Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, με περιορισμένο τζίρο. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό, σε θετικό έδαφος η Πειραιώς. Συνεχίζει υψηλότερα η Lamda, ξεχωρίζει και η ΔΕΗ. Πιέσεις και στα ομόλογα. Καλύτερη εικόνα στα mid caps.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πωλήσεις σε ομόλογα και μετοχές οδηγούν στο 4,34% το 10ετές και χαμηλότερα προς τις 838 μονάδες το ΧΑ.

Ηπια ανοδικές τάσεις διαμορφώνονται σε Παρίσι, Λονδίνο, αλλά με τη Φρανκφούρτη λίγο υψηλότερα, την ώρα που τα futures του S&P στη Wall Street παρέπεμπαν σε ανοδικό «άνοιγμα» 0,43% στις 2.723 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ υπερτερούν οι πωλητές, με κινήσεις τους σε πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τη μεσαία κατηγορία να υποχωρεί με συγκριτικά μικρότερες απώλειες.

Μέτριες συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, παραπέμποντας σε φειδωλές ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών και προσεκτικές επιλεκτικές κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών.

Χαμηλότερα στις 840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 2.150 ο FT25 και στις 925 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών. Συντήρηση δυνάμεων σε λίγο χαμηλότερες τιμές αλλά -προσώρας- με επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων και απορρόφηση της όποιας προσφοράς «βγαίνει» από τις 845+ μονάδες.

Με τον ΓΔ στις 840 ο ΓΔ, «μετρώνται» οριακές απώλειες (0,59%) σε διάστημα εβδομάδος, σε έναν κύκλο 4 συνεδριάσεων που χαρακτηρίστηκε από ένα σωρό σημαντικές (και μη) εξελίξεις.

Αδιαμφισβήτητα το κλίμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και (κυρίως) η περαιτέρω όξυνση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω (και) από την αγορά.

Επιφυλακτικότητα, που νωρίτερα αποτυπώθηκε με επιβάρυνση στα ομόλογα, συνακόλουθα στις μετοχές (υποκείμενη αγορά και παράγωγα).

Στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται οι επιλεκτικές πωλήσεις, όπως σημειώναμε στην αρχή του σχολίου, με συνέπεια την άσκηση πιέσεων σε μετοχές και δη στις τραπεζικές.

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, με σταθερές την Alpha Bank στο 1,998 και την Πειραιώς στα 3,59 ευρώ. Με πωλήσεις σε Εθνική, στο 0,3156, και σε Eurobank, στο 0,8265 ευρώ.

Το 37% του τζίρου πραγματοποιείται στις τράπεζες, με συγκριτικά ικανοποιητική δραστηριότητα σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, αλλά και Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Jumbo κ.α.

Με αγοραστές στις 8 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με τη Lamda Development να ενισχύεται και σήμερα έως τα 7,50 ευρώ, νωρίτερα. Με απόδοση 10,46% η μετοχή αναδεικνύεται... πρωταθλητής εβδομάδας.

Εως τα 2,84 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 5,37 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έως τα 18,48 της Motor Oil. Στα 5,08 η Τέρνα Ενεργειακή, με τη... θυγατρική να υπεραποδίδει αυτή την εβδομάδα έναντι της... μητρικής.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τα mid caps, με περισσότερες μετοχές στο συν. Αναλυτικότερα: Cenergy, Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, AsCo, Ιντρακόμ, Intralot, Πλαστικά Θράκης.

Λίγο πριν τις 15:00 ο τζίρος ήταν στα 27,9 εκατ. ευρώ. Στις 51/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v