Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πονταρίσματα σε μικρή και μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στο χρηματιστήριο. Η στάση των ξένων επενδυτών και οι μετοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο σύνολο του ταμπλό. Ο κρίσιμος ρόλος των τραπεζών και η πορεία των ελληνικών ομολόγων.

ΧΑ: Τα πονταρίσματα σε μικρή και μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Με οριακές απώλειες, 0,23%, έκλεισε η εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη στις 844,12 μονάδες. Ομως στο μείον 3,20% όσον αφορά στη μηνιαία "μέτρηση", απώλειες που δύσκολα θα μπορέσει να εξισορροπήσει στις τρεις συνεδριάσεις που μένουν για το τέλος του Φεβρουαρίου. Με οριακά θετική απόδοση, 0,49%, σε εβδομαδιαία αλλά σημαντική απόκλιση, 6,30%, σε μηνιαία μέτρηση ο Δείκτης Τραπεζών και ο ft25 στις 2.160,33 με μικρές απώλειες και στα δύο αντίστοιχα διαστήματα.

Μέσος ημερήσιος τζίρος στα 55,7 εκατ. ευρώ- για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα- δείχνοντας το... κατέβασμα ταχύτητας και από την πλευρά των πωλητών και από τη μεριά των αγοραστών. Για μία βολική συσσώρευση, που διευκολύνει και τις δύο πλευρές, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς τουλάχιστον μέχρις ότου διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη συνέχεια. Είτε προς τη μία, για πάνω από τις 850/860 είτε προς την άλλη, προς τς 820 μονάδες, κατεύθυνση.

Ξένες αγορές και "εσωτερικές" εξελίξεις οι δύο κύριες παράμετροι που καθορίζουν την στάση των ισχυρών ξένων χεριών (που ελέγχουν περί τα 38- 40 δισ. της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ) συνεπώς της κατεύθυνσης που θα έχει μέχρι και την Τετάρτη (κλείσιμο μηνός) και τις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου.

Τα μηνύματα των ξένων αγορών, δηλαδή της Wall Stret, είναι ευνοϊκά για τους long, μετά το θεαματικό ράλι στην Wall Street με το βλέμμα σε Fed και ομόλογα. Εχοντας τις "πλάτες" της "αγοράς των αγορών" οι ευρωπαικές θα μπορούσαν από Δευτέρα να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα.

Στις "εσωτερικές" εξελίξεις, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκα, πιο ρευστά με αρκετούς... joker, που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να φέρουν τα πάνω- κάτω και τούμπαλιν.  Πόσο "καύσιμο" μπορεί να δώσει η Moody's "μετρούσε" το Σάββατο, ο Γιώργος Σαββάκης και θα συμπληρώσω, πως όντως η συγκεκριμένη κίνηση του ξένου (αμερικανικού) οίκου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν game changer (που γράφει ο Γιώργος) ακριβώς επειδή προέρχεται από την πλευρά του αμερικανικού παράγοντα.

Από τη άλλη η ανιούσα που δείχνουν ότι παίρνουν τα ομόλογα, διεθνώς, σε συνδυασμό με το εντασιακό κλίμα στα εθνικά μας λειτουργούν ανασχετικά στην όποια διάθεση των long να "τρέξουν" ανοδικά την αγορά. Εκτίμηση μου, πως ακόμη και εάν από Δευτέρα τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall Street κάνει... ράλι, στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι ώστε οι αγοραστές να είναι πιο προσεκτικοί, πιο επιφυλακτικοί.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, ο πρώτος που αντέδρασε στην αναβάθμιση-έκπληξη της Moody's δείχνοντας πως θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την αγορά είτε πέραν των 850/860 είτε προς τις 820 μονάδες.

Πολύ κοντά στην πρώτη αντίσταση των 925 μονάδων ο ΔΤΡ θα φανεί από Δευτέρα κιόλας εάν υπάρχουν τα περιθώρια για κίνηση προς τις 940/950 με στόχευση προς την περιοχή των 990/1.000 μονάδων. Αυτό σε ορίζοντα τέλους μηνός, εβδομάδος.  Εθνική και Alpha Bank οι δύο κύριοι παίκτες για τον κλάδο, που από Τρίτη μπαίνει σε ρυθμούς SSM, stress tests κ.λπ. που τον επηρεάζουν άμεσα.

