Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερισχύουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 830 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips στο «κόκκινο». Επιδεινώνει την πτώση ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος. Διασώζεται με θετικό πρόσημο η Σαράντης, σταθερός ο ΟΛΠ.

Υπερισχύουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Ηταν στραβό το... κλήμα, ήρθε και το πτωτικό γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για να πιεστεί χαμηλότερα και των 830 μονάδων το ΧΑ.

Με ακόμη πιο περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, σήμερα, χάνεται και άλλη σημαντική κεφαλαιοποίηση από το σύνολο των εισηγμένων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη μεγάλη κατηγορία.

Πράγματι, λίγο μετά τις 14:00, όταν ενεργοποιήθηκαν και λίγες εντολές από ξένα funds σε κόκκινο-βαθύ κόκκινο «χρωματίστηκε» το σύνολο των μετοχών του δείκτη, με μόλις 3 από τις 25 να εξαιρούνται.

Η αδυναμία υπέρβασης των 841 μονάδων, η εμφανής αδυναμία δημιουργίας επενδυτικού κλίματος , είχε ως συνέπεια την υπερίσχυση των πωλητών, οι οποίοι σταδιακά επεκτάθηκαν στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό. Μία τελευταία ελπίδα για τους long θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο αντίδρασης από τις 828 μονάδες, αν και προσώρας δεν φαίνονται τέτοιες ενδείξεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν από χθες πως μέσα σε όλα ήρθε να προστεθεί η απόφαση για επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, εξέλιξη που είχε επισημανθεί σε χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας, για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση φαίνεται να... στρίβει δια του... αρραβώνος. Οι εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ έρχονται να προστεθούν στις ανακοινώσεις για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, επιβαρύνοντας το ήδη βαρύ κλίμα.

Εύλογες συνεπώς, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τροχιοδεικτικές πωλήσεις σχεδόν αποκλειστικά ξένων χεριών σε συγκεκριμένες μετοχές, δημιουργώντας κλίμα και τάση.

Πόσο μάλλον που εδώ και ώρα έχει αλλάξει η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τα πρώτα μηνύματα από τα futures στη Wall Street.

Τούτων δοθέντων, οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις είναι αρκετές για να διαμορφωθεί πτωτικό κλίμα, να ενεργοποιηθούν και άλλοι πωλητές, με συνέπεια την υποχώρηση του FT25 προς τις 2.128 μονάδες. Οπως φαίνεται στο διάγραμμα του δείκτη, στις 2.136 μονάδες ήταν το stop για τους long, σημείο αναφοράς και έναυσμα για έναν ενδεχόμενο χαμηλότερο κύκλο προς τις 2.100 μονάδες, που είναι ο καταληκτικός στόχος της κίνησης που είναι σε εξέλιξη από τα τελευταία υψηλά των 2.175 μονάδων. Η διαγραμματική απεικόνιση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους traders, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν στηρίξεις χαμηλότερα. Γεγονός που λειτουργεί επιπλέον πιεστικά στο ούτως ή άλλως αποθαρρυντικό για τους long κλίμα.

Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, απόρροια, εκτός όλων των άλλων, και της αναζωπύρωσης της κόντρας κυβέρνησης - Στουρνάρα, σε μία συγκυρία ευαίσθητη (και) λόγω stress tests.

Ωστόσο, όπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο το γεγονός πως περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στα βαριά χαρτιά αρκούν για να υποχωρήσουν εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί και blue chips.

Οι πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips ενεργές τις περισσότερες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου παραπέμπουν σε σταδιακή μείωση μέρους θέσεων ισχυρών funds, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο επιδιώκουν να «κλειδώσουν» κάποια κέρδη. Συν τω χρόνω η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών/άρα φθηνότερων αποτιμήσεων πραγματοποιείται με τζίρους χαμηλότερους απ' αυτούς που είχαν «χτισθεί» στην τελευταία άνοδο των μετοχών.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 14:40, ο τζίρος περιοριζόταν σε λιγότερα των 18 εκατ. ευρώ, με το 33% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, αλλά και Jumbo, Intralot, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.α.

Την ίδια ώρα, η σχέση ανοδικών/πτωτικών είχε διαμορφωθεί ακριβώς στο 1/2 με 34/68 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v