετισμών στην κατανομή μεταξύ τραπεζικών/blue chips «δείχνει» πως ορισμένα funds, ισχυρά χέρια κατοχυρώνουν θέσεις τους σε μη τραπεζικά χαρτιά. Δεδομένου ότι το σημαντικό μέρος αυτών των τοποθετήσεων αφορά σε μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, εύλογα εικάζεται ότι με αυτές τις πωλήσεις «κλειδώνονται» κέρδη.

Στην περιοχή των 840 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας στις 839 και ζητούμενη την επιβεβαίωση σε «κλείσιμο» των 838 μονάδων, όπως από την αρχή της εβδομάδας έχει «μετρήσει» έγκυρος αναλυτής.

Στην περιοχή των 2.160 ο FTSE25, με χαμηλό ημέρας στις 2.147 και στις 924 ο ΔΤΡ. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτών των χαμηλών τιμών ως στηρίξεων για σήμερα, τότε συντηρούνται οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ΧΑ πάνω από τις σημαντικές 850 μονάδες. Κατά γενική εκτίμηση ειδικών της αγοράς, η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων για τον ΓΔ είναι σημαντικό σημείο αναφοράς και πέριξ αυτής θα παιχτούν οι πιθανότητες είτε για κίνηση προς τις 863 και καταληκτικά προς τις 878 και 886 μονάδες, είτε για υποχώρηση χαμηλότερα των 838 προς τις 820 μονάδες.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις, ήταν θέμα χρόνου οι traders να ανέβουν λίγο υψηλότερα, με πιθανή την εκ νέου «δοκιμασία» των 850 μονάδων. Πιο ευκρινή εικόνα θα έχουμε μετά τις 14:00-14:30. Η εξισορρόπηση του τραπεζικού κλάδου, το «μάζεμα» των αρχικών μικρών απωλειών, έβγαλε αγοραστές σε Πειραιώς, Eurobank και λίγο αργότερα σε Alpha Bank. Στο 1,46% η εβδομαδιαία απόδοση του ΔΤΡ, με ζητούμενο ένα θετικό «κλείσιμο» για αυτόν τον κύκλο των τεσσάρων συνεδριάσεων.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε blue chips, με εύλογη την... πρωτιά για τη Lamda Development, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ευνοϊκές για το mega project του Ελληνικού. Με αγοραστές έως 3,5% υψηλότερα προς τα 7,40 ευρώ, με απόδοση 10,25% στην εβδομάδα.

Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και σε μετοχές των Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Coca Cola κ.ά.

Στις 12:30 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 17 εκατ. ευρώ. Στις 55/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για CPI, Κέκροψ, Πλαστικά Κρήτης, Cenergy, ΕλβάλΧαλκόρ κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v