Σημειωτέον, πως την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο ένα ποσοστό κατά τι λιγότερο από τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσε σε τζίρους που πραγματοποιούνταν στις 4 συστημικές τραπεζικές. Ενδειξη, πως το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχουν από την αρχή του έτους συντηρητικά, (κυρίως) επιθετικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν μειωθεί αισθητά. Στο 5,20% η απόδοση του ΔΤΡ από την αρχή του έτους, με την Alpha Bank στο 11,92%, την Εθνική στο μείον 1,25%, την Eurobank στο μείον 4,47% και στο 16,61% για την Πειραιώς (από 2/1/18).

Να συνεκτιμηθεί, πως την Δευτέρα είναι η προγραμματισμένη γ.σ της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου εκτός από τα επί μέρους (αποτελέσματα, μέρισμα) με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του Διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα στην οποία γίνονται αναφορές στις εκτιμήσεις για το 2018.

Στα blue chips τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιείται συγκριτικά (με τις προηγούμενες) μεγαλύτερος τζίρος σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές, που πρακτικά παραπέμπει σε "κλείδωμα" μέρους θέσεων από τα ισχυρά χέρια και διάθεση τοποθετήσεων αλλά από χαμηλότερες τιμές. Τα οικονομικά αποτελέσματα των Coca Cola, OTE, ΕΛΠΕ κ.α. δείχνουν πως τα ισχυρά χέρια κατοχυρώνουν μεν μέρος των θέσεων τους αλλά παραμένουν εντός παιδιάς. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες σε αρκετές εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επενδυτές και (λιγότερο) traders περιμένουν τις εξελίξεις για να αυξήσουν (ή μειώσουν λίγο) τις θέσεις τους.

Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛ.ΠΕ, Lamda Development, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, έχουν (από τα blue chips) θετικό πρόσημο σε διάστημα μηνός, καθώς περισσότερα είναι τα blue chips που "μετρούν" απώλειες. Το τελευταίο θα μπορούσε-υπό προϋποθέσεις- να είναι και το "χαρτί" των long για τη συνέχεια καθώς ΟΤΕ (με μείον 6,07%), ΟΠΑΠ (με μείον 8,21% ) αλλά και ΤΙΤΑΝ (με μείον 4,12%) και FF Group (με μείον 4,92%) μπορούν να "γυρίσουν" να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των μηνιαίων απωλειών τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η προσοχή εστιάζεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σε πολύ καλύτερη θέση η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον ft mid cap στις 1.345 μονάδες δηλαδή 12,25% υψηλότερα από την αρχή του έτους, με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 18,76% του Δείκτη Τεχνολογίας.

Η μεσαία και εν μέρει η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (κυρίως ) λόγω της πολύ μικρότερης έκθεσης της στον "ξένο παράγοντα" παρουσιάζει πιο...αυτόνομη τάση και δυναμική σε σχέση με τη μεγάλη, που επηρεάζει πρωτίστως από τις ξένες αγορές.  Και την τελευταία εβδομάδα αρκετές ήταν οι μετοχές, από αυτές τις δύο ομάδες μετοχών, που υπεραπεδωσαν έναντι της αγοράς.  Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, AsCo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, ΙΚτίνος, Intralot, Ιντρακόμ, Κορρές, Νηρέας, ΟΛΘ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

Αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες μετοχές όπως: FG Europe, Παπουτσάνης, Βογιατζόγλου, ΕΛΤΡΑΚ, CPI κ.α. δίνοντας τον δικό τους τόνο στο περιθώριο των... μεγάλων.

Για την εβδομάδα, την Τετάρτη η 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου αρχικού ύψους 875 εκατ. ευρώ (προηγούμενη έκδοση στο 1,13%).

Τέλος να συνεκτιμηθούν οι... δείκτες: GREK/ETF με άνοδο στα 10,07$, NBGYY με απώλειες στα 0,337$, Coca Cola HBC (CHF/FTSE100 ) με άνοδο στις 2,459 λίρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v