Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον ΓΔ, που υποχωρεί προς τις 840 μονάδες, εν αναμονή «σινιάλων» από ΤτΕ και διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό. Ανοδικά ΔΕΗ, Motor Oil. Πιέζεται χαμηλότερα η ΕΥΔΑΠ.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακές διακυμάνσεις στο ΧΑ. Με τον «αέρα» της Wall Street, η εβδομάδα ξεκίνησε με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, από νωρίς στα ασιατικά χρηματιστήρια και νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, με την Αθήνα να μην ακολουθεί, προσώρας.

Υψηλότερα κατά 0,72% στις 12.571 ο DAX στη Φρανκφούρτη, με το CDU να ανάβει σήμερα το πράσινο φως για τη συνεργασία με το SPD, υψηλότερα κατά 0,65% στις 5.325 ο CAC στο Παρίσι, ενώ στο Μιλάνο o MIB ενισχύεται κατά 0,53% στις 22.807 μονάδες, θυμίζοντας τις σημαντικές εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία.

Αυτά στις διεθνείς αγορές, γιατί στην ελληνική το κλίμα είναι μάλλον... παγωμένο, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη, «μουδιασμένη» αρχή για σήμερα, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και μόλις δύο πριν το «κλείσιμο» του Φεβρουαρίου.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής σημειώναμε, μεταξύ άλλων, την «... ανιούσα που δείχνουν ότι παίρνουν τα ομόλογα διεθνώς, σε συνδυασμό με το κλίμα έντασης στα εθνικά μας να λειτουργούν ανασχετικά στην όποια διάθεση των long να "τρέξουν" ανοδικά την αγορά. Εκτίμησή μου, πως ακόμη και εάν από Δευτέρα τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall Street κάνει... ράλι, στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι ώστε οι αγοραστές να είναι πιο προσεκτικοί, πιο επιφυλακτικοί».

Μέχρι στιγμής, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης παρακολουθούμε ακριβώς αυτή την αποτύπωση μίας διστακτικότητας και έλλειψης διάθεσης από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ενδεικτικά το στενότατο εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ στις μόλις τρεις μονάδες, οι περιορισμένες συναλλαγές με τον ανάλογο τζίρο, η μοιρασμένη σχέση ανοδικών/πτωτικών (36/30) και με πολλές μετοχές να έχουν «ανοίξει» με λίγες πράξεις.

Εύλογα η προσοχή των traders στρέφεται προς το Hilton, όπου ξεκινούν οι συναντήσεις με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, και την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου λίγο μετά τις 12:00 αναμένεται η γ.σ. και η ομιλία του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα. Σημειωτέον πως στη γ.σ. θα ανακοινωθεί και τυπικά η διανομή του μερίσματος προς τους μετόχους, κυρίως δε η διάθεση 928 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Ποσό που αντιστοιχεί στο (περίπου) 1/6 του κυβερνητικού πλεονάσματος.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως σταδιακά μετά τις 12:00-12:30 η συνεδρίαση θα πρέπει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ από τις 14:00-14:30 και μετά θα διαφανούν οι διαθέσεις των ξένων.

Με μόλις 3,8 εκατ. ευρώ τζίρο στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, μόνο αντιπροσωπευτική εικόνα δεν μπορούν να έχουν οι traders. Ετσι η όποια προσοχή τους περιορίζεται σε επιμέρους κινήσεις και σε stock picking.

Με αγοραστές από τον FT 25 σε μετοχές των Alpha Bank, Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Eurobank, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Από τα mid caps, με αγοραστές σε: Cenergy, J&P Αβαξ, AsCo, ΚΛΜ, MLS.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v