Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση άνευ τζίρου στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη, με τον ρυθμό των συναλλαγών να παραμένει υποτονικός. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, πιέσεις για Πειραιώς. Σε θετικό έδαφος ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πιέζονται χαμηλότερα Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υποχώρηση άνευ τζίρου στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια για ανοδική αντίδραση στο ΧΑ.

Την επομένη της νέας σημαντικής ανόδου στη Wall Street, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο επικρατούν ήπιες τάσεις με μικρές μεταβολές, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρείται μία ετεροχρονισμένη -έστω- προσπάθεια σύγκλισης της αγοράς με τις διεθνείς, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει χαθεί σημαντικό έδαφος. Δύο ανοδικές αφορμές, από τη Wall Street, που επηρέασαν ανάλογα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πέρασαν αναξιοποίητες από το ΧΑ, με συνέπεια να συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο στενό εύρος των 850-820 μονάδων.

Με θετικό πρόσημο η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, με αγοραστές οι 20 από τις 25 μετοχές του δείκτη και στο 45/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών. Στοιχεία ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στα πρώτα 30'-40' της συνεδρίασης.

Οπως και στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης έτσι και σήμερα ο ρυθμός συναλλαγών παραμένει υποτονικός, με αποτέλεσμα, με μόλις λίγες συναλλαγές να δημιουργείται τάση για τις πιο πολλές μετοχές του FT 25.

Εως τις 840 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με ζητούμενο όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, το «κλείσιμο» Φεβρουαρίου τουλάχιστον λίγο πάνω από τις 838 μονάδες.

Στην περιοχή των 915 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.151 o FT 25 και στις 1.340 μονάδες o FT mid cap.
Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν εμφανής η προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η αγορά από τα χθεσινά χαμηλά, να αξιοποιηθεί -στο μέτρο του δυνατού- η θετική διεθνής συγκυρία, να υπάρξουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις μόχλευσης.

Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς αφενός η κίνηση εξαντλείται στα όρια των 840 μονάδων, αφετέρου o ρυθμός συναλλαγών συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως στις 11:00, σε μόλις τέσσερις μετοχές του δείκτη, ο τζίρος είχε ξεπεράσει το όριο των 100.000 ευρώ, συγκεκριμένα σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 40% του ισχνού τζίρου, με τις τρεις από τις τέσσερις μετοχές με θετικό πρόσημο. Στο μείον η μετοχή της Πειραιώς.

Από τις μετοχές του δείκτη, συγκριτικά μεγαλύτερη συναλλακτικότητα/τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος κ.α.

Στα 10,17-10,31 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,75-11,87 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Στις 11:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα μόλις 2,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v